Przepisy kulinarne

Dania z buraka według Andrzeja Polana

Buraki są bardzo zdrowe, dlatego poprosiliśmy Andrzeja Polana, aby w kuchni Dzień Dobry TVN pokazał, jak przygotować pyszne dania, w którym to warzywo jest jednym z głównych składników. Mogliśmy spróbować: bigosu z buraków, burakkury i rosołu z burakami.

Bigos z buraków

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 300 g dobrej wędzonej kiełbasy
  • 300 g surowego wędzonego boczku
  • 4 cebule
  • 1 kg buraków
  • sok z ogórków kiszonych
  • 100 g śliwek suszonych bez pestek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • kminek
  • cząber
  • sól
  • czarny pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Na oleju przesmażamy partiami mięso pokrojone w kostkę. Po przesmażeniu mięsa na tej samej patelni przesmażamy cebulę oraz kiełbasę i boczek. Wszystko łączymy, podlewamy wodą (a jeszcze lepiej rosołem) i dusimy do miękkości. Doprawiamy i zabieramy się za buraki. Buraki obieramy, kroimy w kostkę. Na oleju przesmażamy buraki, podlewamy w trakcie niedużą ilością wody i tak do momentu aż buraki będą chrupiące i prawie miękkie. Dodajemy sok z ogórków kiszonych, łączymy buraki z mięsem, wędzonką i na koniec dodajemy śliwki suszone.

Zobacz także:

W kuchni zapachniało bigosem

Burakkura

Składniki:

  • 4 buraki gotowane
  • 4 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 100 g pieczarek
  • puszka mleka kokosowego
  • 2-3 łyżki musztardy francuskiej

Wywar:

  • 2 nogi z kurczaka
  • pęczek włoszczyzny
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pęczek koperku
  • pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:

Na oleju przesmażamy cebulę, pieczarki i ziemniaki pokrojone w kostkę. Podlewamy małą ilością rosołu i gotujemy do miękkości. Odparowane warzywa i miękkie podlewamy mlekiem kokosowym, dodajemy musztardę, kurczaka i buraki pokrojone w kostkę. Posypujemy sporą ilością kopru.

Zobacz także:

Kotlety mielone według przepisu Polana

Rosół z burakami, sałatą i wędzonym twarogiem

Składniki:

  • rosół z gotowania udek
  • 2-3 ugotowane buraki
  • 2 mini sałaty rzymskie
  • 250 g twarogu wędzonego
  • świeży korzeń chrzanu
  • kiełki groszku cukrowego
  • papryka ostra świeża

Przygotowanie:

Najszybsze danie z możliwych, pod warunkiem, że mamy rosół. A mamy, bo przecież gotowaliśmy do poprzedniego dania. Buraki kroimy w kostkę, posypujemy pieprzem, solą i przekładamy do talerza. Wrzucamy kawałki twarogu wędzonego, sałatę przesmażamy na maśle i również dodajemy na talerz. Całość zalewamy gorącym rosołem, posypujemy tartym chrzanem, dodajemy kiełki, koper i na koniec dodajemy pokrojoną ostrą paprykę.

Zobacz także:

Zupa cebulowa – doskonałe remedium na pluchę i zimno


Co sądzisz o tym artykule?
4
0
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0