Dania "jednopiekarnikowe" - przepisy Piotra Kucharskiego

Krewetki w boczku
Fot. Getty Images/grandriver
Wszystko naraz w jednym piekarniku - krewetki w boczku, udka w warzywach i ciasto migdałowe - Piotr Kucharski i jego przepisy na dania jednopiekarnikowe.

Zobacz też: Dania jednogarnkowe. Proste, szybkie i smaczne >>>

Starter: Krewetki w boczku

Składniki:

  • 12 dużych krewetek bez pancerzy
    • 3 ząbki czosnku
      • mała papryczka chilli
        • sól i pieprz
          • sok i skórka z cytryny
            • 12 cienkich plasterków boczku

              Salsa:

              • 1 szalotka
                • 10 szt suszonych pomidorów
                  • 3 łyżki kaparów
                    • pęczek pietruszki
                      • 1 łyżka oliwy z oliwek

                        Sposób przygotowania:

                        • Ząbki czosnki i chilli posiekać, wymieszać z łyżką oliwy z oliwek, sokiem i otartą skórą z połówki cytryny. Dodać do tego krewetki i zostawić na 10-15 minut do zamarynowania.
                          • Następnie każdą krewetkę zawinąć w boczek i ułożyć na blaszce do pieczenia.
                            • Przygotować salsę: szalotkę, pomidory i kapary drobno pokroić, wymieszać z oliwą i posiekaną natką pietruszki.
                              • Piec na najwyższym poziomie w piekarniku rozgrzanym do 200ºC, przez 4-5 minut.

                                Zobacz też: 7 pomysłów na szybkie i zdrowe śniadanie - przepisy Darii Ładochy >>>

                                Danie główne: Udka z kurczaka z pieczonymi warzywami

                                Składniki:

                                • 12 udek z kurczaka
                                  • 2 łyżki musztardy
                                    • 0,5 łyżeczki soli
                                      • 0,5 łyżeczki pieprzu
                                        • 1 łyżka oliwy z oliwek
                                          • 1 łyżka miodu

                                            Warzywa:

                                            • 1 gruba marchewka
                                              • 1 podłużny burak
                                                • 1 słodki ziemniak
                                                  • sól i pieprz
                                                    • 100 ml śmietany kremówki

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      • Udka ponacinać, przyprawić solą i pieprzem. Musztardę wymieszać z oliwą z oliwek i miodem. Polać tym udka, wymieszać, Przełożyć do rękawa do pieczenia, odstawić.
                                                        • Warzywa pokroić na 2,3 milimetrowe plasterki, przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu do zapiekania na stojąco jeden obok drugiego. Zalać śmietanką, przykryć wieczkiem lub folią spożywczą. Udka z kurczaka w rękawie ułożyć na blaszce, obok ułożyć naczynie z warzywami.
                                                          • Piec na środkowym poziomie w rozgrzanym piekarniku do 200º przez 40 minut.

                                                            Zobacz też: Przepis na pączki, łatwy i przyjemny >>>

                                                            Deser: Ciasto migdałowe z konfiturą pomarańczową

                                                            Składniki:

                                                            • 6 jajek
                                                              • 150 g cukru pudru
                                                                • 200 g mielonych migdałów
                                                                  • 100 g mąki pszennej tortowej
                                                                    • 50 g płatków migdałowych
                                                                      • 200 g konfitury pomarańczowej
                                                                        • cukier puder do posypania

                                                                          Zobacz też: Szukasz pomysłu na obiad? To najlepszy przepis na kartacze! >>>

                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                          • Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec dodać żółtka i ubijać jeszcze przez chwilę. Dodać mielone migdały, mąkę pszenną i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na dużą formę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Połowę posypać płatkami migdałowymi. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200ºC. Na najniższym poziomie przez 15 minut.
                                                                            • Po upieczeniu, ostudzić. Następnie przekroić na połowę. Część bez płatków migdałowych posmarować konfiturą, nałożyć drugą cześć na górę i posypać cukrem pudrem.

                                                                              Zobacz też: Jak wyczyścić piekarnik?

                                                                              Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                              podziel się:

                                                                              Pozostałe wiadomości