Dania z azjatycką nutą. Do jakich potraw wykorzystać sos sojowy?

Matteo Brunetti w kuchni DDTVN
Jakub Kamiński/East News
Matteo Brunetti w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował potrawy na bazie sosu sojowego. Zobacz, jak przygotować łososia z sosem kokosowo-sojowym, polędwicę, zupę oraz miks warzywny z sosem sojowym.

Łosoś z sosem kokosowo-sojowym

Składniki:

  • 200 g łososia
    • 1/2 szklanka mleka kokosowego
      • 1/3 szklanki sosu sojowego
        • garść wiórków kokosowych
          • mąka, sól, pieprz oliwa
            • świeży tymianek do dekoracji

              Przygotowanie łososia z sosem kokosowo-sojowym

              Pokroić łososia w bardzo dużą kostkę. Przyprawić pieprzem i obtoczyć w mące. Smażyć na dobrze rozgrzanej oliwie. W międzyczasie wlać do rondelka mleko kokosowe i sos sojowy i zredukować, aż do uzyskania gęstego sosu. Łososia udekorować wiórkami kokosowymi i tymiankiem, sos podawać jako dip.

              Polędwica z sosem sojowym

              Składniki:

              • 600 g polędwicy wołowej (w całości)
                • świeże zioła: rozmaryn, tymianek, liście laurowe
                  • 1 ząbek czosnku
                    • sól, pieprz i oliwa

                      Sos:

                      • 75 g sosu sojowego
                        • 75 g Amaro Montenegro lub w zastępstwie czerwone wino i ocet balsamiczny

                          Przygotowanie polędwicy z sosem sojowym

                          Do rondelka wlać sos sojowy i Amaro. Zredukować do konsystencji syropu.

                          W międzyczasie pokroić polędwicę, przyprawić solą i pieprzem i zwinąć z liściem laurowym i obwinąć wszystko sznurkiem spożywczym, aby liście się dobrze trzymały. Na patelni rozgrzać oliwę z siekanym rozmarynem, tymiankiem i czosnkiem, a następnie usmażyć na tym polędwicę ze wszystkich stron. Podawać ze zredukowanym sosem, udekorować ziołami.

                          Zupa z sosem sojowym

                          Składniki:

                          • 500 g piersi z kurczaka
                            • sól
                              • pieprz
                                • oliwa
                                  • 2 l wody
                                    • 70 g sos sojowy
                                      • 200 g makaronu spaghetti
                                        • 200 g marchewka
                                          • 150 g pora
                                            • 1 świeże chili
                                              • garść pomidorków
                                                • 2 ząbki czosnku
                                                  • łyżka imbiru
                                                    • kawałek selera naciowego
                                                      • świeże zioła do dekoracji: kolendra, tymianek, mięta

                                                        Przygotowanie zupy z sosem sojowym

                                                        Piersi z kurczaka wymieszać z solą i pieprzem, do garnka wlać 3 łyżki oliwy i smażyć mięso, aż się zarumieni. Marchewkę, pora i selera w pokroić w kostkę, posiekać chili, imbir i czosnek. W drugim garnku zagotować wodę i dodawać pokrojone warzywa, wrzucać do wody w kolejności od najtwardszych do najmiększych. Wlać sos sojowy i gotować 30 minut.Osobno gotować spaghetti. Zupę przelej do misek i udekoruj ziołami.

                                                        Jakub Kamiński/East News

                                                        Miks warzywny w sosie sojowym

                                                        Składniki:

                                                        • 150 g zielonej świeżej fasolki
                                                          • 80 g pora
                                                            • garść pieczarek
                                                              • pół papryki zielonej
                                                                • pół papryki czerwonej
                                                                  • 80 g kiełków sojowych
                                                                    • garść świeżych pomidorków
                                                                      • kawałek imbiru i czosnku
                                                                        • do dekoracji: orzechy włoskie i świeża mięta
                                                                          • sos sojowy
                                                                            • olej roślinny
                                                                              • sól
                                                                                • pieprz

                                                                                  Jak to zrobić:

                                                                                  Gotować fasolkę przez 2-3 minuty, a następnie pokroić ją na 3 części. Na mniejsze kawałki pokroić paprykę, kiełki sojowe, pomidorki i pieczarki. Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać drobno siekany imbir i czosnek, a następnie wszystkie warzywa. Całość smażyć przez 2-3 minuty, dolać sos sojowy i smażyć jeszcze kilka minut do połączenia składników.

                                                                                  Podawać na kolorowym talerzu i udekorować świeżymi ziołami i orzechami.

                                                                                  Zobacz też:

                                                                                  Przepis na zupę Pho z wołowiną Oli Nguyen – zwyciężczyni 7. edycji Masterchefa

                                                                                  Sushi – jak poprawnie jeść sushi pałeczkami?

                                                                                  Tofu wędzone – przepisy na smaczne i zdrowe dania

                                                                                  Dlaczego kuchnia azjatycka jest zdrowa? Zobacz wideo:

                                                                                  Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                  Autor: Jola Marat

                                                                                  Źródło: Matteo Brunetti

                                                                                  podziel się:

                                                                                  Pozostałe wiadomości