Przepisy kulinarne

Dania jednogarnkowe idealne na biwak. Sprawdź przepisy Oli Nguyen

Przepisy kulinarne

Dania jednogarnkowe idealne na biwak. Sprawdź przepisy Oli Nguyen

Wybierasz się na biwak albo masz ochotę przygotować coś pysznego i prostego? Postaw na dania jednogarnkowe według przepisów Oli Nguyen. Zobacz, jak przygotować serowy dip queso, burgera z fasoli z tatarem ze śledzia, fasolkę szparagową po bretońsku i na deser kokosową ryżankę ze słonym karmelem i owocami. 

Serowy dip queso

Składniki na serowy dip:

  • 2 łyżki masła/oliwy
  • 1 mała cebula
  • pół szklanki krążków papryki jalapeno marynowanej
  • 3 ząbki czosnku
  • 350 g sera cheddar
  • 100 g sera gouda
  • szklanka mleka
  • łyżka skrobi ziemniaczanej/mąki pszennej
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • duży i mięsisty pomidor
  • sól
  • opcjonalnie: avocado, mango, kolendra, papryka słodka, śmietana
  • do podania: nachosy, krakersy, pieczywo, warzywa jedzone na surowo, np. kalarepa, brokuł, ogórek, seler naciowy, marchewka, korzeń pietruszki.

Przygotowanie dipu serowego:

Ser zatrzyj na grubej tarce lub pokrój w drobna kostkę. Cebulę, czosnek i jalapeno pokrój w drobną kostkę. W garnku na średnim ogniu podgrzej masło/oliwę i podsmaż cebulę, aż się zeszkli. Dodaj kminek, jalapeno oraz czosnek i smaż do uwolnienia się aromatów. Wlej mleko zmieszane ze skrobią i gotuj, mieszając cały czas, aż sos zacznie gęstnieć. Ser dodawaj porcjami i gotuj, mieszając regularnie, aż całkowicie się rozpuści. Dopraw dip solą. Posyp sos pokrojonym w małą kostkę pomidorem i innymi dodatkami, np. zmiażdżonym z limonką avocado lub mango, posiekaną kolendrą, papryką i/lub podawaj z łyżką śmietany.  Dip podawaj z nachosami, pieczywem, krakersami i/lub warzywami.

Dip serowy

Ola Nguyen

Burger z fasoli z tatarem ze śledzia

Składniki na burgera z fasoli (2 porcje):

  • puszka fasoli białej gotowanej na parze lub konserwowej
  • 3 łyżki pesto bazyliowego
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • 70 g bułki tartej + trochę do obtoczenia kotletów
  • sól i pieprz
  • trochę oleju rzepakowego/oliwy do smażenia
  • bułka hamburger/kajzerka
  • opcjonalnie: rukola/sałata

Składniki na tatar ze śledzia:

  • 2 filety śledziowe Matias w oleju
  • pół czerwonej cebuli
  • 1 ogórek kiszony lub konserwowy
  • 4 grzybki konserwowe
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • sól i pieprz

Przygotowanie burgera z fasoli z tatarem ze śledzia:

Dokładnie odsącz fasolę i ugnieć ją na gładką masę. Zmieszaj ją z pesto, jajkiem, papryką oraz bułką tartą i dopraw wszystko solą i pieprzem. Wlej olej na patelnię, tyle by zakryło całe dno, i mocno rozgrzej na średnim ogniu. Uformuj 2-4 grube kotlety (dodaj więcej bułki tartej jak masa będzie za luźna) i obtocz je w bułce tartej. Ułóż kotlety na bardzo rozgrzanym oleju i usmaż je na złoto z obu stron. Pamiętaj, aby przewracać je na drugą stronę dopiero, aż uformują złoty i stabilny spód.

W międzyczasie zrób tatar. Rybę, ogórka i grzybki bardzo drobno posiekaj. Dodaj musztardę, majonez, pieprz i sól do smaku i wszystko wymieszaj.

Przepołowione bułki zarumień na patelni z masłem/oliwą. Włóż między nie kotlety, tatar ze śledzia i opcjonalnie sałatę/rukolę.

Burger wegański z tatarem ze śledzia

Ola Nguyen

Fasolka szparagowa po bretońsku

Składniki na fasolkę szparagową po bretońsku (2 porcje):

  • 400 g żółtej fasolki szparagowej
  • 300 g grubych kabanosów wieprzowych
  • 2 cebule
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 kawałków suszonych pomidorów w oleju z ziołami
  • 4 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • sól i pieprz
  • do podania: chleb

Przygotowanie fasolki szparagowa po bretońsku:

Obetnij końcówki fasolki i przekrój ją na pół. Pokrój cebulę w piórka, a kabanosy na mniejsze kawałki. Podgrzej w garnku na średnim ogniu olej i zeszklij cebulę. Wrzuć kabanosy i podsmaż, mieszając, aż staną się rumiane. Stłucz czosnek i podsmaż w garnku, aż uwolni aromaty. Wtedy zalej wszystko puszką pomidorów i puszką wody. Dodaj przepołowione pomidory suszone i dopraw solą i pieprzem. Gotuj, aż fasolka zmięknie. Podawaj z chlebem.

Fasolka szparagowa po bretońsku

Ola Nguyen

Kokosowa ryżanka ze słonym karmelem i owocami

Składniki na kokosową ryżankę ze słonym karmelem i owocami (2 porcje):

  • 100 g ryżu jaśminowego
  • puszka mleczka kokosowego
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • opcjonalnie: trochę miodu/cukru
  • sezonowe owoce, np. maliny, porzeczki, agrest, jeżyny

Składniki na słony karmel:

  • 40 g białego cukru
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • 1,5 łyżki masła
  • 200 ml śmietanki 30%
  • pół łyżeczki soli

Przygotowanie kokosowej ryżanki ze słonym karmelem i owocami:

Wypłukany ryż wsyp do garnka i zalej mleczkiem kokosowym i puszką wody. Gotuj na średnim ogniu (zmniejsz ogień jak zacznie bulgotać) przez ok. 30 minut, mieszając co jakiś czas, aż ryż będzie miękki i wchłonie całą ciecz. Ryżanka powinna być lejąca się, dodaj wody jeśli trzeba. Pod koniec wmieszaj cukier waniliowy.

Aby zrobić karmel, wsyp do rondelka/patelni cukier i zalej go odrobiną wody. Rozpuść go na średnim ogniu, nie mieszając, aż stanie się brązowo-złoty. Wtedy dodaj masło, a następnie śmietankę i sól. Mieszaj, aż karmel zgęstnieje.

Ryżankę rozdziel do misek, polej ją karmelem i posyp owocami.

Ryżanka z owocami

Ola Nguyen

Zobacz też:

Letnie dania z piekarnika. Propozycje Sebastiana Olmy 

Zielone warzywa pełne zdrowia. Przepisy prezentuje David Gaboriaud 

Daria Ładocha poleca szybkie i proste dania z makaronem. Palce lizać!

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Źródło: Ola Nguyen |
Co sądzisz o tym artykule?
50
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0