Dania z buraka według Andrzeja Polana

Buraki są bardzo zdrowe, dlatego poprosiliśmy Andrzeja Polana, aby w kuchni Dzień Dobry TVN pokazał, jak przygotować pyszne dania, w którym to warzywo jest jednym z głównych składników. Mogliśmy spróbować: bigosu z buraków, burakkury i rosołu z burakami.

Bigos z buraków

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
    • 300 g dobrej wędzonej kiełbasy
      • 300 g surowego wędzonego boczku
        • 4 cebule
          • 1 kg buraków
            • sok z ogórków kiszonych
              • 100 g śliwek suszonych bez pestek
                • liść laurowy
                  • ziele angielskie
                    • kminek
                      • cząber
                        • sól
                          • czarny pieprz
                            • olej do smażenia

                              Przygotowanie:

                              Na oleju przesmażamy partiami mięso pokrojone w kostkę. Po przesmażeniu mięsa na tej samej patelni przesmażamy cebulę oraz kiełbasę i boczek. Wszystko łączymy, podlewamy wodą (a jeszcze lepiej rosołem) i dusimy do miękkości. Doprawiamy i zabieramy się za buraki. Buraki obieramy, kroimy w kostkę. Na oleju przesmażamy buraki, podlewamy w trakcie niedużą ilością wody i tak do momentu aż buraki będą chrupiące i prawie miękkie. Dodajemy sok z ogórków kiszonych, łączymy buraki z mięsem, wędzonką i na koniec dodajemy śliwki suszone.

                              Zobacz także:

                              W kuchni zapachniało bigosem

                              Burakkura

                              Składniki:

                              • 4 buraki gotowane
                                • 4 ziemniaki
                                  • 2 cebule
                                    • 100 g pieczarek
                                      • puszka mleka kokosowego
                                        • 2-3 łyżki musztardy francuskiej

                                          Wywar:

                                          • 2 nogi z kurczaka
                                            • pęczek włoszczyzny
                                              • sól
                                                • pieprz
                                                  • ziele angielskie
                                                    • liść laurowy
                                                      • pęczek koperku
                                                        • pęczek natki pietruszki

                                                          Przygotowanie:

                                                          Na oleju przesmażamy cebulę, pieczarki i ziemniaki pokrojone w kostkę. Podlewamy małą ilością rosołu i gotujemy do miękkości. Odparowane warzywa i miękkie podlewamy mlekiem kokosowym, dodajemy musztardę, kurczaka i buraki pokrojone w kostkę. Posypujemy sporą ilością kopru.

                                                          Zobacz także:

                                                          Kotlety mielone według przepisu Polana

                                                          Rosół z burakami, sałatą i wędzonym twarogiem

                                                          Składniki:

                                                          • rosół z gotowania udek
                                                            • 2-3 ugotowane buraki
                                                              • 2 mini sałaty rzymskie
                                                                • 250 g twarogu wędzonego
                                                                  • świeży korzeń chrzanu
                                                                    • kiełki groszku cukrowego
                                                                      • papryka ostra świeża

                                                                        Przygotowanie:

                                                                        Najszybsze danie z możliwych, pod warunkiem, że mamy rosół. A mamy, bo przecież gotowaliśmy do poprzedniego dania. Buraki kroimy w kostkę, posypujemy pieprzem, solą i przekładamy do talerza. Wrzucamy kawałki twarogu wędzonego, sałatę przesmażamy na maśle i również dodajemy na talerz. Całość zalewamy gorącym rosołem, posypujemy tartym chrzanem, dodajemy kiełki, koper i na koniec dodajemy pokrojoną ostrą paprykę.

                                                                        Zobacz także:

                                                                        Zupa cebulowa – doskonałe remedium na pluchę i zimno

                                                                        Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                        podziel się:

                                                                        Pozostałe wiadomości