Dania z ryżem na obiad i śniadanie. Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego

Przygotuj niebanalne danie z ryżem. Piotr Kucharski opracował przepisy na: smażony ryż z fasolką, groszkiem, dymką oraz jajecznicą, dall z soczewicą, pudding ryżowy, risotto grzybami i pokrzywą, minestrone i ryż zapiekany z gruszkami i sosem waniliowym.

Smażony ryż z fasolką, groszkiem, dymką i jajecznicą

Składniki:

  • 2 łyżki oleju sezamowego
    • 100 g ugotowanego ryżu np. jaśminowego
      • 2 dymki ze szczypiorem
        • 1 ząbek czosnku
          • 100 g zielonej fasolki
            • 100 g zielonego groszku
              • 3 jajka
                • 2 łyżki sosu sojowego

                  Przygotowanie:

                  Na oleju podsmażamy posiekaną dymkę (szczypior zostawiamy na później) i posiekany czosnek, dodajemy po chwili pokrojoną fasolkę i groszek i smażymy kilka minut. Dodajemy ugotowany ryż, sos sojowy i podsmażamy do zarumienienia 2-3 minuty. Przekładamy warzywa do miski. Na tej samej patelni szybko podsmażamy, roztrzepane jajka, gdy jajka się zetną, dodajemy warzywa i smażymy przez chwilę. Podajemy z posiekanym szczypiorem z dymki.

                  Dall z soczewicą

                  Składniki:

                  • 200 g ryżu basmati
                    • 200 g czerwonej soczewicy
                      • 1 łyżka masła
                        • 2 cebule
                          • 1 puszka pomidorów
                            • 130 g orzechów nerkowca
                              • ½ łyżeczki imbiru
                                • kilka goździków
                                  • łyżeczka ziaren kolendry
                                    • ½ łyżeczki kuminu
                                      • kilka ziaren kardamonu
                                        • ½ łyżeczki kurkumy
                                          • ½ łyżeczki soli
                                            • szczypta pieprzu
                                              • sok z połowy cytryny

                                                Przygotowanie:

                                                Ryż płuczemy pod bieżącą wodą, przekładamy do rondelka, zalewamy wodą, aby była 2 cm powyżej ryżu, dodajemy solidną szczyptę soli. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem, aż ryż wchłonie wodę, wyłączamy i zostawiamy na 10-15 minut.

                                                Na patelni prażymy wszystkie przyprawy z wyjątkiem pieprzu i soli. Ściągamy z patelni i przekładamy do kielicha blendera. Na tej samej patelni podprażamy nerkowce. Studzimy i przekładamy do kielicha blendera. Rozdrabniamy razem z przyprawami na mąkę. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy posiekaną cebulkę i smażymy, po chili dodajemy soczewicę i podsmażamy, podlewamy wodą i gotujemy. Gdy soczewica jest miękka, dodajemy przyprawy z nerkowcami, podsmażamy, a następnie dodajemy pomidory. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut, dosalamy i pieprzymy do smaku. Na koniec skrapiamy cytryną. Podajemy z ryżem, posypane np. świeżą kolendrą.

                                                Pudding ryżowy

                                                Składniki:

                                                • 100 g pełnoziarnistego ryżu
                                                  • mleko
                                                    • garść płatków migdałowych
                                                      • garść rodzynek
                                                        • espresso
                                                          • migdały

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            Rodzynki zalać gorącym espresso i odstawić do nasiąknięcia. Ryż i płatki migdałowe gotować w mleku na wolnym ogniu aż będzie miękki i zacznie się rozpadać. Gdy wchłonie mleko, to należy dolać porcję, na zmianę z wodą. Następnie zmiksować blenderem na gładką masę. W czasie gdy się gotuje ryż, podprażyć migdały, następnie posiekać na mniejsze kawałki. Zmiksowany ryż przełożyć do szklanek, polać rodzynkami z espresso i posypać migdałami.

