Dania jarskie są coraz bardziej popularne w polskich domach – sprawdź, jak je zrobić

Ładnie podane dania jarskie
Fot. sveta_zarzamora/Getty Images
Często chcąc przygotować dania jarskie, stajemy przed nie lada wyzwaniem. Bezmięsna kuchnia kojarzy nam się z potrawami bez smaku, ale to nieprawda! Zobacz smaczne przepisy na potrawy jarskie.

Wegetarianizm zyskuje coraz większą popularność nie tylko w Polsce, ale i na świecie. Ludzie wybierają diety bezmięsne ze względów ideologicznych lub zdrowotnych. Szacuje się, że obecnie około milion dorosłych Polaków jest wegetarianami .

Dania jarskie – co to?

Dania jarskie to nic innego jak dania pozbawione mięsa, czyli dania wegetariańskie . W przeciwieństwie do dań wegańskich, mogą one zawierać produkty odzwierzęce, takie jak jajka, mleko, czy ser. Nie trzeba być wegetarianinem żeby zdecydować się na jarski obiad. Często danie bezmięsne może być ciekawą alternatywą dla tradycyjnego kotleta z ziemniakami.

Obiad jarski

Dania jarskie na obiad mogą być przeróżne. Często opierają się na produktach mącznych lub roślinach strączkowych, które są dobrym źródłem białka w diecie bezmięsnej. Wbrew wielu opiniom, jarskie jedzenie może być tak samo sycące jak tradycyjna kuchnia, a odpowiednio skomponowany posiłek dostarczy nam wszystkich potrzebnych składników odżywczych.

Dania jarskie – przepisy – obiadowe dania jarskie

Jarska zapiekanka z cukinii z miętą

Do przygotowania tego dania będą Ci potrzebne:

· 4 cukinie,

· 2 szalotki,

· 2 ząbki czosnku,

· 4 łyżki oliwy z oliwek,

· 1 garść świeżej mięty,

· 1 pęczek natki pietruszki,

· 400 g pomidorów z puszki,

· sól,

· pieprz,

· sok z 1 cytryny,

· 2 łyżki pecorino, świeżo startego,

· tłuszcz do posmarowania formy.

Należy zacząć od nagrzania piekarnika do temperatury 200oC. Następnie czyścimy cukinię, myjemy, suszymy i kroimy w plastry. Szalotki i czosnek należy obrać i drobno posiekać.

Na patelni, na rozgrzanych dwóch łyżkach oliwy z oliwek podsmażamy plastry cukinii na złotożółty kolor. Gdy osiągnie już taką barwę, zdejmujemy ją z patelni i odkładamy w ciepłe miejsce.

Resztę oliwy rozgrzewamy i podduszamy w niej czosnek, szalotki, pomidory razem z sokiem, połowę natki pietruszki oraz miętę. Po 3 minutach doprawiamy dla smaku pieprzem i solą według uznania, a następnie zdejmujemy patelnię z ognia.

W wysmarowanej tłuszczem formie do zapiekanek układamy połowę plastrów cukinii i skrapiamy je sokiem z cytryny. Na cukinię wykładamy warzywa i przykrywamy je pozostałą cukinią. Całość skrapiamy sokiem z cytryny. Na całość należy zetrzeć ser, a następnie formę wstawić do piekarnika i zapiekać 20 minut.

Jak widać, kuchnia jarska wcale nie musi być nudna, a taka zapiekanka będzie świetnym pomysłem na jarski obiad na piątek . Za pomocą tego przepisu przygotujemy pyszny, choć niekoniecznie szybki obiad jarski .

Jeśli jarska zapiekanka nie jest dla nas i wolimy potrawy z makaronem, również znajdziemy coś dla siebie wśród jarskich potraw. Dania jarskie z makaronem stanowią liczną grupę dań – możemy przyrządzić spaghetti z brokułami, penne z kremem fenkułowym, kociołek warzyw z makaronem i wiele innych potraw. Ogranicza nas tutaj tylko nasza wyobraźnia.

Jeśli chcemy przygotować jarski obiad na szybko, strzałem w dziesiątkę będzie zupa jarska.

Zupa ze świeżych pomidorów

Będą nam potrzebne:

· kilka dojrzałych pomidorów (by uzyskać 2 szklanki soku),

· 2 szklanki wody,

· kopiasta łyżka smalcu,

· pęczek zieleniny – listki lubczyku, natki pietruszki, i selera,

· szklanka mleka,

· szklanka gęstej śmietany,

· przyprawy: sól, pieprz, cukier,

· koperek.

Do wrzącej wody wrzucamy pęczek zieleniny, lekko solimy i gotujemy. Na smalcu smażymy pomidory, które następnie przecieramy przez sito, przelewając wywarem z zieleniny, z którego usuwamy wygotowany pęczek. Łączymy przecier z pozostałą wodą, dodajemy lekko spienione mleko ze śmietaną, przyprawiamy do smaku i zagotowujemy.

Do zupy możemy zrobić domowej roboty lane kluski lub ugotować zwykły ryż, czy makaron.

Dania jarskie – przepisy – przekąski jarskie

Przepisy jarskie to nie tylko dania jarskie na ciepło. Możemy przyrządzić na przykład sezamowe paluszki z miodem . W tym celu potrzebne nam będą:

· 250-275 g sezamu,

· 100 g miodu,

· 1 łyżeczka amaretto lub kilka kropel olejku z gorzkich migdałów,

· 10-12 opłatków.

200 g sezamu mielimy drobno i ucieramy wraz z miodem i amaretto (w wersji dla dzieci z olejkiem). Ścisłą masę należy rozwałkować na opłatkach na grubość ok 1.5 cm, przysypać resztą sezamu i piec ok 10-15 minut w temperaturze 180 oC. Gorącą masę pokroić i odstawić do ostygnięcia.

Jak widać jarskie potrawy to nie tylko dania obiadowe czy sałatki. Możemy przyrządzić również dania jarskie dla dziec i, takie jak wspomniane wyżej paluszki sezamowe. Pamiętajmy, że jarskie przepisy nie muszą być nudne i nie bójmy się eksperymentować w kuchni.

Zobacz film: Pasztet z soczewicy z marchewką. Źródło: Dzień Dobry TVN 

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości