Dania z warzyw okopowych

W Dzień Dobry TVN gościliśmy szefa kuchni Mariusza Kucharczaka. Przygotował dla nas pyszne dania z warzyw okopowych. Na naszym stole pojawiły się: pieczony seler w soli, zupa z pasternaku z gruszką i gęsiną, pieczony topinambur z wędzonym łososiem i pieczony batat z wędzonym twarogiem. Smacznego!

Pieczony seler w soli

Składniki:

  • 500 g selera
    • 2 kg soli gruboziarnistej
      • 100 g orzechów włoskich
        • 100 g pistacji
          • 50 g słonecznika
            • natka pietruszki
              • świeża szałwia
                • świeży majeranek
                  • korzeń chrzanu
                    • 150 ml oleju
                      • 50 ml octu
                        • 50 ml miodu
                          • 50 g musztardy

                            Zupa z pasternaku z gruszką i gęsiną

                            Składniki:

                            • 5 g korzenia pasternaku
                              • 100 g marchwi
                                • 100 g selera
                                  • 100 g cebuli
                                    • 50 g pora
                                      • 500 ml mleka
                                        • 50 g masła
                                          • 250 g gruszek w zalewie
                                            • udko gęsie

                                              Pieczony topinambur z wędzonym łososiem

                                              Składniki:

                                              • 600 g topinamburu
                                                • 300 g wędzonego łososia
                                                  • 400 g marchwi
                                                    • 150 ml mleka
                                                      • 100 g masła
                                                        • 150 g jarmużu
                                                          • 50 ml oleju
                                                            • 200 g czerwonej cebuli
                                                              • 50 ml octu
                                                                • 200 ml wody
                                                                  • 2 łyżki cukru, łyżeczka soli
                                                                    • 100 ml jogurtu naturalnego

                                                                      Pieczony batat z wędzonym twarogiem

                                                                      Składniki:

                                                                      • 600 g batatów
                                                                        • 200 g twarogu wędzonego
                                                                          • 100 g orzechów włoskich
                                                                            • seler naciowy
                                                                              • 500 ml soku jabłkowego
                                                                                • 100 g pestek dyni

                                                                                  Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                  podziel się:

                                                                                  Pozostałe wiadomości