Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. Lecznicza odmiana rabarbaru - rzewień lekarski - ma właściwości antyrakowe, antyoksydacyjne i przeczyszczające. Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy Mikołaja Reya, aby przygotował dania z rabarbarem. Mogliśmy przekonać się również, jak smakują otrębowe talerze, które Mikołaj Rey przywiózł z Zambrowa. Puchar rabarbarowy
Składniki:
Krem z mascarpone:
- 15 g masła
- 1 połowa laski wanilii
- 2 jajka
- 70 g cukru
- 250 g mascarpone
- skórka z 1/2 cytryny lub limonki
Kompot z rabarbaru:
- 90 g cukru
- 500 g rabarbaru
- 1/2 laski wanilii
- masło
- 3 łyżki wody
Kruszonka z orzechów laskowych i pistacji:
- 70 g brązowego cukru
- 70 g mąki razowej
- 30 g proszku z orzechów laskowych (orzechy miksowane)
- 30 g proszku z pistacji (pistacje miksowane)
- 50 g masła
- sól
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia
Do dekoracji: 250 g truskawek
Przygotowanie:
Rabarbar: dzień wcześniej obierz rabarbar i pokrój w drobne kawałeczki, posyp 30 g cukru i zostaw w lodówce na noc. Następnego dnia roztop masło na patelni i duś rabarbar z pozostałym cukrem i wanilią. Gotuj 5-7 minut na średnim ogniu (muszą pozostać kawałki).
Kruszonka: umieść wszystkie składniki w salaterce i mieszaj końcówkami palców, aż uzyskasz piaszczystą pastę. Rozłożyć kruszonkę na nieprzywierającej płycie lub arkuszu silikonowym i piecz 12 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku.
Krem mascarpone: w misce wymieszaj żółtka z cukrem, aż się wybielą, a następnie dodaj mascarpone, cukier i skórkę. Ubij białka ze szczyptą soli. Dodaj je delikatnie do preparatu z mascarpone za pomocą szpatułki.
Pokrój truskawki w plasterki.
Rozłóż połowę rabarbaru na dnie szklanek, dodaj warstwę kremu mascarpone, rozłóż warstwę truskawek, umieść warstwę kruszonki, rozłóż resztę rabarbaru, dodaj drugą warstwę kremu mascarpone, posyp powierzchnię kruszonką, dodaj kilka truskawek, listek mięty. Wstaw do lodówki co najmniej godzinę przed podaniem.
Fot. Tomasz Urbanek / East News
>>> Zobacz także:
Polędwiczki z sosem rabarbarowym, puree z kalafiora i soczewica na wędzonce
Składniki:
Polędwica:
- 2 polędwice wieprzowe
- 3 łyżki stołowe miodu
- 3 gałęzie świeżego rozmarynu
- masło
- sól
- pieprz
Sos rabarbarowy:
- 300 g rabarbaru
- 200 g cukru
- 3 łyżki octu winnego
Puree z kalafiora:
- 1 kalafior (500 g)
- 300 ml płynnej śmietany (śmietanka 30 proc.) lub 300 ml gęstej śmietany 30 proc.
- 200 ml mleka
- tymianek
- laur
- sól
- zmielony biały pieprz
Soczewica na wędzonce:
- 300 g soczewicy
- 75 g pokrojonego w kostkę surowego wędzonego boczku
- 1 cebula
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Polędwiczki: podsmaż polędwice na maśle z każdej strony. Jak tylko będą złote, dodaj miód i rozmaryn, a następnie dopraw solą i pieprzem. Dodaj szklankę wody, przykryj i gotuj na średnim ogniu, około 10-15 minut (aby sprawdzić, czy jest ugotowana, wbij w nią ostrze noża; jeśli nie wypływa z niej sok, to jest gotowa).
Sos rabarbarowy: umyj rabarbar, a następnie pokrój na małe kawałki. Umieść je w rondlu z cukrem i octem, i przykryj wodą. Gotuj na małym ogniu przez około 25 minut. Gdy jest ugotowany, włóż rabarbar do miksera, a następnie filtruj durszlakiem. Następnie dodaj trochu sosu z polędwiczek, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję (nie za gęstą).
Purée z kalafiora: kalafior obierz i umyj. Ułóż bukiety w rondlu ze śmietaną, mlekiem, tymiankiem, liściem laurowym i szczyptą grubej soli. Gotuj na małym ogniu, aż kalafior będzie miękki. Następnie usuń liście tymianku i liście laurowe, i włóż kalafior z odrobiną mleka do blendera. Tekstura nie powinna być zbyt gęsta ani zbyt płynna. Dopraw białym pieprzem, w razie potrzeby dopraw solą.
Można dodać kilka kawałków grillowanego rabarbaru do dekoracji.
Pokrój cebulę, a następnie przyrumień gałkę masła w naczyniu żaroodpornym. Następnie dodaj bekon w kostce, soczewicę i 3 razy większą objętość wody, dodaj sól, pieprz i tymianek. Gotuj przez 25 minut na średnim ogniu.
Fot. Tomasz Urbanek / East News
Lemoniada z rabarbaru
Składniki:
- 2 szklanki rabarbaru
- 2 filiżanki truskawek
- 1,5 l wody
- 1/4 szklanki syropu klonowego
- 2 cytryny i / lub limonki (skórka i sok)
- 1 łyżka bazylii i/lub mięty
Przygotowanie:
Rabarbar umyj i pokrój na kawałki około 1 cm. Truskawki umyj, pokrój w ćwiartki. W dużym rondlu połącz wodę i syrop. Zagotuj, dodaj rabarbar i truskawki. Gotuj 5 minut na małym ogniu, dodaj skórkę cytryn / limonki i zioła. Można całość przecedzić przez sito bez ściskania. Dodaj sok z cytryny / limonki. Podawaj w dużym dzbanku wypełnionym lodem. Udekoruj szklanki pierścieniami truskawek i małymi liśćmi bazylii lub listkami mięty.
Fot. Tomasz Urbanek / East News
Clafoutis z jabłek i rabarbaru
Składniki:
- 4 pałki rabarbaru
- 3 jabłka
- 300 ml mleka (lub 200 ml mleka i 100 ml śmietanki 30 proc.)
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- 4 łyżki drobnego cukru
- 1 saszetka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Obierz jabłka i rabarbar, pokrój je w kostkę, włóż do naczynia do pieczenia. Ubij jajka z cukrem, dodaj mleko i mąkę, wylej na owoce. Wstaw na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C.
Posyp cukrem waniliowym, podawaj letnie w naczyniu do pieczenia.
Fot. Tomasz Urbanek / East News
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"