Dania pachnące latem, czyli zapiekane truskawki, kalafior i racuchy z rabarbarem

Skorzystaj z darów lata i przygotuj pyszne dania. Poznaj przepisy Iwony Niemczewskiej na kalafiora z pieca, racuchy z rabarbarem i truskawki zapiekane. Ekspertka zdradza też, jak przygotować idealny stek wołowy.

Racuchy drożdżowe z owocami

Składniki na racuchy:

  • 500 g mąki pszennej
    • 50 g drożdży rozkruszonych lub 16 g drożdży w proszku
      • 380 g letniego mleka
        • 1/3 łyżeczki soli
          • 2 łyżki cukru
            • 1 jajko
              • 3 obrane i pokrojone łodygi rabarbaru
                • 3 łyżki cukru do posypania rabarbaru przed smażeniem
                  • cukier puder do posypania gotowych racuchów

                    Przygotowanie racuchów:

                    Ważne, aby składniki miały temperaturę pokojową, a mleko było lekko podgrzane (do temperatury ciała). Wszystkie składniki ciasta razem wymieszać w robocie z hakiem, aż się wszystko połączy (2-5 minut). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby urosło ok 1 godziny. Do wyrośniętego cista dodać pokrojony rabarbar. Patelnię rozgrzać i wlać sporo (na ok 1 cm wysokości) oleju z esencją masła, smażyć na średnim ogniu, aby racuchy zdążyły się usmażyć w środku, kładąc porcje ciasta łyżką od góry, aby ciasto się zsuwało lub pomóc sobie drugą łyżką (można mieć kubek z gorącą wodą i moczyć łyżkę za każdym razem przed nałożeniem ciasta, ale trzeba uważać, aby krople wody nie dostały się na patelnię z tłuszczem), lekko przyklepać. Usmażone racuchy odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Serwować z cukrem pudrem.

                    Kinga Burzyńska/Dzień Dobry TVN

                    Truskawki zapiekane w zabajone

                    Składniki na truskawki zabajone:

                    • 250 g truskawek, pokrojonych na ćwiartki
                      • 3 żółtka z dobrych jajek
                        • 3 łyżki słodkiego wina lub innego alkoholu (np. likier Limoncello, wino musujące, nalewka, itp)
                          • 2-3 łyżki cukru
                            • kawałki gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
                              • limonka lub cytryna (opcjonalnie)

                                Przygotowanie truskawek zabajonych:

                                Nastawić garnek z niewielką ilością wody. Do miski włożyć żółtka z cukrem i zacząć ubijać, dodać alkohol i dalej ubijać. Położyć miskę z zabajone na garnku z wodą, tak aby dno miski nie dotykało wody, ubijać dalej, aż zgęstnieje (do gotowego kremu można dodać startą skórkę z cytryny lub limonki). Do naczynia odpornego na temperaturę włożyć pokrojone truskawki (mogą też być inne owoce jagodowe), zalać zabajone i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C pod grzałkę aby deser się zapiekł. Naczynie z zapieczonymi owocami umieścić w innym naczyniu, aby zapobiec poparzeniu dłoni. Serwować deser na ciepło.

                                Stek wołowy

                                Składniki:

                                • stek wołowy
                                  • olej z esencją masła
                                    • tymianek
                                      • czosnek
                                        • 2 łyżki świeżego masła
                                          • sól, pieprz

                                            Przygotowanie steku:

                                            Wyjąć stek na 30 minut przed przyrządzenie, dokładnie osuszyć mięso ręcznikiem papierowym. Nagrzać patelnię i wlać 1/2 łyżki oleju z esencją masła, gdy patelnia jest mocno nagrzana - wkładamy stek doprawiony solą i pieprzem, czekamy kilka minut, aż mięso się skarmelizuje. Przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejne kilka minut w zależności od preferowanego stopnia wysmażenia (jeśli stek jest gruby wkładamy do pieca nastawionego na 180 stopni C i dopiekamy kilka minut. Na końcu smażenia wkładamy rozgnieciony ząbek czosnku i gałązkę tymianku oraz masło. Polewamy stek masłem przez chwilę i zdejmujemy z patelni i dajemy mięsu odpocząć przez kilka minut w temperaturze pokojowej.

                                            Pieczony kalafior w całości

                                            Składniki:

                                            • średni kalafior
                                              • 1/2 łyżeczki kuminu
                                                • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
                                                  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
                                                    • 1/2 łyżeczki soli
                                                      • 4 łyżki oleju z esencją masła

                                                        Składniki marynaty wymieszać i posmarować pędzelkiem kalafior. Piekarnik nagrzać do 200 st C. Włożyć kalafior do naczynia żaroodpornego i wlać na dno 100 ml wody. Wstawić kalafior w całości do piekarnika i piec ok 1 godziny, aż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Serwować z gęstym jogurtem, wymieszanym z sokiem z cytryny, miętą, koprem i granatem.

                                                        Kinga Burzyńska/Dzień Dobry TVN

                                                        Zobacz też:

                                                        Warzywa i owoce w towarzystwie jogurtowego dressingu. Pomysły Andrzeja Polana

                                                        Eksplozja smaku w daniach ze szpinaku. Sprawdź przepisy Darii Ładochy

                                                        Lekkie i smaczne zupy wiosenne według Piotra Kucharskiego. Palce lizać

                                                        Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                        Autor: Jola Marat

                                                        Źródło: Iwona Niemczewska

                                                        podziel się:

                                                        Pozostałe wiadomości