Czym słodzić zamiast cukru? Naturalne zastępniki cukru

cukier
Peter Dazeley/Getty Images
Coraz większa świadomość szkodliwości cukru wpływa na szukanie zdrowszych rozwiązań i jego zamienników. Czym zastąpić cukier w wypiekach i czym słodzić herbatę?

Rafinowany cukier nosi przydomek białej śmierci. Uznaje się, że odpowiada za szereg chorób, a w szczególności wpływa na nadwagę i rozwój cukrzycy typu II. Czym zastąpić cukier w diecie?

Szkodliwość cukru spożywczego

Cukier spożywczy powstaje w wyniku przetworzenia trzciny cukrowej lub buraków cukrowych. Spożywany w nadmiarze przyczynia się do powstawania tkanki tłuszczowej, a w wielu przypadkach nadwagi i otyłości. Czym zastąpić cukier obecny w wielu produktach spożywczych? Żeby zrównoważyć dużą ilość cukru w chlebie, nabiale, a nawet wędlinach, należy ograniczyć stosowanie sacharozy do kawy, herbaty i wypieków. Coraz częściej zamiast cukru używamy syropy, słodziki i naturalne miody. To o wiele lepsze rozwiązanie, ponieważ cukier rafinowany uzależnia, wpływa na rozwój grzybów i próchnicy zębów.

Czym słodzić zamiast cukru

Alternatywą dla cukru buraczanego i trzcinowego są płynne syropy naturalne lub te wytwarzane sztucznie, cukry roślinne jak stewia, ksylitol lub erytrytol oraz sproszkowane daktyle, kokos czy agawa. Co zamiast cukru sprawdzi się w kuchni najlepiej? Najlepszym rozwiązaniem do domowych wypieków, kawy i herbaty będzie erytrytol o niskiej kaloryczności i zerowym indeksie glikemicznym. Ten zastępnik cukru jest przeznaczony dla cukrzyków i osób na diecie. Erytrytol spożywczy jest stworzony w wyniku fermentacji hydrolizatów skrobiowych lub glukozy z drożdżami i jest wydalany z organizmu z moczem. Erytrytol, w przeciwieństwie do cukru, nie wywołuje próchnicy i nie wpływa na rozwój drożdży. Nie zmienia ponadto smaku potraw i jest bezpieczny dla organizmu.

Miód zamiast cukru

Bardzo popularnym zamiennikiem cukru jest sztuczny bądź naturalny miód dostępny w wielu smakach i w różnej konsystencji. Najlepszy miód zamiast cukru to ten naturalny bez sztucznych dodatków, syropów, słodzików i innych gatunków. Wyróżniamy miód gryczany, akacjowy, wrzosowy, rzepakowy, lipowy, wielokwiatowy, spadziowy, malinowy, a nawet lawendowy i leśny. Dobrej jakości miody działają przeciwbakteryjnie, bakteriobójczo, odżywczo i oczyszczająco. Miód gryczany jest pomocny w chorobie miażdżycowej, natomiast lipowy to niezastąpiony lek w przypadku przeziębień, zapalenia zatok, łagodzi też infekcje moczowe. Ile miodu zamiast cukru należy zastosować do ciast, deserów i innych potraw? Ze względu na zwiększoną słodycz miodu należy używać go mniej niż cukru. Miód zamiast cukru do ciasta powinien być płynny, aromatyczny i wyrazisty. Należy jednak pamiętać, że nie każdy deser powinien być nim słodzony. Ciemny miód może zmieniać kolor ciasta. Warto wiedzieć, że miód jest równie kaloryczny co cukier, a w wysokiej temperaturze traci swoje cenne wartości odżywcze, dlatego ciasta i desery nie będą zdrowsze i mniej tuczące.

Czym zastąpić cukier w cieście?

Zamiast cukru warto wypróbować stewię, inulinę i wspomniany już erytrytol. Większość wegańskich deserów i ciast słodzi się cukrem kokosowym i suszonymi, sproszkowanymi daktylami. Należy pamiętać, że nie wszystkie ciasta wyrosną na poliolach – stają się ciężkie i opadają. Szczególnie nie poleca się piec ciast drożdżowych na ksylitolu i erytrytolu, natomiast nadmiar stewii może zmienić smak ciasta na gorzkawy. Jedna tabletka stewii odpowiada jednej łyżeczce cukru. Stewia jest jeszcze słodsza od cukru, dlatego należy uważać z jej ilością. Mniej słodszym produktem jest ksylitol, który chroni przed próchnicą i działa bakteriobójczo. Ile ksylitolu zamiast cukru powinno znaleźć się w cieście? Jeżeli do ciasta należy dodać jedną szklankę cukru spożywczego, to również szklankę ksylitolu.

Ciasto z miodem zamiast cukru to przede wszystkim piernik korzenny o aromatycznym, zimowym zapachu. Należy użyć ¼ łyżeczki miodu zamiast 1 łyżeczki cukru oraz ¾ szklanki miodu zamiast 250 g cukru spożywczego. Ta sama sytuacja dotyczy syropu klonowego, a w tym przypadku dodatkowo należy zmniejszyć temperaturę pieczenia ciasta o 10–20℃.

Fruktoza zamiast cukru

Fruktoza to naturalny cukier występujący w owocach, sokach i miodzie. Nadmiar fruktozy, tak jak innych cukrów, może powodować szereg zaburzeń metabolicznych jak artretyzm, nietolerancje, ale również choroby układu krążenia czy nadciśnienie. Indeks glikemiczny fruktozy wynosi 20, natomiast sacharozy 70, dlatego fruktoza jest zalecana w diecie dla diabetyka.

Czym zastąpić cukier do kawy?

Niekiedy nie wyobrażamy sobie zmiany naszych przyzwyczajeń i picia ulubionych gorących napojów bez mleka i cukru. Połączenie takich dodatków jest kaloryczne, a jak wiemy na jednej kawie się nie kończy. Cukier do kawy możemy zastąpić stewią, ksylitolem lub cukrem kokosowym.

Które owoce zaś mają za dużo "swojego cukru", czyli fruktozy? Sprawdźcie:

Zobacz także:

Dieta doktora Mosleya 5:2 naprawdę działa. Dzięki niej schudł bez efektu jojo!

Jak schudnąć w miesiąc dzięki ćwiczeniom i diecie?

Czym są węglowodany złożone? Jakie produkty są ich źródłem?

podziel się:
Tagi:

Pozostałe wiadomości