Poznaj przepisy na kreatywne dania z resztek. Wykorzystaj wszystko, co zostało z rosołu. Jasiek Kuroń proponuje: leczo kryzysowe, pasztet z rosołowego mięsa, burrito i burgery. Leczo Kryzysowe
- 500 g mielonki turystycznej pokrojonej w 1 cm kostkę
- 4 dojrzałe pomidory lub 1,5 puszki pomidorów
- 2 marchewki
- 3 papryki (najlepiej różnokolorowe)
- 2 cebule
- 250 g cukinii
- 250 g kabaczka
- 4 ząbki czosnku
- ostra i słodka suszona papryka
- olej
- sól, cukier. kminek
- ewentualnie 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki suszonego majeranku
- Łyżeczka pieprzu ziołowego (zamiast kminku)
Przygotowanie:
Na oleju lub smalcu przesmaż do zrumienienia mielonkę turystyczną. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka, płatki czosnku i pół plastry marchewki. Smaż kilka minut po czym dodaj kminek, suszoną paprykę, pokrojone papryki oraz pomidory i po kilku minutach pokrojoną w kostkę cukinię wraz z kabaczkiem, dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Duś całość do miękkości.
Tomasz Urbanek/East News
Pasztet z resztek z rosołu
- 1 kg oddzielonego od kości mięsa rosołowego (u mnie 3 golonki z indyka)
- 2 łyżki oleju
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku posiekane
- 2 łyżki suszonego tymianku
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 marchewki z rosołu
- 1 pietruszka z rosołu
- kawałek selera z rosołu
- łyżka pieprzu ziołowego
- czubata łyżka cząbru
- łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- czubata łyżka papryki mielonej słodkiej
- łyżka musztardy np. sarepskiej
- sól, pieprz
- 3 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
Tomasz Urbanek/East News
Burrito z wołowiną z rosołu
- 1/2 kg mięsa wołowego
- 2 łyżki oleju
- łyżka mielonego kuminu
- łyżeczka suszonego oregano
- 2 ząbki czosnku
- sos chili
- sól, pieprz
- 300 g ugotowanego ryżu
- 200 g kukurydzy konserwowej
- 200 g fasoli konserwowej
- łyżka tymianku
- 20 zmiażdżonych ziaren kolendry
- 1 pokrojona w paski papryka
- łyżka wędzonej papryki
- łyżeczka kuminu
- 200 g startego pikantnego żółtego sera
- 6 tortilli kukurydzianych lub pszennych
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 180 C. Mięso poszarp za pomocą dwóch widelców. Zamarynuj w kuminie, czosnku, oregano, chili oraz soli i pieprzu. Na rozgrzanym oleju przesmaż mięso do skarmelizowania.
W misce połącz ryż, fasolę, kukurydzę oraz pokrojoną paprykę. Dopraw tymiankiem, kuminem, wędzoną papryką, kolendrą, solą i pieprzem. Przesmaż całość na patelni. Na tortillę wyłóż masę ryżową, na to mięso i posyp żółtym serem. Możesz dodać sos BBQ lub ketchup, śmietanę lub musztardę. Zapiekaj w piekarniku przez 5 minut.
Tomasz Urbanek/East News
Burgery rosołowe
- 2 łyżki oleju
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1/2 kg mięso z rosołu
- 1/2 kg warzyw z rosołu
- 1 jajko klasa L
- łyżka sosu worcester
- łyżeczka tymianku suszonego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
- 6 łyżek bułki tartej
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 180 C. Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę i na ostatnią minutę daj czosnek. Mięso z kurczaka zmiel lub zmiksuj, to samo uczyń z warzywami z rosołu. Całość połącz, dodaj cebulę z czosnkiem oraz jajko i dopraw tymiankiem, pieprzem ziołowym, słodką papryką, sosem worcester oraz solą i pieprzem. Całość wymieszaj i formuj kotlety, ułóż je na papierze do pieczenia. Piecz przez 15 minut. Kotlety możesz jeść jako kotlety lub jako jeden z poziomów burgera.
Tomasz Urbanek/East News
Zobacz też:
Czym zastąpić jajko w diecie? Rewolucja na talerzu
Przepis na pasztet z kurczaka w wersji tradycyjnej oraz fit
Bananowe dania Andrzeja Polana. Poznaj przepisy na pyszne desery
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
Autor: Jola Marat
Źródło: Redakcja Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"