Dania dla chorej tarczycy. Poznaj przepisy dietetyczki Hanny Stolińskiej

Menu, które polubi tarczyca
Na problemy z tarczycą skarży się coraz więcej ludzi. Co jeść, aby wspierać jej pracę i ugasić ogień stanu zapalnego? Mity z tym związane obala dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny, która przygotowała przepisy na wiosenny koktajl, czekoladową pastę z awokado, jajecznicę z jarmużem, krem z buraka, dorsza duszonego w porach oraz pudding jaglany i wytrawne kulki mocy.

Dieta dla chorej tarczycy

Jak powinna wyglądać dieta osób zmagających się z chorą tarczycą? O tym w dzień Dobry TVN mówiła dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny. Specjalistka przyrządziła w naszej kuchni potrawy, które wspierają pracę tarczycy i zmniejszają stanu zapalny. Oto jej sprawdzone przepisy.

Koktajl "Wiosenna pietruszka"

Składniki na koktajl "Wiosenna pietruszka"

  • pół jabłka
    • garść natki pietruszki
      • 3 plastry świeżego ananasa
        • łodyga selera naciowy
          • pół zielonego ogórka
            • łyżka mielonego lnu

              Jak przygotować koktajl?

              Zmiksuj składniki na koktajl. Napój podawaj w długiej szklance.

              Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

              Pudding jaglany z musem truskawkowo-imbirowym (przepis na 3 porcje)

              Składniki na pudding jaglany:

              • łyżki kaszy jaglanej
                • 2 łyżki ksylitolu
                  • 2 łyżki soku z cytrynowy
                    • 300 g truskawek
                      • 1 łyżka imbiru
                        • 3 szklanki napoju migdałowego bio
                          • świeża mięta

                            Jak przygotować pudding jaglany?

                            1. Kaszę jaglaną opłucz na sitku. Najlepiej przelej ją wrzątkiem. Wsyp do garnka, dolej mleko. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez ok. 40 minut (aż mleko będzie wchłonięte).
                              1. Do kaszy dodaj ksylitol, sok z cytryny i miksuj blenderem na najwyższych obrotach, aż masa będzie gładka. W tym czasie przygotowuj mus truskawkowy.
                                1. Do garnka przełóż truskawki. Doprowadź do wrzenia i mieszaj z ksylitolem i imbirem. Zmiksuj dokładnie.
                                  1. Masę jaglaną przełóż do słoików lub szklanek. Na nią dodaj mus truskawkowy. Możesz dodatkowo udekorować deser np. owocami, miętą czy płatkami migdałów.

                                    Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

                                    Czekoladowa pasta na bazie awokado

                                    Składniki na czekoladową pastę na bazie awokado:

                                    • połówka awokado
                                      • 2 kromki chleba żytniego razowego
                                        • 40 g ziaren granatu
                                          • 1,5 łyżki kakao
                                            • pół łyżki wiórków kokosowych
                                              • 2 łyżeczki ksylitolu

                                                Jak przygotować czekoladową pastę z awokado?

                                                Zmiksuj składniki na gładka masę- awokado, ksylitol, kakao. Na chleb posmaruj masę, połóż plasterki kiwi, posyp wiórkami kokosowymi oraz granatem.

                                                Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

                                                Wytrawne kulki mocy (przepis na 3 porcje)

                                                Składniki na wytrawne kulki mocy:

                                                • 13 łyżek kaszy jaglanej
                                                  • garść jarmużu
                                                    • 2 łyżeczki bazylii suszonej
                                                      • pół cebuli
                                                        • ząbek czosnku
                                                          • 2,5 łyżki pestek dyni
                                                            • pół łyżki oleju rzepakowego
                                                              • pół papryki czerwonej
                                                                • 1,5 łyżki ziaren sezamu
                                                                  • 2 łyżki soku cytrynowego
                                                                    • 3 szczypty soli
                                                                      • 2 łyżeczki nasion lnu
                                                                        • pół łyżeczki papryki słodkiej

                                                                          Jak przygotować wytrawne kulki mocy?

                                                                          1. Ugotuj kaszę w wodzie. Posiekaj na drobno jarmuż, paprykę, cebulę i przeciśnij czosnek przez praskę. Podsmaż na oleju.
                                                                            1. Podduszone warzywa wymieszaj z kaszą, sokiem z cytryny oraz przyprawami. Formuj kuleczki. Weź pod uwagę, że z takiej ilości wyjdą 3 porcję. Postaraj się zrobić równej wielkości kuleczki, których ilość podzielisz na 3 spożycia.
                                                                              1. Zmiel sezam, siemię i pestki dyni. Z powstałej mieszanki zrób panierkę do kuleczek. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut.

                                                                                Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

                                                                                Krem z buraka z jagodami

                                                                                Składniki na krem buraka z jagodami:

                                                                                • 2 średnie buraki (prośba o kupienie całych buraków już ugotowanych takich jak w biedronce np.)
                                                                                  • ząbek czosnku
                                                                                    • pół łyżki oleju rzepakowego
                                                                                      • pół szklanki wody
                                                                                        • 5 g papryczki chili
                                                                                          • 5 łyżek mleczka kokosowego
                                                                                            • szczypta soli i pieprzu
                                                                                              • łyżeczka jagód maqui, acai
                                                                                                • pół szklanki jagód mrożonych
                                                                                                  • łyżka płatków migdałowych

                                                                                                    Jak przygotować krem z buraka?

                                                                                                    1. Buraki oczyść, owiń folią i piecz przez 60 minut w 200 stopniach. Ostudzone pokrój na mniejsze kawałki.
                                                                                                      1. Przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane chili zeszklij na oleju w garnku z grubym dnem. Dodaj buraki, smaż chwilę razem, zalej wodą i mleczkiem kokosowym. Gotuj przez 10 minut na wolnym ogniu, zmiksuj z jagodami maqui, acai i ½ szklanki jagód. Dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj jeszcze całość przez 5 minut.
                                                                                                        1. Wlej do miseczki, posyp resztą jagód i prażonymi migdałami.

                                                                                                          Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

                                                                                                          Dorsz duszony w porach z pomidorową kaszą

                                                                                                          Składniki na dorsza duszonego:

                                                                                                          • 200 g filetu z dorsza
                                                                                                            • pół cytryny
                                                                                                              • 6 łyżek kaszy gryczanej
                                                                                                                • 150 ml soku pomidorowego
                                                                                                                  • 3 marchewki
                                                                                                                    • połowa pora
                                                                                                                      • łyżka oleju rzepakowego
                                                                                                                        • kiełki brokuła
                                                                                                                          • kurkuma
                                                                                                                            • pieprz
                                                                                                                              • oregano

                                                                                                                                Jak przygotowywać dorsza duszonego?

                                                                                                                                1. Rybę dopraw, polej olejem i obłóż plastrami cytryny, a następnie wyłóż do naczynia żaroodpornego.
                                                                                                                                  1. Pora i marchew pokrój w plastry i dodaj do ryby. Całość piecz około 30 minut w 180 stopniach.
                                                                                                                                    1. Kaszę ugotuj do miękkości w soku pomidorowym. Podaj rybę z ugotowaną kaszą i brokułem

                                                                                                                                      Jajecznica z jarmużem

                                                                                                                                      Składniki na jajecznicę z jarmużem:

                                                                                                                                      • 2 jaja
                                                                                                                                        • łyżeczka oleju rzepakowego
                                                                                                                                          • 2 garści jarmużu
                                                                                                                                            • łyżeczka czarnuszki
                                                                                                                                              • szczypta soli i pieprzu
                                                                                                                                                • 5 czarnych oliwek
                                                                                                                                                  • 2 kromki chleba żytniego razowego
                                                                                                                                                    • kilka sztuk pomidorków koktajlowych

                                                                                                                                                      Jak przygotować jajecznicę z jarmużem?

                                                                                                                                                      1. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć jarmuż. Wlać roztrzepane jaja, pokrojone oliwki i przyprawy, smażyć do ulubionej konsystencji.
                                                                                                                                                        1. Jajecznicę posypać czarnuszką i podawać z pieczywem i pomidorkami.

                                                                                                                                                          Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                          Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                                                                          Zobacz też:

                                                                                                                                                          Placki są dobre na wszystko! Poznaj proste przepisy Piotra Kucharskiego

                                                                                                                                                          Smaczne dania z dodatkiem masła: pudding, stek i miętus. Przepisy Grzegorza Zawieruchy

                                                                                                                                                          W naszej kuchni czekoladowe słodkości: brownie, cake pops i tort czekoladowy

                                                                                                                                                          Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                                                                          Autor: Luiza Bebłot

                                                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                                                          Pozostałe wiadomości