Materiał promocyjny

Dania gotowe w 30 minut

Czy można przygotować potrawy w 30 minut? Tak, można. Udowadnia to Monika Mrozowska i jej mąż Maciej Szaciłło.

Zapiekanka z cukinii i dyni

Składniki:

150 g dyni

1 mała cukinia

3 dojrzałe pomidory

300 g tłustego twarogu

200 g twardej fety

1 szklanki jogurtu

1 dużego pęczka koperku

2 łyżki poszatkowanej świeżej mięty

sól i pieprz do smaku

1 szklanki oliwy

Przygotowanie:

W żaroodpornym naczyniu układamy warstwami pokrojone w cienkie plasterki dynię i cukinię. Każdą warstwę przekładamy masą serową, posypujemy pokrojonymi w kostkę pomidorami, polewamy oliwą, solimy i pieprzymy.

Masa serwa: Rozgniecioną widelcem fetę mieszamy z twarogiem, poszatkowanym koperkiem, miętą, jogurtem, solą i pieprzem do smaku. Na ostatnią warstwę wykładamy ostatnią porcję masy serowej . Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temp. 230 stopni przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie, a wierzch przypieczony.

Zielony ryż

Składniki:

200 g ryżu basmati

1 mały brokuł

150 g zielonego groszku (np. mrożony)

1 kostka (180 g) wędzonego tofu

małe opakowanie (50 g) kiełków lucerny

4 łyżki oleju ryżowego

łyżka oleju sezamowego

2 łyżki sosu sojowego

sól do smaku

Przygotowanie:

Ryż gotujemy w dwukrotnej ilości lekko osolonej wody ok. 15 minut na małym ogniu, aż wchłonie całą wodę. Brokuł kroimy na małe kawałki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem ryżowym. Dusimy pod pokrywką, aż stanie się miękki, ale nie będzie się rozpadać ( ok. 7 minut). Następnie dodajemy groszek, rozkruszamy kostkę tofu, dolewamy sos sojowy i dusimy kolejne 2-3 minuty. Na końcu dodajemy olej sezamowy. Ryż podajemy z warzywami i dużą ilością kiełków lucerny.

Ziemniaki z fetą

Składniki:

4 duże ziemniaki

kostka greckej twardej fety (ok. 200 g)

1 szklanki oliwy z oliwek

1 średnia cebula cukrowa drobno poszatkowana

4 średnie pomidory

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki na mandolinie. Następnie pokrojone wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek. Smażymy aż zmiękną (ok. 7-10 minut) na średnim ogniu. Cebulę dorzucamy do ziemniaków, dusimy kolejne 5 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, sól i pieprz do smaku, delikatnie wszystko mieszamy, na górze układamy plastry fety, ponownie przykrywamy i dusimy aż ser się rozpuści ( 2-3 minuty).

Przekąska z ciasta francuskiego

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

200 g sera pleśniowego, lub greckiej fety

2 czerwone papryki

2 cebule

oliwki czarne lub zielone

oliwa z oliwek

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w cienkie krążki i dusimy pod pokrywką na oliwie z oliwek z odrobiną soli ( ok. 10 minut ). W tym samym czasie dusimy paprykę pokrojoną w paski, też około (10 minut). Ciasto francuskie rozwijamy, podsypujemy odrobiną mąki i rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm. Kroimy na kwadraty, które przenosimy na blachę do pieczenia. Na każdy kawałek ciasta nakładamy porcję uduszonej cebuli, parę pasków papryki, oliwki, ser, polewamy odrobiną oliwy z oliwek, solimy i pieprzymy. Pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku w temp 220 stopni z termoobiegiem ok. 10 minut.

Cieciorka w pomidorach

Skałdniki:

1 puszka cieciorki (ok.300 g)

1 puszka pomidorów krojonych (ok. 300 g)

3 łyżki serka mascarpone

czubata łyżeczka rozmarynu

2 ząbki czosnku

szczypta pieprzu cayenne

3 łyżki oliwy z oliwek

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy rozmaryn, po chwili grubo pokrojony czosnek. Gdy się lekko przyrumieni dodajemy szczyptę pieprzu cayenne, cieciorkę i pomidory. Całość dusimy 5 minut. Dodajemy mascarpone, solimy i pieprzymy do smaku.

Dahl z czerwonej soczewicy

Składniki:

3 szklanki czerwonej soczewicy

3 szklanki wody

1 płaska łyżeczka kurkumy

4 łyżki masła

2 wyciśnięte ząbki czosnku

1 łyżeczka drobno startego świeżego imbiru

3 pomidory pokrojone w kostkę (lub jedna puszka)

1/2 opakowania (370 g) kwaśnego jogurtu

duża garść poszatkowanego koperku

sok z połowy cytryny

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Soczewicę gotujemy z wodą około 20 minut (aż będzie się rozpadać). Pod koniec gotowania dodajemy kurkumę. W małym garnuszku rozgrzewamy masło . Dodajemy czosnek pomieszany z imbirem i po ok. 2 minutach pomidory. Całość wlewamy do rozgotowanej soczewicy, dodajemy jogurt, koperek, sok z cytryny, sól i pieprz. Podajemy z ryżem, lub pieczywem.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości