Sake to napój niezwykle popularny w Japonii. Dowiedz się dlaczego

sake, Japonia, picie alkoholu
Sellwell/Getty Images
Sake to popularne w Japonii wino ryżowe. W Kraju Kwitnącej Wiśni picie tego napoju związane jest z całym rytuałem. Poznaj sake i zobacz, jak samodzielnie zrobić je domu.

Etanol, czyli popularny alkohol spożywczy, znany jest na całym świecie od wieków. Pierwsze doniesienia o spożywaniu piwa pochodzą z Mezopotamii z około 4000 r. p.n.e. W starożytnej Grecji i Rzymie chętnie pito wino, które było tanie i wysokiej jakości. Alkohol spożywano ze względu na jego właściwości odurzające, odżywcze, smakowe, rozluźniające, pobudzające i wiele innych. Często stosowany był do manipulacji. W Europie najbardziej rozpowszechniło się wino oraz piwo, w Polsce największą popularnością cieszył się miód pitny, a w Japonii sake.

Japońskie sake nazywane jest wódką ryżową, ale wódką wcale nie jest. Zatem co to jest sake? To napój alkoholowy wytwarzany ze sfermentowanego ryżu, a więc wino ryżowe. Podstawowym elementem w procesie wytwarzania tego alkoholu jest grzyb (pleśń) kōji. Ryż układa się na stołach, a następnie posypuje pleśnią. Ile procent ma sake? Jest to dość mocne wino, zawiera 13–17% alkoholu. Sake powstało około 300–250 r. p.n.e., kiedy do Japonii dotarła z Chin uprawa ryżu. W latach 794–1185 dzięki ciągłym eksperymentom oraz importowanym z Chin technikom uzyskano sake o dużo wyższej jakości.

Rodzaje sake

Nazwa "sake" odnosi się ogólnie do napoju, jednak istnieje wiele odmian tego alkoholu. Ze względu na sposób, w jaki jest wytwarzane sake, możemy wyróżnić między innymi:

  • sanzō-shu – „potrójne” sake z dużą ilością alkoholu i dodatków, dość niskiej jakości,
    • futsū-shu – sake podstawowe, stołowe,
      • tokutei-meishō-shu – trunek najlepszej jakości,
        • hon-nama sake – sake niepasteryzowane.

          Jak pić sake?

          Przy podawaniu sake ważna jest temperatura napoju. Często pada pytanie, czy sake pije się na ciepło. Odpowiedź jest twierdząca. Sake może być spożywane w temperaturze od 5℃ do 55℃. Tradycyjnie jednak pija się sake podgrzane do 42–45℃. Temperatura w dużej mierze zależy od rodzaju sake. Istotną rolę przy piciu tego ryżowego wina odgrywa również sposób podania. Naczynia do sake mogą się bardzo od siebie różnić. W lokalach sake podawane jest w specjalnych naczyniach nazywanych tokkuri. Są to wąskie dzbanki bez ucha, które mogą mieć różne kształty. Alkohol przelewa się z nich do czarki zwanej choko (lub o-choko ), do większej gui-nomi albo do drewnianego pudełeczka masu . Przy specjalnych okazjach sake pije się z sakazuki – ceremonialnych czarek.

          Picie sake wiąże się ze ścisłą etykietą, szczególnie podczas oficjalnych spotkań lub przyjęć. Wszystko ma tu znaczenie - od sposobu nalewania, przez podawanie naczynia, do podziękowań.

          Podstawowe zasady picia sake to:

          • podczas nalewania napoju z tokkuri należy trzymać naczynie w prawej ręce, podtrzymując drugą ręką,
            • nie należy nalewać samemu sobie,
              • przy nalewaniu sake tokkuri nie może dotykać choko , a czarkę należy napełnić mniej więcej do trzech czwartych pojemności,
                • podstawiając choko , należy trzymać je w jednej dłoni, podtrzymując od spodu,
                  • po skończeniu nalewania należy przekręcić tokkuri , aby zapobiec kapaniu; znaczenie ma również kierunek obrotu – powinien się on odbywać zgodnie z ruchem wskazówek zegara,
                    • sake pije się powoli, sącząc trunek kilka razy,
                      • aby odmówić nalania następnej kolejki, należy zasłonić choko dłonią, nie dotykając go.

                        Z czym pić sake?

                        Każdy alkohol pasuje do innych potraw, np. czerwone wino podaje się do czerwonego mięsa, a białe do drobiu i ryb. Jak jest w przypadku sake? Sake świetnie łączy się z daniami charakterystycznymi dla kuchni japońskiej. Dobrym wyborem będą zatem ryby i owoce morza, nie tylko surowe.

                        Jak zrobić sake?

                        Przepis na sake nie jest tak skomplikowany, jednak wymaga dużo czasu. Proces fermentacji, podobnie jak w przypadku wytwarzania wina, trwa bardzo długo. Należy również przygotować odpowiednią aparaturę do produkcji, a także odpowiednie miejsce, w którym napój będzie mógł fermentować. Ważne, aby przy produkcji korzystać z wysokiej jakości składników. Podpowiadamy, jak samemu zrobić sake z ryżu.

                        Składniki:

                        • 4 l wody,
                          • 25 g rodzynek,
                            • 40 ml soku z cytryny,
                              • 1 kg cukru,
                                • 0,5 kg ryżu.

                                  Na zaczyn drożdżowy:

                                  • 100 ml ciepłej wody,
                                    • 3,5 g drożdży winiarskich,
                                      • 7,5 g cukru.

                                        Przygotowanie:

                                        1. Składniki na zaczyn drożdżowy wymieszaj ze sobą i odstaw na kwadrans w ciepłe miejsce.
                                          1. Ryż opłucz i odsącz z nadmiaru wody. Rodzynki sparz wrzątkiem, odsącz i drobno pokrój.
                                            1. Do garnka wlej 4 litry wody, dodaj cukier, sok z cytryny i pokrojone rodzynki. Całość zagotuj, mieszając od czasu do czasu, żeby płyn nie wykipiał.
                                              1. Po zagotowaniu lekko przestudź płyn i dodaj ryż wraz z zaczynem drożdżowym. Całość wymieszaj i przelej do balona na wino.
                                                1. Napój przechowuj około 6 tygodni w temperaturze około 20℃. Po zakończeniu fermentacji dwukrotnie przecedź sake przez gazę, przelej płyn do butelek i gotowe.

                                                  Zobacz także:

                                                  Autor: Adrian Adamczyk

                                                  podziel się:

                                                  Pozostałe wiadomości