                                                            Risotto grzybami i pokrzywą

                                                            Składniki:

                                                            • 20 g suszonych grzybów
                                                              • 1 cebula, obrana i pokrojona
                                                                • 1 ząbek czosnku
                                                                  • duża garść młodych liści pokrzywy
                                                                    • oliwa z oliwek
                                                                      • 200 g ryżu do risotto Arborio
                                                                        • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
                                                                          • 600-700 ml bulionu warzywnego
                                                                            • sól i pieprz
                                                                              • 2 łyżki masła
                                                                                • 2 łyżki tartego parmezanu

                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                  Grzyby wypłukać pod bieżącą wodą następnie zalać dużą ilością gorącej wody i odstawić na 20 minut. Delikatnie zdjąć grzyby z wierzchu, zalać świeżą wodą i gotować.

                                                                                  Na dużej patelni poddusić cebulę, czosnek i pokrzywę. Wsypać na patelnię ryż, podsmażyć aż będzie szklisty. Wlać kieliszek wina, wymieszać, zmniejszyć płomień. Gdy ryż wchłonie wino, podlać chochelką bulion. Dolewać porcjami bulion za każdym razem, gdy ryż wchłonie nadmiar płynu. Pod koniec dodać posiekane grzyby. Risotto przyprawić solą i pieprzem. Zdjąć patelnię z kuchenki, dodać masło i parmezan, dokładnie wymieszać. Udekorować listkami pokrzywy.

                                                                                  Minestrone

                                                                                  Składniki:

                                                                                  • 1 puszka fasoli
                                                                                    • oliwa z oliwek
                                                                                      • 1 ziemniak, pokrojony w kostkę
                                                                                        • 2 marchewki, pokrojone w krążki
                                                                                          • 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
                                                                                            • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
                                                                                              • 2 łodygi selera naciowego, posiekane
                                                                                                • 3 ząbki czosnku
                                                                                                  • 1 puszka pomidorów krojonych
                                                                                                    • 1 lampka czerwonego wina
                                                                                                      • 1 cukinia, pokrojona w kostkę
                                                                                                        • 100 g ryżu
                                                                                                          • 500 ml bulionu warzywnego
                                                                                                            • parmezan
                                                                                                              • kilka łodyg bazylii

                                                                                                                Przygotowanie:

                                                                                                                W dużym garnku rozgrzać kilka łyżek oliwy i podsmażyć pokrojone: cebulę, czosnek, marchewkę, paprykę, seler, cukinię i ziemniaka. Całość dusić około 15 min do miękkości. Podlewając winem dodać pomidory. Gotować jeszcze 30 min. Dodać fasolę i bulion, ryż i gotować aż będzie miękki. Podawać z listkami bazylii oraz parmezanem.

                                                                                                                Ryż zapiekany z gruszkami i sosem waniliowym

                                                                                                                • 200 g ryżu jaśminowego, białego lub do risotto
                                                                                                                  • 4 duże gruszki
                                                                                                                    • 80 g masła + do wysmarowania formy
                                                                                                                      • 50 g cukru
                                                                                                                        • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
                                                                                                                          • Sos składniki:
                                                                                                                            • szklanka mleka
                                                                                                                              • 3 żółtka
                                                                                                                                • 2 opakowania ryżu z prawdziwą wanilią
                                                                                                                                  • 1 łyżka cukru

                                                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                                                    Wykonanie:

                                                                                                                                    Ryż ugotować na małym ogniu w mleku z dodatkiem masła, cukru i cukru waniliowego. Gruszki pokroić w cienkie plastry. Formę do zapiekania wysmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu, połowę gruszek, przykryć drugą częścią ryżu, na wierzch ułożyć pozostałe gruszki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 35-40 min. Podawać ciepłe z sosem waniliowym.

                                                                                                                                    Sos:

                                                                                                                                    Mleko zagotować, lekko ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, zahartować odrobiną ciepłego mleka, następnie dodać do mleka i cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

                                                                                                                                    Zobacz też:

                                                                                                                                    Niebanalne śniadanie według Darii Ładochy - micha pełna zdrowia

                                                                                                                                    Kopytka i kluski według przepisów Beaty Kartowicz

                                                                                                                                    Polski, prosty obiad do 20 zł

                                                                                                                                    Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

                                                                                                                                    Autor: Jola Marat

                                                                                                                                    Źródło: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                                    Pozostałe wiadomości