Przepisy kulinarne

Dania, dzięki którym zbudujesz tkankę mięśniową

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy zwycięzcę programu „Top Model” Radka Pestkę i jego trenera, wicemistrza świata w karate Tomasza Boruca. Panowie przygotowali zdrowe dania, dzięki którym zbudujesz tkankę mięśniową. Były to: naleśniki z mąki zbożowej z owocami, zupa krem z groszku i brokułów, sałatka z komosy ryżowej z indykiem i jogurtem z burakami oraz mrożony jogurt z owocami leśnymi.

 

 

 

Naleśniki

Składniki:
owoce longan lub liczi
1 kg mąki zbożowej
cukier brązowy
1 kg truskawki
oliwa z oliwek
syrop klonowy
4 brzoskwinie
1 l mleka
1 granat
6 jajek
miód

Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajka i mieszamy z cukrem. Następnie dodajemy pozostałe składniki – mąkę, mleko, wodę, sól oraz olej i mieszamy używając do tego miksera. Ciasto powinno uzyskać gładką konsystencję. Na rozgrzanej i posmarowanej lekko tłuszczem patelni smażymy naleśniki na złoty kolor z każdej strony. Na naleśniki dodajemy owoce.

Zupa krem z groszku i brokułów

Składniki:
groszek zielony (może być mrożony)
wywar rosołowy
1 papryka żółta
1 jogurt naturalny
2 brokuły

Przygotowanie:
Do rosołu wrzucamy brokuły i zielony groszek, i gotujemy. Gdy brokuły będą już miękkie, możemy wszystko zblendować na zupę krem. Dodajemy jogurt i paprykę.

Sałatka z komosy ryżowej z indykiem i jogurtem z burakami

Składniki:
2 czerwone cebule
1 łyżka stołowa oliwy
pierś z indyka
3 marchewki
2 łyżki stołowe miodu
250 g komosy ryżowej
1 cytryna
5 łyżek stołowych jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku, zgnieciony
posiekany koperek
140 g buraków

Przygotowanie:
Marchewki obieramy i kroimy w słupki. Cebule obieramy i kroimy w ćwiartki. Cytrynę kroimy w plastry. Kurczaka, marchewkę i cebulę układamy w brytfance, na wierzch kładziemy plastry cytryny, przyprawiamy, skrapiamy oliwą. Wkładamy do piekarnika na 30 min. (w 180–200 st. C). Po 30 min. wyciągamy z piekarnika, dodajemy 2 łyżki miodu, mieszamy całość i wkładamy raz jeszcze do piekarnika na kolejne 15 min. Gotujemy komosę. Na koniec mieszamy warzywa z komosą i łyżką soków powstałych z pieczenia kurczaka. Na wierzch kładziemy kurczaka i cytrynę. Do tego podajemy buraki z jogurtem.

Mrożony jogurt z owocami leśnymi

Składniki:
500 g mrożonych owoców leśnych
świeże owoce do dekoracji (truskawki, borówki)
500 g jogurtu greckiego
1 łyżka stołowa miodu

Przygotowanie:
Owoce blendujemy z jogurtem, dodajemy trochę lodu, na wierzchu układamy świeże owoce.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
56
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0