Przepisy kulinarne

Dania z gorzkiej czekolady

Joseph "Józek" Seeletso poleca smakołyki z odrobiną gorzkiej czekolady.

Cappuccino z gorzką czekoladą i zielonym groszkiem

Składniki:


800 ml wywaru warzywnego


50 ml śmietanki 36%


1 filiżanka zielonego groszku


2 łyżki startej gorzkiej czekolady


25 g imbiru


1 ząbek czosnku


0,5 szklanki ciepłego mleka


1 cebula pokrojona w kostkę


1 łyżka masła


Sól i pieprz do smaku



Przygotowanie:


Zielony groszek blanszujemy w gorącej wodzie przez ok. 2 minuty, odcedzamy a następnie miksujemy w blenderze i przepuszczamy przez sitko uzyskując w ten sposób pastę z groszku. Na maśle smażymy cebulę, imbir i czosnek przez 2 minuty. Dodajemy wywaru, dodajemy pastę groszkową i gotujemy wszystko przez ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy śmietankę po czym ponownie przecedzamy przez sitko. Porcjujemy do małych filiżanek, ubijamy mleko aż powstanie piana. Zupę posypujemy startą czekoladą i na wierzch wykładamy ubitą piankę z mleka.



Rolada z kurczaka podawana ze słodkimi patatami i sosem czekoladowym

Składniki dla 4 osób:


2 piersi z kurczaka


4 plastry szynki parmeńskiej


2 słodkie pataty


100 l mleka kokosowego


4 łyżki startej gorzkiej czekolady


50 g rozpuszczonego masła


pół pieczonej czerwonej papryki ber skóry i pestek


1 łyżka brązowego cukru


Sól i pieprz do smaku



Przygotowanie:


Pierś z kurczaka rozbijamy tak jak na kotlety, na folii aluminiowej rozkładamy plaster szynki parmeńskiej na którą rozkładamy rozbitą pierś. Kurczaka doprawiamy solą i pieprzem i zawijamy w roladę. Roladę podsmażamy z każdej strony na patelni i wkładamy do pieca na 15-20 minut w temp. 180C. Patata smarujemy masłem i posypujemy cukrem i następnie zawijamy w folie aluminiową i pieczemy 30 minut w temp. 180C. Plasterki papryki posypujemy częścią startej czekolady i podobnie jak kurczaka zawijamy w małe roladki i pieczemy do momentu gdy czekolada się rozpuści. Mleko kokosowe gotujemy wraz z pozostała częścią czekolady, doprawiamy solą i pieprzem. To nam daje sos czekoladowy. Gotową roladę układamy na talerzu wraz z pieczonym patatem i paprykową roladą, całość polewamy sosem czekoladowym.



Pieczone pomidory cherry z dressingiem czekoladowym

Składniki:


100 g pomidorów cherry


2 gałązki tymianku


2 łyżki stołowe oliwy z oliwek


2 łyżki stołowe ciemnej czekolady


Sól i pieprz


1 jabłko pokrojone w kostki



Przygotowanie:


Ułóż pomidory z tymiankiem na brytfance, polej oliwą oraz przypraw solą i pieprzem, a następnie piecz w piekarniku przez 10-12 minut. Wyjmij pomidory z brytfanki, dodaj czekoladę do sosu, który został po pieczeniu i ubij, aby zrobić dressing. Pomidory połóż na talerzu, na wierzch połóż jabłko i zroś czekoladowym dressingiem.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
52
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0