Dania z łososiem na długą zimę

W kuchni Dzień Dobry TVN mistrz kuchni Andrzej Polan przygotował dania z łososiem w roli głównej. Mogliśmy skosztować: zupę kapuścianą z łososiem norweskim, kruche ciasto z łososiem oraz łososia norweskiego pieczonego w śmietanie. Było pysznie!

Zupa kapuściana z łososiem norweskim

Składniki:

500 g kapusty kiszonej

400 g filetu z Łososia Norweskiego

1 pęczek włoszczyzny

4 łyżki kaszy pęczak

kilka sztuk mrożonych podgrzybków, borowików

czerwona cebula

kminek

liście laurowe

ziele angielskie

pieprz czarny w ziarnach

sól

pieprz czarny mielony

koperek

natka pietruszki

Przygotowanie:

Kapustę płuczemy i siekamy na drobniejsze kawałki. Z włoszczyzny, liści laurowych, ziela angielskiego, kminku, czarnego pieprzu w ziarnach przygotowujemy bulion. Bulionem zalewamy kapustę i gotujemy do miękkości. Kaszę przesmażamy na patelni i podlewamy bulionem, gotujemy do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedzamy, na patelni przesmażamy cebulę czerwoną, dodajemy grzyby mrożone, kapustę, smażymy kilka minut. Łączymy z kaszą. Kapustę nakładamy do talerzy, dodajemy łososia pokrojonego w cienkie paski i zalewamy wrzącą zupą. Ryba doskonale dojdzie nam w gorącej zupie bez zbędnego wcześniejszego gotowania.

Kruche ciasto z łososiem norweskim

Składniki:

400 g Łososia Norweskiego

450 g mąki

250 g masła

1,5 szkl. mleka

1 jajko

3 żółtka

sól

pieprz

4 pory

100 g masła klarowanego

3 jabłka polskie

2 papryki czerwone

1 ser camembert

koperek

gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Z mąki, masła, jajka, żółtek, szczypty soli przygotowujemy ciasto kruche, odstawiamy zawinięte w folię, aby odpoczęło. Paprykę smarujemy olejem i pieczemy w piekarniku, obieramy ze skóry. Na maśle przesmażamy pora pokrojonego w paski, w trakcie dodajemy jabłka. Dusimy do miękkości, doprawiamy solą, pieprzem. Z 50 g mąki, 50 g masła i ok 1,5 szkl. mleka przygotowujemy beszamel, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy na pergamin i podpiekamy w piecu na złoty kolor, pory łączymy z sosem beszamelowym, pokrojonym łososiem, papryką i camembertem. Wstawiamy do pieczenia na ok. 15 min. w 170 st. C.

Łosoś norweski pieczony w śmietanie

Składniki:

1 kg fileta z Łososia Norweskiego

250 ml śmietany 30%

3 łyżki chrzanu śmietankowego

4 buraki podłużne

8 sałat rzymskich baby

2 łyżki masła klarowanego

kminek

skórka z pomarańczy

pieprz

sól

koperek

Przygotowanie:

Łososia smarujemy śmietaną z chrzanem na gęsto, posypujemy solą i pieprzem. Buraki smarujemy olejem, posypujemy skórką z pomarańczy, pieprzem, solą i wstawiamy do pieczenia. Upieczone kroimy w grube plastry, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem oraz posiekanym koprem. Łososia pieczemy w piekarniku w 150 st. C przez ok. 15 min. Sałatę przesmażamy na mocno rozgrzanym maśle, posypujemy solą. Łososia upieczonego podajemy z sałatą rzymską i buraczkami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości