W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował potrawy sezonowe. Zarumieniona tarta i soczysta wołowina królowały na naszym stole. Wszystkie potrawy Piotr przyrządził w piekarniku. Smacznego! Sałatka z grillowanych warzyw
Składniki:
Warzywa:
3 papryki, czerwone, żółte lub pomarańczowe, pokrojone na grube paski
300 g dyni, pokrojonej na podłużne grube paski
2 cukinie, wypestkowane, pokrojone na kawałki wielkości kciuka
2 czerwone cebule, pokrojone na 8 części
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Pesto:
3 łyżki słonecznika
1 ząbek czosnku
pęczek pietruszki
5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
2 łyżki tartego parmezanu
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC. Warzywa ułożyć na dużej blaszce do pieczenia, polać oliwą i przyprawić solą i pieprzem. Piec około 40 min. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
Pesto:
Słonecznik podprażyć lekko na patelni. W blenderze zmiksować czosnek i bazylię, dodać oliwę i szczyptę soli, zmiksować. Na koniec dodać słonecznik, zmiksować na gładką masę. Otrzymanym dresingiem polać warzywa.
Tarte flambee
Składniki:
Ciasto:
200 ml letniej wody
3 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 650
0,5 łyżeczki soli
10 g drożdży
Nadzienie:
4 duże jesienne cebule, pokrojone w kostkę
2 łyżki masła
200 g kwaśnej, gęstej śmietany
100 g serka śmietankowego, kanapkowego
Przygotowanie:
Składniki ciasta dokładnie ze sobą połączyć i wyrobić na gładką masę. Odstawić na kilka minut i ponownie wyrobić. Włożyć do natłuszczonej oliwą miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc. Po wyjęciu z lodówki odstawić na 1,5 godziny, aby ciasto się ogrzało. Następnie dzielimy ciasto na 8 części i bardzo cienko rozwałkowujemy. Cebulę szklimy na maśle. Ciasto smarujemy śmietaną wymieszaną z serkiem, posypujemy cebulą. Piec w maksymalnie rozgrzanym piekarniku kilka minut 6-10, aż brzegi ciasta będą mocno przypieczone.
Wołowina z warzywami pieczona w papilotkach
Składniki:
400 g polędwicy wołowej, pokrojonej w dużą kostkę
300 g dyni, obranej, pokrojonej w kostkę
200 g leśnych grzybów, oczyszczonych
2 cebule, pokrojone w piórka
sól i pieprz
oliwa z oliwek
0,5 kieliszka białego wina
4 łyżki masła
kilka gałązek rozmarynu
papier do pieczenia
Przygotowanie:
Polędwicę podsmażyć na rozgrzanej oliwie przez 2 minuty, przełożyć do miski. Dodać pozostałe warzywa, przyprawić solą i pieprzem. Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty o bokach około 40 cm. Na środek każdego z kwadratów nałożyć mieszankę mięsa z warzywami, skropić oliwą, przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć gałązki rozmarynu. Zawinąć boki do środka, na koniec do każdego wlać odrobinę wina i włożyć łyżkę masła. Zawinąć papilotki bardzo szczelnie. Piec w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180ºC, prze około 25-30 min. Przed podaniem otworzyć papiloty.
Tarta z gruszkami i orzechami
Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego (250 g)
4 gruszki, obrane i pokrojone na 8 części
100 g orzechów włoskich
50 g miodu
100 g serka śmietankowego
2-3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Ciasta francuskie lekko rozwałkować i ułożyć jedno na drugim w naczyniu na tartę, tak, aby dużo ciasta wystawało na brzegi. Gruszki ułożyć jedną obok drugiej na całej powierzchni ciasta. Posypać orzechami i polać miodem. Wystające brzegi nałożyć na gruszki. Piec w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180ºC przez około 30 min. Serek wymieszać z cukrem pudrem i podawać z ciepłą tartą.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"