Dania, dzięki którym unikniesz efektu jojo

W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała dania, dzięki którym utrzymasz ładną sylwetkę. Były to: sałatka z krewetkami, sezamem i mango, fit Dal z kalafiorem i suszonymi morelami oraz pastę z pomidorów suszonych, szałwii i orzechów włoskich. Smacznego!

Sałatka z krewetkami, sezamem i mango

Składniki:

1/2 sałaty lodowej

1 marchewka

1 ogórek zielony

1 mango

300 g krewetek bez pancerzy

2 łyżki jasnego sezamu

sok z 2 pomarańczy

garść orzechów nerkowca podprażonych na suchej patelni

1 łyżka miodu

1/2 łyżeczki musztardy

3 łyżki sosu sojowego

garść liści świeżej kolendry

Przygotowanie:

Sałatę umyj i porwij na kawałki – włóż do miski. Marchewkę pokrój w cienkie słupki (julienne). Mango obierz ze skóry i pokrój w łódeczki lub w kostkę. Krewetki podsmaż na soku z jednej pomarańczy i 2 łyżkach sosu sojowego. Wszystkie składniki ładnie ułóż w misce i posyp podprażonym na suchej patelni sezamem. Sok z pomarańczy wymieszaj z miodem i musztardą – najlepiej w zamkniętym słoiku. Następnie polej nim sałatkę. Na końcu dodaj kolendrę i orzechy.

Fit Dal z kalafiorem i suszonymi morelami

Składniki:

1 cebula drobno posiekana

2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

1 mały kalafior podzielony na różyczki

1 duża marchewka pokrojona na cienkie plasterki

200 g czerwonej soczewicy

750 ml mleka kokosowego

pęczek kolendry

200 g szpinaku w liściach

1/2 łyżeczki curry

1/2 łyżeczki kolendry mielonej

1/2 łyżeczki imbiru

1/2 łyżeczki papryki wędzonej

10 moreli suszonych namoczonych i pokrojonych w paseczki

1 papryczka chili

1 łyżka miodu

2 łyżki oleju kokosowego

szczypta soli

1 łyżka sosu sojowego

250 ml wody

Przygotowanie:

W dużym rondlu rozgrzej olej kokosowy. Wrzuć wszystkie przyprawy i podsmażaj chwilę. Jeśli zacznie się przypalać, dodaj łyżkę wody lub sosu sojowego. Dodaj cebulę i czosnek. Następnie kalafiora i marchewkę. Mieszaj. Dodaj soczewicę, mleko kokosowe i 250 ml wody. Gotuj pod przykryciem 15 min. Dodaj szpinak, morele i wymieszaj. Na koniec dodaj miód aż do całkowitego rozpuszczenia. Przed podaniem posyp kolendrą.

Pasta z pomidorów suszonych, szałwii i orzechów włoskich

Składniki:

200 g pomidorów w oliwie

200 g orzechów włoskich namoczonych w wodzie przez całą noc

cały pęczek liści szałwii

1/2 łyżeczka soli

1/2 łyżeczka pieprzu cytrynowego

Przygotowanie:

Wszystkie skadniki zmiksuj w blenderze na gładką masę. Jeśli pasta będzie zbyt sucha, dodaj oleju z pomidorów suszonych.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości