Roladki z kurczaka z młodymi porami, musztardą francuską i mozzarelą. Fasolka szparagowa z pomidorami malinowymi i chrupiącymi grzankami. Na deser - ciasto jogurtowe ze świeżymi borówkami. Zobacz, jak rodzinny obiad przygotowuje szefowa kuchni Beata Kartowicz. Ciasto jogurtowe ze świeżymi borówkami i malinami podane z lukrem cytrynowym
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 50 g roztopionej margaryny Delma Maślany Smak
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 150 g świeżych malin
- 150 g świeżych borówek
Kruszonka
- 100 g mąki
- 70 g margaryny Delma Maślany Smak
- 4 łyżki cukru
Lukier cytrynowy
- 3 łyżki świeżego soku z cytryny
- skórka otarta z jednej cytryny
- 10 łyżek cukru pudru
Składniki na ciasto jogurtowe wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ogrzały. Przygotować kruszonkę: do miski wsypać mąkę, dodać margarynę oraz cukier i rozcierać palcami składniki, aż powstanie drobna kruszonka.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać suche składniki. W tym czasie w oddzielnym naczyniu ubić jajka, kiedy masa jajeczna będzie puszysta dodać cukier i cukier z wanilią, dalej ubijając, aż do otrzymania puszystej masy.
Dodać jogurt, margarynę oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksować na wolnych obrotach miksera lub połączyć wszystkie składniki łyżką (tylko do połączenia się składników w jednolitą masę).
Wyłożyć do tortownicy, na wierzch ułożyć maliny oraz borówki. Posypać kruszonką.
Przygotować lukier: świeżo wyciskany sok z cytryny połączyć z cukrem pudrem oraz świeżo otartą skórką z cytryny (dzięki temu lukier będzie miał jeszcze bardziej intensywny, cytrusowy smak)
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut. Ostudzone ciasto polać cytrynowym lukrem.
Roladki z kurczaka z młodymi porami, musztardą francuską i mozzarelą
Składniki:
- 600 g filetów z kurczaka (4 małe pojedyncze)
- 2 łyżki margaryny Delma Maślany Smak
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100 ml białego wina
- 2 łyżki parmezanu (drobno startego)
Nadzienie
- 150 g młodych porów (głownie biała część)
- 2 gałązki natki pietruszki
- 1/2 małego ząbka czosnku
- 90 g mozzarelli
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka margaryny Delma Maślany Smak
Kurczaka rozbić na cienkie filety, doprawić solą i pieprzem. Bułkę tartą połączyć z parmezanem.
Por opłukać, osuszyć, posiekać w półksiężyce. Posiekać czosnek oraz pietruszkę.
Na patelni rozgrzać margarynę, przesmażyć por z czosnkiem, doprawiając solą i pieprzem, na koniec smażenia dodać pietruszkę. Farsz zdjąć z ognia, dodać musztardę francuską.
Na filetach położyć po ok. 2 łyżki nadzienia, rozsmarować je pozostawiając ok. 1,5 cm wolnego brzegu, nałożyć małe kawałki mozzarelli równomiernie na cały rozsmarowany farsz. Zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczką.
Skropić sokiem z cytryny a następnie wysmarować rozpuszczoną margaryną, podlać białym winem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C i piec przez 30 minut.
Roladki można również wstępnie obsmażyć na margarynie, następnie dopiekając je w piekarniku w temperaturze ok. 180 stopni przez 15 minut.
Fasolka szparagowa z pomidorami malinowymi, cebulą dymką i chrupiącymi grzankami
Składniki
- 500 g świeżej fasolki szparagowej
- 2 łyżki margaryny Delma Maślany Smak
- 2 duże pomidory malinowe
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek cebuli dymki
- sól i pieprz
Grzanki
- 3 kromki pieczywa żytniego
- 2 łyżki margaryny
- 1/2 małego ząbka czosnku
- sól i pieprz
Przygotować grzanki: pieczywo pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z rozpuszczoną margaryną i przyprawami. Pieczywo przesmarować margaryną z przyprawami.
Całość rozłożyć na blaszce do pieczenia i piec w temperaturze 200 stopni przez 7 minut.
Fasolkę szparagową oczyścić z końcówek, umyć i ugotować na al’dente
Pomidory malinowe naciąć, zanurzyć we wrzątku na kilka minut, po wyjęciu z wody i przestudzeniu obrać ze skóry.
Na patelni rozpuścić margarynę, przesmażyć posiekany czosnek i dodać drobno pokrojone pomidory malinowe. Do sosu z pomidorów dodać ugotowaną fasolkę i chwilę razem smażyć. Podawać z posiekaną dymką i grzankami.
Zobacz też:
Kawa na lato! Przepisy na miniserniczki, tartę oraz orzeźwiającą frappe
Niedzielny obiad - co podać? Pomysły, które zawsze się sprawdzają
Co na wykwintny obiad? Pomysły i propozycje dań
Autor: Luiza Bebłot
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"