Materiał promocyjny

Dania z piekarnika

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował potrawy sezonowe. Zarumieniona tarta i soczysta wołowina królowały na naszym stole. Wszystkie potrawy Piotr przyrządził w piekarniku. Smacznego!

Sałatka z grillowanych warzyw

Składniki:

Warzywa:

3 papryki, czerwone, żółte lub pomarańczowe, pokrojone na grube paski

300 g dyni, pokrojonej na podłużne grube paski

2 cukinie, wypestkowane, pokrojone na kawałki wielkości kciuka

2 czerwone cebule, pokrojone na 8 części

oliwa z oliwek

sól i pieprz

Pesto:

3 łyżki słonecznika

1 ząbek czosnku

pęczek pietruszki

5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin

2 łyżki tartego parmezanu

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC. Warzywa ułożyć na dużej blaszce do pieczenia, polać oliwą i przyprawić solą i pieprzem. Piec około 40 min. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.

Pesto:

Słonecznik podprażyć lekko na patelni. W blenderze zmiksować czosnek i bazylię, dodać oliwę i szczyptę soli, zmiksować. Na koniec dodać słonecznik, zmiksować na gładką masę. Otrzymanym dresingiem polać warzywa.

Tarte flambee

Składniki:

Ciasto:

200 ml letniej wody

3 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 650

0,5 łyżeczki soli

10 g drożdży

Nadzienie:

4 duże jesienne cebule, pokrojone w kostkę

2 łyżki masła

200 g kwaśnej, gęstej śmietany

100 g serka śmietankowego, kanapkowego

Przygotowanie:

Składniki ciasta dokładnie ze sobą połączyć i wyrobić na gładką masę. Odstawić na kilka minut i ponownie wyrobić. Włożyć do natłuszczonej oliwą miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc. Po wyjęciu z lodówki odstawić na 1,5 godziny, aby ciasto się ogrzało. Następnie dzielimy ciasto na 8 części i bardzo cienko rozwałkowujemy. Cebulę szklimy na maśle. Ciasto smarujemy śmietaną wymieszaną z serkiem, posypujemy cebulą. Piec w maksymalnie rozgrzanym piekarniku kilka minut 6-10, aż brzegi ciasta będą mocno przypieczone.

Wołowina z warzywami pieczona w papilotkach

Składniki:

400 g polędwicy wołowej, pokrojonej w dużą kostkę

300 g dyni, obranej, pokrojonej w kostkę

200 g leśnych grzybów, oczyszczonych

2 cebule, pokrojone w piórka

sól i pieprz

oliwa z oliwek

0,5 kieliszka białego wina

4 łyżki masła

kilka gałązek rozmarynu

papier do pieczenia

Przygotowanie:

Polędwicę podsmażyć na rozgrzanej oliwie przez 2 minuty, przełożyć do miski. Dodać pozostałe warzywa, przyprawić solą i pieprzem. Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty o bokach około 40 cm. Na środek każdego z kwadratów nałożyć mieszankę mięsa z warzywami, skropić oliwą, przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć gałązki rozmarynu. Zawinąć boki do środka, na koniec do każdego wlać odrobinę wina i włożyć łyżkę masła. Zawinąć papilotki bardzo szczelnie. Piec w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180ºC, prze około 25-30 min. Przed podaniem otworzyć papiloty.

Tarta z gruszkami i orzechami

Składniki:

2 opakowania ciasta francuskiego (250 g)

4 gruszki, obrane i pokrojone na 8 części

100 g orzechów włoskich

50 g miodu

100 g serka śmietankowego

2-3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Ciasta francuskie lekko rozwałkować i ułożyć jedno na drugim w naczyniu na tartę, tak, aby dużo ciasta wystawało na brzegi. Gruszki ułożyć jedną obok drugiej na całej powierzchni ciasta. Posypać orzechami i polać miodem. Wystające brzegi nałożyć na gruszki. Piec w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180ºC przez około 30 min. Serek wymieszać z cukrem pudrem i podawać z ciepłą tartą.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości