Dania na różowo: hummus, budyń jaglany, chłodnik i placuszki

Różowa kuchnia Agaty
Różowe dania nie tylko pięknie prezentują się na talerzu, ale także obłędnie smakują. Kilka swoich pomysłów na przysmaki w tym kolorze przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN blogerka kulinarna, Agata Jędraszczak. Na naszym stole pojawiły się: hummus, budyń jaglany, chłodnik, placuszki i surówka z kapusty.

Różowy hummus

Składniki na hummus:

  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy + woda pozostawiona po gotowaniu
    • 4 łyżki tahiny
      • ząbek czosnku
        • sok z cytryny
          • sól
            • pieczony burak
              • wędzona papryka, pestki granatu, oliwa - do podania

                Jak przygotować hummus:

                Opcja I- suszoną ciecierzycę (szklankę) zalej wodą i odstaw do napęcznienia na całą noc. Ciecierzycę odsącz, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości (jeśli wyjmiesz z wody ziarenko i zgnieciesz je między palcami powinno bez żadnego oporu rozpaść się). Odlej (zachowaj wodę) i ostudź.

                Opcja II- ciecierzycę z puszki odlej (zachowaj wodę).

                Ciecierzycę umieść w misce, dodaj ząbek czosnku, taninę, burak i kilka łyżek wody z ciecierzycy. Miksuj ręczny blenderem, aż uzyskasz gładki krem. Konieczne będzie stopniowe dodawanie płynu od ciecierzycy, aby hummus miał gładką konsystencję. Dopraw do smaku sokiem z cytryny i solą.

                Przed podaniem posyp (opcjonalnie) szczyptą wędzonej papryki, ozdób ziarenkami granatu i obowiązkowo polej chlustem dobrej oliwy.

                Różowy chłodnik z botwinki

                Składniki na chłodnik z botwinki:

                • pęczek botwiny
                  • pęczek rzodkiewki
                    • 2 ogórki gruntowe
                      • pęczek koperku
                        • 1/2 pęczka szczypioru
                          • 1/2 litra maślanki
                            • duże opakowanie jogurtu naturalnego
                              • sól
                                • pieprz
                                  • cukier
                                    • ocet (kwasek cytrynowy)
                                      • jajka do podania, ugotowane na twardo

                                        Jak przygotować chłodnik z botwinki:

                                        Buraczki obierz, zetrzyj na grubych oczkach tarki, gotuj ok. 10 minut w małej ilości wody. Dodaj drobno posiekane liście botwiny, zalej taką ilością wody, by je przykryła. Gotuj ok. 5 minut - najważniejsze, żeby buraki nie były twarde. Ostudź. Możesz też dzień wcześniej ugotować całe obrane buraki, potem tylko je zetrzeć na tarce (lub kupić już gotowe, ugotowane buraki w sklepie). Do botwiny dodaj drobno posiekane lub starte na grubych oczkach tarki rzodkiewki, ogórki, posiekany szczypior i koper (trochę zostaw do posypania wierchu zupy). Zalej maślanką i jogurtem, wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.

                                        Różowy budyń jaglany

                                        Składniki na budyń jaglany:

                                        • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
                                          • 2 szklanki mleka roślinnego (np. kokosowe lub tłuste krowie)
                                            • szklanka malin
                                              • łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
                                                • 2 łyżki masła
                                                  • 2-3 łyżki cukru (lub miód)
                                                    • 1/4 łyżeczki soli

                                                      Jak przygotować budyń jaglany:

                                                      Kaszę zalej wodą i odstaw na noc. Po tym czasie odlej na sitko i przepłucz porządnie pod zimną wodą.

                                                      Kaszę przełóż do rondelka, zalej wybranym mlekiem i gotuj na małym ogniu, aż będzie miękka, rozgotowana, a płyn wokół niej się zredukuje. Jeszcze ciepłą kaszę przełóż do kielicha mocnego blendera, dodaj owoce, wanilię i cukier/miód. Miksuj aż będzie miała idealnie kremową konsystencję. Na koniec dodaj 2 łyżki zimnego masła i ponownie zmiksuj. Ewentualnie dopraw do smaku.

                                                      Budyń (będzie jeszcze płynny) przelej do miseczek i odstaw do lodówki, aby stężał. Podawaj np. ze świeżymi owocami sezonowymi.

                                                      Różowa surówka z kapusty

                                                      Składniki na surówkę z kapusty:

                                                      • 1/3 główki czerwonej kapusty
                                                        • jabłko
                                                          • marchewka
                                                            • kilka cm białej części pora

                                                              Sos:

                                                              • 4 łyżki oliwy
                                                                • łyżeczka ostrej musztardy
                                                                  • łyżeczka miodu
                                                                    • łyżeczka octu

                                                                      Jak przygotować surówkę z kapusty:

                                                                      Warzywa drobno poszatkuj. Połącz składniki sosu. Polej nimi kapustę, dopraw do smaku.

                                                                      Placuszki z botwiną

                                                                      Składniki na placuszki z botwiną:

                                                                      • pęczek botwiny
                                                                        • jajko
                                                                          • ok. 3 łyżek mąki
                                                                            • 3 łyżki świeżo tartego parmezanu
                                                                              • 2 łyżki posiekanego szczypioru
                                                                                • 2 łyżki posiekanego koperku
                                                                                  • sól
                                                                                    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
                                                                                      • olej do smażenia

                                                                                        Jak przygotować placuszki z botwiną:

                                                                                        Botwinę posiekaj, usmaż do miękkości. Ostudź. W misce połącz mąkę z jajkiem, parmezanem, proszkiem do pieczenia, szczypiorem i koprem. Dodaj botwinkę. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, wlej odrobinę mleka. Wymieszaj. Ciasto nakładaj łyżką na rozgrzaną patelnię, smaż na złoto z obu stron.

                                                                                        Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                        >>> Zobacz także:

                                                                                        Przepisy Sebastiana Olmy na dania z serem w roli głównej. W pozostałych: grillowana cukinia, szparagi i pieczony łosoś

                                                                                        Przepisy Jaśka Kuronia zgodne z dietą SIRT. To dzięki niej Adele przeszła spektakularną metamorfozę

                                                                                        Placek "Skubaniec" i gazowana rabarbarada, czyli przepisy Piotra Kucharskiego na dania z rabarbarem

                                                                                        Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                        Autor: Iza Dorf

                                                                                        Źródło: Agata Jędraszczak

                                                                                        podziel się:

                                                                                        Pozostałe wiadomości