Słodziki coraz śmielej wchodzą na rynek słodyczy, kiedyś dostępne wyłącznie w specjalistycznych sklepach, dziś spotkać je można niemal wszędzie. Sprawdź, które słodziki najlepiej sprawdzą się w codziennym użyciu i jakie mają właściwości. We współczesnym świecie tradycyjny cukier coraz częściej zastępuje słodzik. Chociaż jeszcze niedawno nie cieszyły się one szczególną popularnością, szczególnie słodzik aspartam, któremu przypisywało się działanie rakotwórcze, teraz naturalne słodziki nie budzą już takich kontrowersji. Ich popularność rośnie wraz ze wzrostem świadomości ludzi, którzy zdają sobie sprawę ze szkodliwości cukru. Jeśli nadal stoisz przed wyborem – słodzik czy cukier, rozwiejemy Twoje wątpliwości.
Słodzik zamiast cukru – czy to dobre rozwiązanie?
Słodziki zamiast cukru to dobre rozwiązanie dla wszystkich. Dostarczają mniej kalorii, co jest ważne, jeśli chcemy zachować zdrową sylwetkę. Ponadto słodziki często nadają się dla cukrzyków , ponieważ posiadają niższy, często zbliżony do 0, indeks glikemiczny. Słodycze, w których naturalny słodzik zastępuje cukier, sprawdzą się dla dzieci. Nie powodują próchnicy, a słodzik ksylitol wykorzystywany jest przy produkcji gum do żucia, ponieważ chroni przed próchnicą. Odpowiedź na pytanie, czy słodzik jest zdrowy jest oczywista, jednak jaki słodzik jest najzdrowszy ? W tym przypadku odpowiedź nie jest jednoznaczna – słodziki naturalne mogą się od siebie różnić, ale każdy znajdzie wśród nich coś dobrego.
Słodziki – rodzaje
Słodziki dzielą się na kilka rodzajów, zalicza się do nich intensywne substancje słodzące i poliole, wśród których znajdują się: słodzik maltitol , ksylitol, erytrytol czy sorbitol. Sztuczne słodziki, czyli syntetyczne, to między innymi aspartam, cyklaminian sodu, acesulfam K, sacharyna. Zdrowe słodzik nie zawsze nadają się do obróbki termicznej. W wysokich temperaturach mogą tracić swoje właściwości prozdrowotne lub smak. Zatem, aby dobrze wybrać słodzik do pieczenia, należy sięgnąć po ten odporny na wysoką temperaturę, np. stewię.
Stewia – naturalny słodzik
Słodzik stewia to naturalny słodzik wytwarzany z rośliny o tej samej nazwie. Zdobył swoją popularność dzięki bardzo niskiej kaloryczności. 100 gramów stewii dostarcza do organizmu ok. 133 kcal, do tego jest nawet kilkaset razy słodsza od zwykłego cukru. Dzięki temu możemy użyć jej mniej. Słodzik ze stewii często występuje w różnych formach, jako słodzik w płynie , słodzik w tabletkach lub słodzik w proszku . Niezależnie od formy, w jakiej kupimy ten słodzi, warto zwrócić uwagę, aby była to czysta stewia bez dodatków takich jak maltodekstryna, która posiada indeks glikemiczny wyższy niż sacharoza, przez co sprawia, że słodzik traci swoje atuty.
Ksylitol – zdrowy słodzik
Ksylitol to kolejny zdrowy słodzik , którego charakteryzuje naturalne pochodzenie. Nazywany jest również cukrem brzozowym. Jest coraz częściej dodawany do gotowych produktów, a na etykiecie chowa się pod symbolem E 967. Ma smak i strukturę zbliżone do cukru, jest jednak od niego odrobinę mniej słodki, przez co należy użyć go więcej. Rekompensuje to jednak niską kalorycznością. W porównaniu do cukru dostarcza ok. dwa razy mniej kalorii. Należy jednak uważać, ponieważ ksylitol to słodzik szkodliwy dla zwierząt , dlatego nie powinniśmy podawać go naszym pupilom.
>>> Zobacz też:
Co to jest ksylitol? Jakie ma właściwości i czy jest zdrowy?
Erytrytol – słodzik dla cukrzyka
To prawdopodobnie najlepszy słodzik dla cukrzyka . Jego indeks glikemiczny jest zbliżony do 0, co oznacza, że praktycznie nie powoduje wzrostu poziomu insuliny we krwi. Erytrytol dostarcza kalorie w ilości 20 do 40 razy mniejszej niż cukier. Te dwie właściwości sprawiają, że według wielu opinii jest to najzdrowszy słodzik . Warto wspomnieć, że erytrytol, czy też erytryt, jak bywa nazywany, to kolejny słodzik naturalny stosowany przy produkcji żywności, jego symbol to E 968.
Miód – słodzik w płynie
Miód nie jest typowym słodzikiem, jednak świetnie sprawdza się w tej roli. Chociaż jest bardzo kaloryczny (320–330 kcal na 100 gramów) oraz ze względu na indeks glikemiczny nie jest zalecany do spożywania przez diabetyków, ma wiele innych zalet. Miód dostarcza wielu witamin z grupy B, A, C, a także składników mineralnych takich jak potas, chlor, magnez czy wapń. Zawiera również wiele innych związków, dzięki którym jest niezwykle cenione w ziołolecznictwie. W przypadku miodu trzeba jednak pamiętać, że nie należy podgrzewać go do wysokich temperatur, w przeciwnym razie utraci swoje właściwości.
Szkodliwość słodzików
Często pojawiają się pytania – czy słodziki są zdrowe , czy słodzik podnosi poziom cukru we krwi, czy słodzik jest szkodliwy ? Wiele zależy od używanego słodzika, jednak należy pamiętać, że żaden z dopuszczonych do spożycia słodzików nie może być szkodliwy. Ponadto słodziki z reguły w mniejszym stopniu podnoszą poziom cukru we krwi w porównaniu do sacharozy. Szkodliwość słodzików może objawiać się po spożyciu ich dużej ilości. Poliole, jak np. ksylitol, spożywane w nadmiarze mogą powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
>>> Zobacz też:
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"