Dania z papryką – faszerowaną, duszoną i pieczoną

Czerwona papryka jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Piotr Kucharski przygotował dla nas dania, w których jednym z głównych składników było właśnie to warzywo. Na naszym stole pojawiły się: pasta z orzechów i papryki, faszerowana papryka, a także fociaccia z pieczoną papryką.

Pasta z orzechów i papryki

Składniki:

  • 100 g orzechów włoskich
    • 2 cebule
      • 1 marchewka
        • 6 ząbki czosnku
          • 1 papryczka chili
            • 3 cm kawałek imbiru
              • 3 łyżeczki curry
                • 1 łyżeczka słodkiej papryki
                  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
                    • 3 czerwone papryki
                      • sól i pieprz
                        • oliwa z oliwek
                          • sok z cytryny

                            Przygotowanie:

                            Na suchej patelni podprażyć orzechy, przełożyć do malaksera i zmiksować. Cebulę, marchewkę, czosnek, papryki i imbir drobno posiekać, i poddusić na oliwie z oliwek. W trakcie dodać przyprawy i razem wszystko podsmażyć. Wszystko jeszcze razem smażyć kilka minut. Podlać wodą i dusić około 15 minut aż warzywa zmiękną. Dodać do malaksera z orzechami i zmiksować na gładki krem. Przelać do miski, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

                            >>> Zobacz także:

                            Faszerowana papryka

                            Składniki:

                            • 100 g ryżu basmatti
                              • 6 podłużnych papryk, np. ramiro
                                • 1 cebula
                                  • 2 ząbki czosnku
                                    • 3 łyżki oliwy z oliwek
                                      • 2 kolby kukurydzy
                                        • 1 puszka czerwonej fasoli
                                          • 100 g sera cheddar do posypania

                                            Sos:

                                            • 1 cebula
                                              • 3 ząbki czosnku
                                                • 1 ostra papryczka
                                                  • oliwa z oliwek
                                                    • 1 łyżeczka wędzonej papryki
                                                      • 1 czerwona papryka
                                                        • 1 kg pomidorów na sos
                                                          • sól i pieprz

                                                            Przygotowanie:

                                                            Sos: posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać pokrojoną paprykę i podsmażyć kilka minut. Dodać wędzona paprykę i całość przesmażyć przez minutę. Dodać pokrojone w kostkę pomidory. Dusić aż sos zgęstnieje, następnie zmiksować, doprawić solą i pieprzem.

                                                            Ryż basmatti namoczyć w wodzie i odstawić na godzinę. Cebulę i czosnek posiekać, i podsmażyć na oliwie z oliwek. Z kolb kukurydzy odciąć ziarna i dodać na patelnię, smażyć całość aż kukurydza będzie miękka. Dodać odsączony ryż i przesmażyć, żeby wciągnął całe smaki z patelni. Podlać 100 ml wody lub wywaru. Podgotować aż ryż wciągnie wodę, ale żeby był jeszcze lekko twardy. Dodać odsączoną fasolę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

                                                            Papryki naciąć wzdłuż i nałożyć do środka farszu, ułożyć w naczyniu do zapiekania. Polać sosem i posypać serem.

                                                            Piec około 40 minut w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku.

                                                            Fociaccia z pieczoną papryką

                                                            Składniki:

                                                            Dzień przed pieczeniem:

                                                            • 1 łyżeczka zakwasu
                                                              • 50 g maki orkiszowej pełnoziarnistej
                                                                • 50 ml wody

                                                                  Wymieszać wszystko razem w misce. Przykryć i odstawić na 8-10 godzin.

                                                                  Dzień pieczenia:

                                                                  Odłożyć łyżeczkę zakwasu do słoiczka i schować do lodówki.

                                                                  W robocie delikatnie wymieszać:

                                                                  • 500 g maki orkiszowej typ 630-680
                                                                    • 390 g wody

                                                                      Tylko żeby się połączyły i odstawić na 40 minut (autoliza)

                                                                      Następnie dodać:

                                                                      • 100 g zakwasu
                                                                        • 20 g soli

                                                                          Wyrobić na elastyczne ciasto przez około 5 minut. W trakcie dolać około 50 ml oliwy z oliwek.

                                                                          Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania na 3-4 godziny.

                                                                          W trakcie złożyć 3-4 razy w odstępach 40 minutowych. Następnie uformować jak okrągły bochenek i ułożyć na mocno naoliwionej blaszce z piekarnika. Przykryć i odstawić do wyrastania na 2-3 godziny. Rozgrzać piekarnik do 240 st. C. Na wierzchu ułożyć kawałki pieczonej papryki i skropić całość oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika, piec około 30 minut.

                                                                          Pieczona papryka w oliwie

                                                                          Składniki:

                                                                          • 12 różnokolorowych papryk
                                                                            • 3-4 gałązki rozmarynu
                                                                              • 6 ząbków czosnku
                                                                                • 1 ostra papryczka
                                                                                  • około 500 ml oliwy z oliwek

                                                                                    Przygotowanie:

                                                                                    Rozgrzać piekarnik do 240 st. C. Papryki ułożyć na kratce z piekarnika i ustawić ją na blaszce. Wstawić do piekarnika na 15 minut. Wyjąć, przełożyć do garnka, przykryć pokrywką i zostawić do zaparowania. Następnie zdjąć skórkę i pokroić na mniejsze kawałki. W słoiku ułożyć rozmaryn, posiekaną papryczkę, rozgnieciony czosnek. Następnie paprykę. Całość zalać oliwa z oliwek tak aby zakrywała papryki. Odstawić do lodówki. Po kilku dniach jest idealna jako dodatek do kanapek lub sałatek. Aromatyzowaną oliwę również używamy.

                                                                                    Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                    podziel się:

                                                                                    Pozostałe wiadomości