Materiał promocyjny

Dania wspomagające koncentrację

W kuchni Dzień dobry TVN tym razem potrawy bogate w składniki wspomagające pamięć i koncentrację i dania, po których poczujemy się pełni energii i chęci do pracy lub nauki.

Gołąbki z zieloną soczewicą

Składniki:

1 szklanka zielonej soczewicy

1 mała główka białej kapusty

puszka krojonych pomidorów

4 łyżki koncentratu pomidorowego

3 ząbki czosnku

1/2 szklanki oliwy z oliwek

1 łyżka kminu rzymskiego

1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

duża biała cebula

1 mały pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Soczewicę gotujemy w dwukrotnej ilości lekko osolonej wody. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na złocisty kolor na 1 szklanki oliwy z oliwek. Dodajemy kmin rzymski i pieprz cayenne. Ugotowaną na miękko soczewicę mieszamy z cebulą, solimy do smaku i dodajemy drobno poszatkowaną pietruszkę. Liście kapusty gotujemy na parze aż staną się miękkie (ok. 10 minut). Na każdym liściu układamy dużą łyżkę soczewicy z cebulą. W misce mieszamy pomidory, oliwę z oliwek, wyciśnięte ząbki czosnku i solimy do smaku. Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy pomidorami. Przykrywamy pokrywką. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut.

Krakersy z pestek dyni z solą morską

Składniki:

1 szklanka mąki

3/4 szklanki mielonych pestek dyni

50 g masła

ok. 4 łyżki śmietany 18%

3/4 szklanki drobno startego parmezanu

1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Mieszamy wszystkie suche składniki, dodajemy masło i na końcu śmietanę. Zagniatamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy na cienki placek i kroimy na kwadraciki 4 cm x 4 cm. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni na złocisto-brązowy kolor.

Ziemniaki z musem kalafiorowym i czarną soczewicą

Składniki:

4 średnie ziemniaki

1 średni kalafior

3 łyżki śmietanki 36 %

mały pęczek koperku

70 g masła

2 łyżeczki skórki z cytryny

odrobina zielonego pieprzu

1/3 szklanki czarnej soczewicy (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością)

2 łyżeczki sosu sojowego

Sposób przygotowania:

Ziemniaki średniej wielkości gotujemy w osolonej wodzie 20 minut. Następnie ziemniaki polewamy oliwą z oliwek i wkładamy do rozgrzanego piekarnika ( 180 stopni). Pieczemy bez termoobiegu ok. 25 minut. Kalafiora gotujemy na parze aż stanie się miękki (ok.. 15 minut). Po ugotowaniu miksujemy z masłem (50g) i śmietanką. Dodajemy skórkę z cytryny, drobno pokrojony koperek sól i zielony pieprz do smaku. Soczewicę gotujemy w dwukrotnej ilości wody na małym ogniu. Po 10 minutach dodajemy 20 g masła i sos sojowy. Gotujemy aż soczewica stanie się miękka ( musimy uważać by woda całkowicie nie wyparowała). Upieczone ziemniaki kroimy na pół. Środek polewamy musem kalafiorowym, na który kładziemy dużą łyżkę czarnej soczewicy.

Zupa krem z pieczonej dyni i papryki

Składniki:

1 litr wywaru warzywnego

2 czerwone papryki

300 g dyni hokkaido

100 g pestek dyni

olej z pestek dyni

1/4 szklanki oliwy z oliwek

4 ząbki czosnku

sól i pieprz do smaku

garstka rozmarynu

Sposób przygotowania:

Dynię kroimy w kostkę polewamy oliwą z oliwek, posypujemy rozmarynem i odrobiną soli. Dynię, paprykę w całości i ząbki czosnku wkładamy do rozgrzanego piekarnika, polewamy oliwą z oliwek i pieczemy aż warzywa się mocno przyrumienią. Po lekkim przestudzeniu dynię, paprykę i czosnek obieramy ze skórki. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych . Warzywa i czosnek wrzucamy do gorącego wywaru warzywnego, zagotowujemy i miksujemy na jednolity krem. Solimy, pieprzymy do smaku. Zupę posypujemy przyprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i polewamy olejem z pestek dyni.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości