Czym jest dieta niełączenia?

W kuchni Dzień Dobry TVN rządziła dziś Daria Ładocha, która udowadnia, że by schudnąć, wcale nie trzeba przechodzić na restrykcyjną dietę. Czym jest dieta niełączenia? i dlaczego trzeba jeść wolno? Daria przygotowała też smaczne danie, które mogą wspomóc odchudzanie.

Kaszotto z groszkiem cukrowym, fasolką szparagową i brokułami

Składniki:

1 cebula pokrojona w piórka

2 ząbki czosnku drobno posiekane

1 szklanka pęczaku

1 opakowanie groszku cukrowego

1/2 brokuła podzielonego na różyczki

200 g zielonej fasolki szparagowej

1 miseczka liści świeżego szpinaku

3 łyżki kaparów

50g pestek dyni podprażonych na suchej patelni

1 puszka mleka kokosowego

1 szklanka wywaru z jarzyn

2 łyżki drobno posiekanego koperku

sól i pieprz do smaku

1/2 łyżeczki oregano

1 łyżka oleju rzepakowego

sok z 1 limonki

skórka z limonki

Przygotowanie:

Na szerokiej patelni rozgrzej olej i podsmaż czosnek oraz cebulę. Dodaj kaszę pęczak i chwilę podsmażaj. Całość posyp oregano. Dodaj fasolkę szparagową pociętą na mniejsze kawałki i groszek cukrowy. Dopraw solą i pieprzem i zalej wywarem. Gotuj pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj brokuły i dodawaj po kilka łyżek mleka kokosowego. Dodawaj mleko co jakiś czas gdy płyn zacznie odparowywać. Na koniec dodaj liście świeżego szpinaku i całość razem wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Ser cheddar zetrzyj na tarce i dodaj do jeszcze ciepłego dania. Przed podaniem dodaj kapary, świeży koperek i posyp pestkami dyni oraz skórką z limonki.

Pikantna zupa z owocami morza

Składniki:

2 litry wody

10 oczyszczonych małży

15 oczyszczonych krewetek bez skorupek

150g fileta z pstrąga pokrojonego w dużą kostkę

4 szalotki pokrojone w kostkę

2 ząbki czosnku drobno posiekane

1 łyżeczka startego imbiru

2 liście laurowe

1 puszka pomidorów w kawałkach

2 papryczki chili drobno posiekane

3 łodygi selera naciowego pokrojone w cienkie plasterki

Kilka gałązek świeżego tymianku

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka wędzonej papryki

Sól do smaku

Oliwa z oliwek

Do serwowania:

Pół pęczka posiekanej natki pietruszki

Cytryna pokrojona w ósemki

Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzej oliwę, podsmaż czosnek, imbir, szalotkę i selera naciowego. Dodaj Pomidory i podsmażaj przez 2 minuty. Zalej wodą, dodaj liście laurowe, tymianek i chili. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 3 minuty. Wyłów liście laurowe i gałązki tymianku. Zblenduj zupę. Dodaj krewetki, małże pstrąga, oregano, wędzoną paprykę, sól. Gotuj przez ok. 4 minuty. Serwuj z natką pietruszki i cytryną.

Soczewica z kaparami i rukolą

Składniki:

1 – 1,5 litra wywaru z warzyw

1 szklanka soczewicy czerwonej

2 średnie cebule cukrowe

pół czerwonej papryki

szczypta rozmarynu

sól, pieprz

1 łyżka przecieru pomidorowego

6 suszonych pomidorów bez oleju

1 papryczka chilli (opcjonalnie)

1 łyżka sosu sojowego

garść rukoli

garść kaparów

pół pęczka zielonej pietruszki

Przygotowanie:

W garnku zagotuj wywar i dodaj cebulę pokrojoną na małe kawałki wraz z solą, pieprzem i rozmarynem. Soczewicę opłucz na sitku i dodaj do gotującej się cebuli wraz z pokrojona papryką. Następnie dodaj suszone pomidory pokrojone na mniejsze kawałki oraz sos sojowy. Gotuj soczewicę do miękkości. Na sam koniec dodaj przecier pomidory i doprowadź do wrzenia. Przed podaniem posyp zielona pietruszką, rukolą i kaparami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości