Monika Mrozowska, w kuchni Dzień Dobry TVN, przygotowała potrawy specjalnie, lecz nie wyłącznie, dla kobiet - dania bogate w fitoestrogeny. Najwięcej tych związków organicznych posiada soja. Ale nie tylko. Co jeszcze?Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News
Ryż z curry, bobem i tempeh
Składniki:
2 szalotki
½ szklanki ryżu basmati
2 łyżki masła
2 płaskie łyżki dobrego curry (bez glutaminianu sodu)
150 g bobu (mrożonego lub świeżego)
150 g kukurydzy (mrożonej lub świeżej)
100 g tempeh
½ ostrej papryczki
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku
kiełki słonecznika
Przygotowanie:
Na dwóch łyżkach masła podsmażamy pokrojone w cienkie plasterki szalotki z curry. Następnie dodajemy ryż basmati i podprażamy go chwilę z cebulą, ciągle mieszając. Następnie zalewamy dwukrotną ilością wody. Tempeh kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy na patelni na 2 łyżkach oliwy z drobno poszatkowaną papryczką, czosnkiem i solą na złocisty kolor. W małym garnku gotujemy kilka minut w małej ilości wody bób z odrobiną soli ( gdy jest mrożony, przed ugotowaniem możemy go obrać). Gdy ryż jest ugotowany ( powinien wchłonąć całą wodę i być sypki) przesypujemy go na patelnię z podsmażonym tempeh, dodajemy kukurydzę, całość delikatnie mieszamy i podsmażamy 2-3 minuty. Na końcu dodajemy ugotowany, odsączony bób, ostrożnie mieszamy i posypujemy kiełkami słonecznika.
Słone ciasteczka owsiane
Składniki:
½ szklanki zmielonych płatków owsianych
1/3 szklanki pestek słonecznika
ok 70 g masła
ok. 70 g parmezanu
2 płaskie łyżki 12% śmietany
2 łyżki czarnuszki
płaska łyżeczka soli kamiennej
Przygotowanie:
Pestki słonecznika prażymy na złocisty kolor i mielimy w młynku do kawy. Zmielone pestki mieszamy ze zmielonymi płatkami owsianymi, startym na drobnej tarce parmezanem, czarnuszką, solą, śmietaną i masłem. Szybko wyrabiamy ciasto, żeby nie rozpuścić masła.
Kruche ciasto wałkujemy i wycinamy z niego ciasteczka. Na blasze przykrytej papierem do pieczenia pieczemy w rozgrzanym piekarniku ( 200 stopni) aż staną się złocisto-brązowe ( ok. 30 minut).
Zapiekanka z kaszą, tofu i pomidorami koktajlowymi
Składniki:
2 szklanki ugotowanej średniej kaszy jęczmiennej
1 kostka tofu naturalnego
1 duża cebula czosnkowa
ok. 100 ml słodkiej śmietanki 30%
płaska łyżeczka pieprzu
70 g sera cheddar
200 g pomidorków koktajlowych
1/3 szklanki pestek słonecznika
oliwa z oliwek
sól do smaku
Przygotowanie:
Na 2 łyżkach oliwy z oliwek podprażamy z płaską łyżeczką soli pestki słonecznika. Gdy staną się złocisto-brązowe mieszamy je z ugotowaną kaszą jęczmienną. Tofu dokładnie rozgniatamy widelcem, cebulę drobno sztukujemy. Na 2 płaskich łyżkach oliwy z oliwek podsmażamy pod pokrywką z ½ łyżeczki soli cebulę, gdy się zeszkli dodajemy rozgniecione tofu i pieprz. Całość dusimy 5 minut i dolewamy śmietankę. Odstawiamy do przestudzenia, a następnie mieszamy ze startym na tarce cheddarem.W jednym wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym albo w małych kokilkach do zapiekania, układamy warstwę kaszy z pestkami, na niej warstwę tofu z chedarem oraz połówki pomidorków. Czynność powtarzamy dwa razy. Gotową zapiekankę wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut (mniejsze porcje będą gotowe po ok. 20 minutach).
Zupa z pęczakiem
Składniki:
1/3 szklanki pęczaku
1/3 szklanki czarnej soczewicy
1 mały ziemniak
1 litr wywaru warzywnego
150 g kapusty kiszonej
puszka krojonych pomidorów
1 mała marchewka
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka rozmarynu
70 g masła
2 liście laurowe
czarny pieprz
sól do smaku (ok. 1/2 płaskiej łyżki)
dużo świeżej bazylii
Przygotowanie:
W wywarze warzywnym gotujemy kaszę, pokrojonego w kostkę ziemniaka oraz soczewicę. Gdy będą miękkie (minimum 30 minut), dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę, kapustę, pomidory, tymianek, rozmaryn, masło, liście laurowe, czarny pieprz i sól do smaku. Gotujemy na małym gazie ok. 20 minut. Gotową zupę ozdabiamy dużą ilością świeżych liści bazylii.
Zobacz także: kulinarni.pl
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"