Dla uzależnionych od sera: fondue, zupa serowa i brazylijskie bułeczki serowe

Według wyników badań przeprowadzonych na grupie 120 studentów ser uzależnia jak twarde narkotyki, ponieważ pobudza ten sam obszar w mózgu. Dla tych, którzy nie chcą z tego uzależnienia rezygnować Piotr Kucharski przygotował przepisy na pyszne potrawy z serem w roli głównej. Na stole w kuchni Dzień Dobry TVN pojawiły się: zupa serowa, fondue i brazylijskie bułeczki serowe.

Zupa serowa z duszonym porem

Składniki:

  • 1 cebula
    • 1 oliwa z oliwy
      • 6 ziemniaków
        • 1 litr bulionu drobiowego
          • 250 g sera cheddar
            • świeżo mielony pieprz
              • 2 łyżki masła
                • 2 pory
                  • pęczek szczypiorku

                    Przygotowanie:

                    Cebulę posiekać i poddusić na oliwie z oliwek. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. I podsmażyć je razem z cebulką. Zalać wywarem i ugotować aż będą miękkie. Połowę zupy przelać do miseczki, resztę zmiksować na pure. Partiami dodawać ser i mieszać aż się rozpuści. Dodać resztę zupy i wymieszać. Por pokroić w plasterki i poddusić na maśle aż będzie miękki. Szczypiorek posiekać. Zupę przelać do miseczek, na wierzch nałożyć por i posypać szczypiorkiem.

                    Fondue

                    Składniki:

                    • 50 g masła
                      • 2 łyżki mąki ziemniaczane
                        • 150 ml wytrawnego białego wina
                          • 100 g sera ementalera
                            • 100 g żółtego sera
                              • 1 ząbek czosnku
                                • 1/2 łyżeczki musztardy
                                  • szczypta gałki muszkatołowej
                                    • pieprz

                                      Dodatki do maczania:

                                      • chleb
                                        • jabłko
                                          • gruszka
                                            • pieczone małe ziemniaki

                                              Przygotowanie:

                                              Masło rozpuścić, dodać mąkę i przesmażyć przez chwilę. Dolać partię wina i wymieszać aż zgęstnieje. Dodać drugą partię i ponownie wymieszać. Dodawać partiami starte sery i delikatnie mieszać aż się rozpuszczą. Dodać przeciśnięty czosnek i musztardę. Doprawić pieprzem. Fondue podawać w specjalnym naczyniu z dodatkami.

                                              Brazylijskie bułeczki serowe

                                              Składniki:

                                              • 150 g sera gruyère
                                                • 100 g mleka
                                                  • 4 łyżki oleju roślinnego (słonecznikowego lub rzepakowego)
                                                    • 250 g mąki ziemniaczanej
                                                      • 1 jajko „zerówka”
                                                        • 1/2 łyżeczki soli

                                                          Przygotowanie:

                                                          Piekarnik rozgrzewać do 200 st. C. Ser zetrzeć na drobnej tarce. W garnku zagotować mleko i olej. Dodać skrobię tapiokową i mieszać dokładnie przy użyciu miksera. W trakcie miksowania wbić jajko. Gdy masa jest jednolita, dodać porcjami ser. Miksować jeszcze przez chwilę. Masę zostawić do ostygnięcia na 10 minut. Mokrą łyżką nabierać porcje ciasta i mokrymi dłońmi formować z niego bułeczki wielkości piłeczki golfowej. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20 min.

                                                          Autor: Iza Dorf

                                                          podziel się:

                                                          Pozostałe wiadomości