
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował pyszne dania z białą kiełbasą: kotlety z białej kiełbasy z zupą chlebowo-żurkową, sos z białej kiełbasy do jajek i sałata smażona oraz kruszonkę z białej kiełbasy do drożdżowego z majonezem.
Kotlety z białej kiełbasy z zupą chlebowo-żurkową
Składniki:
-
chleb razowy
-
zakwas do żurku
-
koperek
-
1 cebula
-
masło klarowane do smażenia
-
150 ml kwasu chlebowego
Przygotowanie:
Na maśle przesmażamy cebulę, dodajemy kawałki pieczywa razowego, podsuszonego wcześniej. Chwile smażymy, dodajemy kwas chlebowy. Zagotowujemy, dodajemy zakwas do żurku, doprawiamy pieprzem i sola. Na koniec dodajemy koperek.
Składniki:
-
6 szt. surowej białej kiełbasy
-
10 pieczarek
-
2 cebule
-
olej do smażenia
-
4 jajka
-
bułka tarta
Przygotowanie:
Kiełbasę pozbawiamy osłonek, cebulę drobno kroimy i przesmażamy na oleju, dodajemy pieczarki i smażymy razem. Mięso łączymy z pieczarkami smażonymi, dodajemy lubczyk, natkę pietruszki. Wyrabiamy wszystko na jednolitą masę, formujemy kotlety, obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor i podajemy z zupą chlebowo-żurkową.
>>> Zobacz także:
Przepis Polana na najlepsze naleśniki! Kto ich nie lubi?
Sos z białej kiełbasy do jajek i sałata smażona
Składniki:
-
6 jajek
-
4 szt. surowej białek kiełbasy
-
250 ml mleka
-
250 ml śmietany 36 proc.
-
majeranek świeży
-
musztarda francuska z ziarnami gorczycy
-
chrzan śmietankowy
-
1 sałata masłowa
-
1 papryka czerwona
-
1 kalarepka
-
2 pomidory polskie
-
cebula dymka, koperek
Przygotowanie:
Na oleju przesmażamy kiełbasę pozbawioną osłonek, do momentu aż powstanie nam drobna posypka. Do takiej kiełbasy dodajemy mleko, gotujemy do odparowania, po czym dodajemy śmietankę, chrzan i musztardę do smaku. Sałatę przesmażamy na oleju krótko, dodajemy pomidory, paprykę, kalarepkę. Dodajemy do sosu, wszystko mieszamy i na koniec wbijamy jajka. Przykrywamy pokrywką i gotujemy do momentu aż jajka się zetną. Posypujemy majerankiem, koprem, cebulą dymką.
Kruszonka z białej kiełbasy do drożdżowego z majonezem
Składniki:
-
4 szt. biała kiełbasa surowa
-
olej do smażenia
-
500 g mąki
-
20 g drożdży
-
300 ml mleka
-
50 g masła
-
2 łyżki majonezu
-
1 łyżka cukru
-
sól i odrobina cukru
-
czarnuszka
-
300 g sera mozzarella w bloku lub tartego
-
300 g twarogu białego, niemielonego
-
chrzan śmietankowy
Przygotowanie:
Z ww. składników przygotowujemy ciasto drożdżowe, odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrośnięte dzielimy na nieduże porcje, każdą rozwałkowujemy, nakładamy porcję sera tartego połączonego z twarogiem i łyżką chrzanu, kiełbasę. Zlepiamy i odstawimy na moment do wyrośnięcia. Smarujemy jajkiem, posypujemy czarnuszką i wstawiamy do pieczenia w 180 st. C.
Składniki:
-
400 g czarnej porzeczki
-
miód
Przygotowanie:
Porzeczkę przesmażamy na miodzie, uważając, aby owoce nie rozpadały się. Tak przygotowaną porzeczkę wykładamy na bułeczki.





