Dania z kalarepką według Darii Ładochy

Kalarepka jest bardzo zdrowa, dlatego poprosiliśmy Darię Ładochę, aby w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała kilka dań z tego warzywa. Były placki z kalarepki, polędwica z dorsza pieczona młodą marchewką, porem i kalarepką, chowder z kukurydzą, kalarepką i ziemniakami, a także pieczone kalarepki z rozmarynem i fetą.

Placki z kalarepki z ziołowym jogurtem

Składniki:

  • 2 kalarepki obrane ze skórki i pokrojone na mniejsze kawałki
    • 1 duże jajko lub dwa małe
      • 1/2 szklanki mąki
        • 1/2 szklanki mielonych migdałów
          • 1 łyżeczka soli
            • szczypta oregano
              • olej kokosowy do smażenia

                Sos jogurtowy:

                • 200 ml jogurtu naturalnego
                  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
                    • 1 łyżeczka koperku posiekanego
                      • sok z cytryny
                        • sól, pieprz
                          • 1 łyżeczka miodu

                            Przygotowanie:

                            Zmiksuj w blenderze kielichowym lub robocie kuchennym kalarepkę na mniejsze kawałki lub po prostu zetrzyj na tarce. Odciśnij w rękach płyn i dodatkowo owiń kalarepkę w ręcznik papierowy, by odsączyć jego resztki. Połącz kalarepkę z jajkiem, mąką, migdałami oraz przyprawami. Rozgrzej olej kokosowy i smaż niewielkie placuszki z obu stron około 3 minuty. Następnie odsącz je na ręczniku papierowym. Podawaj z sosem ziołowym. By go przygotować połącz wszystkie składniki sosu w miseczce.

                            >>> Zobacz także: Młoda kapusta. Przepisy na gołąbki, kapustę duszoną i pyszną surówkę

                            Polędwica z dorsza pieczona młodą marchewką, porem i kalarepką

                            Składniki:

                            • 2 kalarepki starte na tarce o grubych oczkach
                              • 1 por pokrojony w cienkie talarki
                                • 3 marchewki starte na tarce o grubych oczkach
                                  • sól, pieprz
                                    • szczypta papryki słodkiej w przyprawie
                                      • 4 kawałki polędwicy z dorsza (każdy po około 200 g)
                                        • 1 łyżka masła
                                          • 1 cytryna pokrojona w plasterki
                                            • koperek posiekany
                                              • odrobina czarnuszki

                                                Przygotowanie:

                                                Rozgrzej masło i podsmaż wszystkie warzywa z dodatkiem przypraw. Dosłownie kilka minut. Następnie przygotuj rybę: umyj i osusz ją ręcznikiem papierowym. Z papieru do pieczenia przygotuj “torebki”. Ułóż na dnie warzywa, na górze rybę i plasterki cytryny. Zawiń je i piecz w piekarniku w 180 st. C. Zajmie to około 15 minut. Przed podaniem dodaj jeszcze czarnuszkę i posyp koperkiem.

                                                >>> Zobacz także: W kuchni DDTVN kalarepka!

                                                Chowder z kukurydzą, kalarepką i ziemniakami

                                                Składniki:

                                                • 2 łyżki masła
                                                  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
                                                    • 1 cebula pokrojona w piórka
                                                      • 2 kłącza selera naciowego pokrojonego na małe kawałki
                                                        • 1 marchewka pokrojona w słupki
                                                          • 1,5 l wywaru z jarzyn
                                                            • 1 szklanka mleka kokosowego
                                                              • 2 kalarepki pokrojone w kostkę
                                                                • 4 ziemniaki pokrojone w kostkę
                                                                  • 2 ziela angielskie
                                                                    • 2 liście laurowe
                                                                      • 4 łyżki ziarenek kukurydzy
                                                                        • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
                                                                          • sól, pieprz
                                                                            • 1 łyżeczka papryki wędzonej
                                                                              • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie

                                                                                Przygotowanie:

                                                                                Rozpuść masło w garnku. Dodaj czosnek i cebulę. Chwilę podsmażaj a następnie dodaj kalarepkę, marchewkę i seler naciowy. Dopraw wędzoną papryką, solą i pieprzem. Następnie dodaj ziemniaki, ziele angielskie i liście laurowe i zalej bulionem. Gotuj kilka minut. Następnie dodaj mleko kokosowe i kukurydzę. Zagotuj. Następnie dodaj mąkę z wodą i mieszaj, by zupa delikatnie zgęstniała. Następnie dopraw jeszcze do smaku oraz dodaj zieloną pietruszkę przed podaniem i posyp papryką wędzoną.

                                                                                >>> Zobacz także: Lara Gessler ma ochotę na... bajgle! Oto jej przepisy na słodko i na słono

                                                                                Pieczone kalarepki z rozmarynem i fetą

                                                                                Składniki:

                                                                                • 4 kalarepki przekrojone na połówki
                                                                                  • oliwa z oliwek
                                                                                    • sól, pieprz
                                                                                      • świeży rozmaryn
                                                                                        • 1 opakowanie fety oryginalnej

                                                                                          Do podania:

                                                                                          • 1 papryczka chili
                                                                                            • awokado
                                                                                              • orzechy włoskie
                                                                                                • 1 szklanka świeżych liści szpinaku

                                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                                  Nastaw piekarnik 200 st. C i wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż kalarepki, skrop oliwą, dodaj przyprawy, w tym rozmaryn i piecz godzinę. Następnie wyłóż na półmisek, ze szpinakiem, pokrusz serem feta, dodaj awokado i orzechy włoskie.

                                                                                                  Źródło: Daria Ładocha

                                                                                                  podziel się:

                                                                                                  Pozostałe wiadomości