Dania do 20 złotych. Zupa brokułowa i tatar ze śledzia - przepisy Darii Ładochy

Szybko, smacznie i ... do 20 złotych! W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha i jej przepisy na zupę brokułową z musztardą, sałatkę z pęczakiem, szpinakiem i mozzarellą, placuszki marchewkowo-ziemniaczane i tatar ze śledzia z grzankami!

Zobacz też: 7 pomysłów na szybkie i zdrowe śniadanie - przepisy Darii Ładochy >>>

ZUPA BROKUŁOWA Z MUSZTARDĄ I ORZECHAMI ZIEMNYMI

Składniki - ceny

  • 1 cebula drobno posiekana → 1 zł
    • 1 szklanka ugotowanej fasoli→ 2 zł
      • 2 ząbki czosnku drobno posiekane→ 2,2 zł (cały czosnek)
        • 4 duże ziemniaki pokrojone w kostkę→ 2,5 zł (kilogram)
          • pół brokuła podzielonego na różyczki→ 3 zł
            • 1 marchewka starta na tarce o grubych oczkach→ 1,2 zł
              • 2 łyżki oliwy z oliwek → 50 gr
                • 1-2 łyżek musztardy francuskiej→ 2,4 zł (za cały słoik)
                  • 20 g orzechów ziemnych→ 2,5 zł
                    • 50 g jogurtu → 1,5 zł
                      • 1 łyżka pietruszki zielonej→ 2 zł (pęczek)
                        • sól, pieprz

                          Przygotowanie:

                          W garnku rozgrzej oliwę. Dodaj czosnek i cebulę i zeszklij. Następnie dodaj marchewkę, ziemniaki i brokuły. Wymieszaj. Dodaj sól i pieprz. Zalej wodą i gotuj 12 minut. Następnie dodaj musztardę i jogurt. Doprowadź do wrzenia, dodaj ugotowaną fasolę i udekoruj orzechami oraz zielona pietruszką.

                          RAZEM: około 20 zł

                          Zobacz też: Obiad w 15 minut. Poznaj przepisy na jagnięcinę, chorizo z krewetkami, kurczaka z pieczarkami i zielone curry >>>

                          SAŁATKA Z PĘCZAKIEM, ŚWIEŻYM SZPINAKIEM I SEREM MOZZARELLA

                          • 1 szklanka ugotowanego pęczaku→ 2,7 zł
                            • 1/2 pęczka natki pietruszki→ 2 zł (za całą)
                              • garść szpinaku→ 2,3 zł (za opakowanie)
                                • opakowanie sera mozzarella→ 4 zł
                                  • 10 suszonych pomidorów→ 3 zł
                                    • garść orzechów włoskich→ 2,5 zł
                                      • sól, pieprz

                                        Składniki sosu:

                                        • 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 zł
                                          • 2 łyżki musztardy (wykorzystujemy tą samą musztardę co w przepisie wyżej) - 1 zł
                                            • 2 łyżki miodu - 2 zł
                                              • sok z 1 cytryny - 0,5 zł

                                                Przygotowanie:

                                                Pęczak wymieszaj z natką pietruszki drobno posiekaną oraz szpinakiem. Dodaj ser feta pokrojony w kostkę, suszone pomidory pocięte w paski oraz orzechy. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec przygotuj dressing: wymieszaj wszystkie składniki sosu i dodaj do sałatki.

                                                RAZEM: około 20 zł

                                                Zobacz też: Daria Ładocha i kuchenne przepisy z pięciu składników >>>

                                                PLACUSZKI MARCHEWKOWO ZIEMNIACZANE

                                                • 3 duże ziemniaki→ 2,2 zł (kilogram)
                                                  • 3 duże marchewki→ 3 zł
                                                    • 1 duża cebula→ 1,4 zł
                                                      • 1 jajko - 1 zł
                                                        • 1-2 łyżki mąki 50 gr
                                                          • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 50 gr
                                                            • 1 łyżeczka suszonego tymianku - 50 gr
                                                              • sól
                                                                • pieprz
                                                                  • olej do smażenia - 1 zł
                                                                    • 200 ml śmietany 18% → 1,55 zł
                                                                      • pęczek szczypiorku - 2 zł
                                                                        • 1 łyżka musztardy - 50 gr

                                                                          Około 15 zł

                                                                          Przygotowanie:

                                                                          Ziemniaki, marchewkę i cebulę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W przypadku ziemniaków i cebuli wyciskamy mocno sok i całość łączymy z marchewką w jednej misce oraz mąką, roztrzepanym jajkiem. Na koniec doprawiamy rozmarynem, tymiankiem, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i przy pomocy łyżki nakładamy uformowane placki. Smażymy po obu stronach na złocisty kolor. Podajemy ze śmietaną i szczypiorkiem z dodatkiem musztardy.

                                                                          Zobacz też: Pyszne dania z kalafiora. Przepisy Darii Ładochy >>>

                                                                          TATAR ZE ŚWIEŻEGO ŚLEDZIA Z CEBULKĄ NA GRZANKACH

                                                                          • 12 filetów śledziowych - 8 zł
                                                                            • 1 pęczek zielonej pietruszki - 2 zł
                                                                              • 1 ogórek konserwowy - 50 gr
                                                                                • 1 czerwona cebula - 50 gr
                                                                                  • 1 łyżka majonezu - 50 gr
                                                                                    • sól, pieprz
                                                                                      • sok z cytryny - 50 gr
                                                                                        • chleb razowy - 3 zł
                                                                                          • 1 łyżka masła - 70 gr
                                                                                            • 2 ząbki czosnku - 50 gr

                                                                                              Razem: Około 16 zł

                                                                                              Przygotowanie:

                                                                                              Filety pokrój w drobną kostkę. Przełóż je na półmisek lub do miski. Dodaj ogórka pokrojonego w drobną kosteczkę, posiekaj pietruszkę i również dodaj i czerwoną cebulę. Następnie całość dopraw solą i pieprzem oraz dodaj majonez. Koniecznie skrop sokiem z cytryny i wstaw do lodówki. W tym czasie przygotuj chleb. Pokrój go w plasterki i natrzyj masłem oraz czosnkiem. Obsmażaj chleb na patelni a następnie podawaj z tatarem ze śledzia.

                                                                                              Źródło: Daria Ładocha

                                                                                              podziel się:

                                                                                              Pozostałe wiadomości