Dania z resztek po rosole. Przepisy Jaśka Kuronia

Poznaj przepisy na kreatywne dania z resztek. Wykorzystaj wszystko, co zostało z rosołu. Jasiek Kuroń proponuje: leczo kryzysowe, pasztet z rosołowego mięsa, burrito i burgery.

Leczo Kryzysowe

  • 500 g mielonki turystycznej pokrojonej w 1 cm kostkę
    • 4 dojrzałe pomidory lub 1,5 puszki pomidorów
      • 2 marchewki
        • 3 papryki (najlepiej różnokolorowe)
          • 2 cebule
            • 250 g cukinii
              • 250 g kabaczka
                • 4 ząbki czosnku
                  • ostra i słodka suszona papryka
                    • olej
                      • sól, cukier. kminek
                        • ewentualnie 1 łyżka koncentratu pomidorowego
                          • 2 łyżki suszonego majeranku
                            • Łyżeczka pieprzu ziołowego (zamiast kminku)

                              Przygotowanie:

                              Na oleju lub smalcu przesmaż do zrumienienia mielonkę turystyczną. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka, płatki czosnku i pół plastry marchewki. Smaż kilka minut po czym dodaj kminek, suszoną paprykę, pokrojone papryki oraz pomidory i po kilku minutach pokrojoną w kostkę cukinię wraz z kabaczkiem, dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Duś całość do miękkości.

                              Tomasz Urbanek/East News

                              Pasztet z resztek z rosołu

                              • 1 kg oddzielonego od kości mięsa rosołowego (u mnie 3 golonki z indyka)
                                • 2 łyżki oleju
                                  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
                                    • 3 ząbki czosnku posiekane
                                      • 2 łyżki suszonego tymianku
                                        • łyżka koncentratu pomidorowego
                                          • 2 marchewki z rosołu
                                            • 1 pietruszka z rosołu
                                              • kawałek selera z rosołu
                                                • łyżka pieprzu ziołowego
                                                  • czubata łyżka cząbru
                                                    • łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
                                                      • czubata łyżka papryki mielonej słodkiej
                                                        • łyżka musztardy np. sarepskiej
                                                          • sól, pieprz
                                                            • 3 jajka
                                                              • 3 łyżki bułki tartej

                                                                Przygotowanie:

                                                                Tomasz Urbanek/East News

                                                                Burrito z wołowiną z rosołu

                                                                • 1/2 kg mięsa wołowego
                                                                  • 2 łyżki oleju
                                                                    • łyżka mielonego kuminu
                                                                      • łyżeczka suszonego oregano
                                                                        • 2 ząbki czosnku
                                                                          • sos chili
                                                                            • sól, pieprz
                                                                              • 300 g ugotowanego ryżu
                                                                                • 200 g kukurydzy konserwowej
                                                                                  • 200 g fasoli konserwowej
                                                                                    • łyżka tymianku
                                                                                      • 20 zmiażdżonych ziaren kolendry
                                                                                        • 1 pokrojona w paski papryka
                                                                                          • łyżka wędzonej papryki
                                                                                            • łyżeczka kuminu
                                                                                              • 200 g startego pikantnego żółtego sera
                                                                                                • 6 tortilli kukurydzianych lub pszennych

                                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                                  Piekarnik rozgrzej do 180 C. Mięso poszarp za pomocą dwóch widelców. Zamarynuj w kuminie, czosnku, oregano, chili oraz soli i pieprzu. Na rozgrzanym oleju przesmaż mięso do skarmelizowania.

                                                                                                  W misce połącz ryż, fasolę, kukurydzę oraz pokrojoną paprykę. Dopraw tymiankiem, kuminem, wędzoną papryką, kolendrą, solą i pieprzem. Przesmaż całość na patelni. Na tortillę wyłóż masę ryżową, na to mięso i posyp żółtym serem. Możesz dodać sos BBQ lub ketchup, śmietanę lub musztardę. Zapiekaj w piekarniku przez 5 minut.

                                                                                                  Tomasz Urbanek/East News

                                                                                                  Burgery rosołowe

                                                                                                  • 2 łyżki oleju
                                                                                                    • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
                                                                                                      • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
                                                                                                        • 1/2 kg mięso z rosołu
                                                                                                          • 1/2 kg warzyw z rosołu
                                                                                                            • 1 jajko klasa L
                                                                                                              • łyżka sosu worcester
                                                                                                                • łyżeczka tymianku suszonego
                                                                                                                  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
                                                                                                                    • płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
                                                                                                                      • 6 łyżek bułki tartej

                                                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                                                        Piekarnik rozgrzej do 180 C. Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę i na ostatnią minutę daj czosnek. Mięso z kurczaka zmiel lub zmiksuj, to samo uczyń z warzywami z rosołu. Całość połącz, dodaj cebulę z czosnkiem oraz jajko i dopraw tymiankiem, pieprzem ziołowym, słodką papryką, sosem worcester oraz solą i pieprzem. Całość wymieszaj i formuj kotlety, ułóż je na papierze do pieczenia. Piecz przez 15 minut. Kotlety możesz jeść jako kotlety lub jako jeden z poziomów burgera.

                                                                                                                        Tomasz Urbanek/East News

                                                                                                                        Zobacz też:

                                                                                                                        Czym zastąpić jajko w diecie? Rewolucja na talerzu

                                                                                                                        Przepis na pasztet z kurczaka w wersji tradycyjnej oraz fit

                                                                                                                        Bananowe dania Andrzeja Polana. Poznaj przepisy na pyszne desery

                                                                                                                        Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

                                                                                                                        Autor: Jola Marat

                                                                                                                        Źródło: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                                                        podziel się:

                                                                                                                        Pozostałe wiadomości