Materiał promocyjny

Dania z tuńczykiem - przepisy

W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach przygotowała pyszne dania z tuńczykiem: arancini z tuńczykiem i sosem pomidorowym; tuńczykowy omlet, mini taco z tuńczykiem, serem, guacamole, śmietaną i kolendrą.

Arancini z tuńczykiem i sosem pomidorowym

Składniki:

  • 100 g ryżu arborio
    • 1 łyżka masła
      • 1 łyżka tartego parmezanu
        • 1 kulka mozzarelli
          • 1 puszka tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek 160 g
            • sól, pieprz – do smaku
              • 2 łyżki mąki
                • 1/2 szklanki wody
                  • olej roślinny do smażenia
                    • bułka trata do obtoczenia

                      Sos:

                      • 1 ząbek czosnku
                        • 1/2 cebuli
                          • 400 ml passaty pomidorowej

                            + ręcznik papierowy

                            Przygotowanie:

                            W garnku zagotuj pół litra osolonej wody, dodaj ryż, gotuj około 20-30 minut aż będzie kleisty. Odsącz, wyłóż do płaskiego naczynia, dodaj masło i parmezan, wymieszaj, ostudź. Mozzarellę pokrój na małe kawałki. Mąkę wymieszaj z wodą. Z ryżu formuj małe „placuszki”, na środku układaj kawałek tuńczyka i kawałek sera, zlep ryż w kulkę. Obtocz kulkę w mące, a następnie w bułce tartej.

                            Arancini smaż na rozgrzanym oleju, do zrumienienia. Po usmażeniu odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.

                            Aby przygotować sos, zeszklij na oleju czosnek i cebulę, dodaj passatę, gotuj na małym ogniu aż sos zgęstnieje, dopraw solą i pieprzem. Arancini podawaj z sosem.

                            Zobacz także:

                            Czarny makaron z tuńczykiem w roli głównej! Poznaj 3 proste przepisy

                            Tuńczykowy omlet

                            Składniki:

                            • 4 jajka „0”
                              • 50 ml mleka
                                • 1/2 łyżki masła
                                  • 8 pomidorków koktajlowych
                                    • 1 mała puszka tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
                                      • 1/2 kulki mozzarelli (50 g)
                                        • 1 garść listków rukoli lub Twojej innej ulubionej sałaty
                                          • pieprz i sól do smaku

                                            Przygotowanie:

                                            Pomidorki pokrój na połówki, sałatę opłucz. Jajka wbij do miski, dodaj mleko, szczyptę soli i pieprzu, wszystko wymieszaj trzepaczką lub widelcem. Na średniej patelni rozpuść masło, wlej masę jajeczną, ułóż na niej tuńczyka, wymieszaj, jeśli jajka jeszcze się nie ścięły. Po 2 minutach przewróć omleta na drugą stronę (użyj do tego płaskiej szpatułki). Smaż kolejne 2 minuty do zarumienienia. Usmażony omlet przełóż na talerz, dodaj pomidorki, sałatę. Całość złóż na pół i zjedz od razu, ponieważ z czasem omlet traci na puszystości.

                                            Mini taco z tuńczykiem, serem, guacamole, śmietaną i kolendrą

                                            Składniki:

                                            • 4 mini taco
                                              • 1 puszka tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek 160 g
                                                • 1 dojrzałe awokado
                                                  • 1/2 małej cebuli
                                                    • sok z 1/2 limonki
                                                      • 1 mała papryczka chili
                                                        • garść świeżej kolendry
                                                          • 2 łyżki śmietany
                                                            • 60 g tartego sera cheddar

                                                              Przygotowanie:

                                                              Taco możesz złożyć i lekko podpiec w piekarniku. Cebulę i chili posiekaj. Miąższ awokado rozdrobnij, ugniatając widelcem, wymieszaj z cebulą i chili. Dodaj sok wyciśnięty z limonki. Dopraw solą i pieprzem. Do taco nałóż duże kawałki guacamole, tuńczyka, łyżeczkę śmietany. Wierzch posyp tartym serem i świeżą kolendrą.

                                                              Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                              Materiał promocyjny
                                                              podziel się:

                                                              Pozostałe wiadomości