Przepisy kulinarne

Dania, dzięki którym ukoisz nerwy

Depresja, stany lękowe czy podenerwowanie mogą wynikać z braku witamin i mikroelementów. W kuchni Dzień Dobry TVN dietetyczka i psycholog Agata Ziemnicka-Łaska przygotowała smaczne dania, które pomogą ukoić nerwy.

Sok zielony

Składniki:
3 łodygi selera naciowego
1/2 jabłka
duża garść szpinaku
2 liście jarmużu
1 cała cykoria podzielona na pół

Przygotowanie:
Do wyciskarki włóż kolejno: seler naciowy, jabłko, szpinak, jarmuż, cykoria, a do gotowego soku dodaj kropelkę oleju lnianego.

Koktajl na nerwy

Składniki:
1/2 awokado
1 mały banan
korzeń kurkumy
duża garść szpinaku
1 łyżka siemienia konopnego
1 łyżka siemienia lnianego
5 orzechów włoskich
szczypta pieprzu cayenne
1 szklanka mleka migdałowego

Przygotowanie:
Do blendera włóż: awokado, banana, 1 cm świeżej kurkumy, szczyptę cayenne, garść szpinaku, siemię konopne, siemię lniane, kilka orzechów włoskich i zalej mlekiem migdałowym.

Śledzik

Składniki:
4 filety śledzia matiasa
1 cebula
3 listki laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu czarnego
olej lniany
sól, pieprz

Przygotowanie:
Wymoczonego w zimnej wodzie śledzia pokrój na kawałki (ok. 2 cm), pokrój cebulkę w małą kosteczkę, a następnie sparz na sitku wrzątkiem. Układaj śledzia w słoiku naprzemiennie z cebulą, dodając listek laurowy, ziele angielskie i ziarna czarnego pieprzu. Zalej olejem lnianym aż ponad ostatnią warstwę. Smakuje idealnie po 3 dniach stania w lodówce wieczkiem do dołu.

Brokuły na biało

Składniki:
2 gałązki brokułu
twaróg
100 gramów płatków migdałowych
sól, pieprz
oliwa z pierwszego tłoczenia

Przygotowanie:
Sparz brokuły wrzątkiem na sitku, podziel na mniejsze różyczki. Płatki migdałowe podpraż na patelni aż pojawi się słodki zapach, a nie będą jeszcze rumiane. Ułóż brokuły w misce, posyp płatkami migdałowymi, a następnie pokrusz rękami twaróg. Na koniec skrop kilkoma kroplami oliwy, a potem posyp świeżym pieprzem i ewentualnie solą.

Pasta z awokado

Składniki:
1 awokado
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy lub takiej ze słoika
1 ząbek czosnku
1/2 limonki
ewentualnie woda

Przygotowanie:
Awokado obierz ze skórki, namoczoną i ugotowaną wcześniej ciecierzycę wrzuć razem z awokado do blendera. Dodaj oliwę z pierwszego tłoczenia, posiekany ząbek czosnku, a na koniec posyp świeżym pieprzem i solą. Dodaj sok z połowy limonki i blenduj na gładką masę. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody.

Pesto z pietruszki

Składniki:
2 pęczki natki pietruszki
100 g orzechów laskowych
4 cm parmezanu
1/3 szklanki oliwy z oliwek,
sól
pieprz

Przygotowanie:
Orzechy laskowe upraż na patelni, pietruszkę pokrój na 3 części wzdłuż, włóż do blendera, dodaj starty na cienkich oczkach parmezan, oliwę z oliwek, sól i świeżo zmielony pieprz, a na koniec natkę pietruszki. Blenduj na niskich obrotach, żeby pasta nie była gładka, a miała widoczne kawałki orzechów.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
84
10
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0