Dania inspirowane muzyką. Oryginalne przepisy Andrzeja Polana

Andrzej Polan, kuchnia, Dzień Dobry TVN
Andrzej Polan
Źródło: Pola Namysł
Nie masz pomysłu na obiad? Skorzystaj z prostych i ciekawych pomysłów Andrzeja Polana. Zobacz, jak przygotować paellę z kurczakiem i królikiem, szarpaną wieprzowinę oraz ciasto bujane.

Paella ognista niczym pasodoble

Składniki na paellę

  • skoki z królika - 2 szt.
    • filet z kurczaka
      • 500 g ryżu arborio
        • masło klarowane
          • sól, pierz czarny, papryka słodka, papryka ostra, papryka wędzona
            • 3 papryki czerwone
              • 150 g groszku zielonego cukrowego
                • 2 kolby kukurydzy
                  • 1 por
                    • 1 fasola biała gotowana z puszki
                      • 400 ml passaty pomidorowej
                        • świeży rozmaryn
                          • bulion drobiowy lub warzywny
                            • 2 cytryny
                              • 1 łyżka miodu

                                Sposób przygotowania paelli

                                Mięso z kurczaka i królika kroimy w grubszą kostkę, przesmażamy na maśle klarowanym na złoty kolor. Gdy mięso zacznie się przyrumieniać dodajemy wszystkie przyprawy, a następnie dodajemy pokrojoną w grubsze kawałki paprykę czerwoną, smażymy i zdejmujemy paprykę z patelni. Do mięsa dodajemy por, groszek cukrowy, fasolę białą, gałązki rozmarynu i wszystko zalewamy bulionem. Gotujemy około 15 minut, a następnie dodajemy ryż arborio, mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu. Gdy ryż zmięknie, przekładamy danie na duży talerz, na wierzch wykładamy wcześniej usmażoną paprykę, kawałki cytryny przesmażone na miodzie. Dekorujemy gałązkami rozmarynu.

                                Ciasto bujane niczym fale Dunaju

                                Składniki na ciasto bujane

                                • 350 g mąki pszennej
                                  • 150 g cukru
                                    • 3 jajka
                                      • 150 ml mleka
                                        • 150 ml oleju rzepakowego
                                          • proszek do pieczenia
                                            • 2 łyżki kakao
                                              • mleko do rozpuszczenia kakao
                                                • 6 gruszek
                                                  • 200 g wiśni mrożonych bez pestek

                                                    Sposób przygotowania ciasta bujanego

                                                    Białka ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę, w trakcie dodajemy cukier i na koniec żółtka nie przerywając ubijania. Do ubitych jajek dodajemy olej, mąkę i mleko. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy rozpuszczone w mleku (do konsystencji śmietany) kakao, mieszamy. Jasne ciasto wykładamy na blaszkę, następnie ciasto ciemne i owoce: gruszki podzielone na połówki i wiśnie. Pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni.

                                                    Składniki na krem do ciasta

                                                    • 300 ml mleka
                                                      • 1 budyniu waniliowego
                                                        • cukier wanilinowy
                                                          • 2 łyżki cukru do budyniu
                                                            • 200 g miękkiego masła

                                                              Mleko zagotowujemy, odlewając tylko trochę do rozpuszczenia budyniu. Do mleka dodajemy cukier wanilinowy oraz rozmieszany z zimnym mlekiem budyń i zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika i mieszamy z masłem, a następnie wykładamy masę na upieczone ciasto i schładzamy.

                                                              Składniki na polewę

                                                              • 1 czekolada biała
                                                                • 1 czekolada gorzka
                                                                  • 400 ml śmietanki 36%

                                                                    Czekoladę zalewamy osobno podgrzaną śmietanką, łączymy razem i wylewamy na wierzch ciasta.

                                                                    Rwana wieprzowina niczym baciarka

                                                                    Składniki na danie z rwaną wieprzowiną

                                                                    • 1 kg łopatki wieprzowej
                                                                      • 3 cebule
                                                                        • 1 włoszczyzna bez marchewki
                                                                          • papryka słodka, gałka muszkatołowa, cynamon
                                                                            • ziele angielskie, liść laurowy, kminek mielony
                                                                              • bulion warzywny lub drobiowy
                                                                                • olej rzepakowy

                                                                                  Wszystkie przyprawy miksujemy i mieszamy z niedużą ilością oleju, dokładnie smarujemy mięso i obsmażamy na patelni na złoty intensywny kolor. Do mięsa dodajemy wszystkie warzywa, obsmażamy razem i zalewamy bulionem, dusimy do miękkości. Miękkie mięso wyjmujemy z sosu, sos odparowujemy, przecedzamy i miksujemy. Mięso rwiemy widelcem na małe wióra i mieszamy z sosem.

                                                                                  Składniki na sos do mięsa

                                                                                  • 2-3 łyżki chrzanu
                                                                                    • po 1 pęczku: szczypiorku, koperku, natki pietruszki
                                                                                      • 3 ogórki kiszone
                                                                                        • 2 łyżeczki musztardy
                                                                                          • śmietana 18%
                                                                                            • 2-3 łyżki oleju

                                                                                              Zioła siekamy drobno, łączymy ze śmietaną, musztardą, olejem, chrzanem i zmielonymi ogórkami. doprawiamy cukrem w razie potrzeby.

                                                                                              Pozostałe składniki do podania

                                                                                              • biała kapusta
                                                                                                • olej
                                                                                                  • chleb wiejski

                                                                                                    Kapustę szatkujemy i skrapiamy olejem. Z chleba robimy grzanki, wykładamy mięso rwane w sosie, szatkowaną drobno kapustę oraz sos.

                                                                                                    Zobacz też

                                                                                                    Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                    Zobacz też:

                                                                                                    Ziemniaki na 5 sposobów. Przepyszne i sycące przepisy Jaśka Kuronia

                                                                                                    Krem zabajony, pasta, risotto, parmigiana – dania włoskie, szybkie i łatwe

                                                                                                    Cebula - smaczna i zdrowa. Przepisy Grzegorza Zawieruchy

                                                                                                    Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                    Autor: Jola Marat

                                                                                                    Źródło: Andrzej Polan

                                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Pola Namysł

                                                                                                    podziel się:

                                                                                                    Pozostałe wiadomości