Materiał promocyjny

Czy Sylwia Juszczak potrafi gotować?

Ostatnio widzieliśmy ją w trzecim odcinku III serii "39 i pół", w roli kobiety która uwiodła, wykorzystała i porzuciła Tomasza Ostoję. Dziś mogliśmy ją ujrzeć w naszej kuchni. Co przygotowała wspólnie z Robertem Sową?

Spring rolls z ogórkiem, avocado i tuńczykiem

Składniki dla 4 osób:

300 g surowego tuńczyka

1 awokado

1 pęczek dymki (tylko szczypior)

1 pomidor bez skóry

1 ogórka

4 arkusze papieru ryżowego

2 łyżki prażonych nerkowców

2 łyżki chrzanu wasabi

Sól, grubo mielony czarny pieprz Prymat do smaku

Sos:

4 łyżki słodkiego sosu sojowego

1 łyżeczka startego imbiru

1 łyżeczki drobno posiekanej papryczki chili

Sok z limonki

Przygotowanie:

Papier ryżowy namoczyć. Wszystkie warzywa pokroić w dość duże słupki i wraz z pokrojonym na kawałki podobnej wielkości tuńczykiem ułożyć na papierze ryżowym. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie uformować roladki. Sos sojowy wymieszać z imbirem, chili i sokiem z limonki. Przed podaniem spring rolls skropić sosem sojowym i posypać kruszonymi orzechami nerkowca. Podawać z japońskim chrzanem wasabi.

Fondue serowe

Składniki:

200 g sera Ementaler

200 g sera Gruyere

200 g sera Raclette

1 ząbek czosnku

1 łyżka mąki ziemniaczanej

200 ml białego wytrawnego wina

50 ml wiśniówki

Pieprz czarny mielony Prymat

Białe pieczywo tostowe, lekko zrumienione i pokrojone w kostkę

Przygotowanie:

Kociołek do fondue (caquelon) natrzeć rozgniecionym ząbkiem czosnku. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w 100 ml wina, a pozostałe wino wlać do kociołka. Wino delikatnie podgrzać, dodać sery, dokładnie wymieszać, aż sery zaczną się topić, a masa wrzeć. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodać mąkę ziemniaczaną z winem i wymieszać. Tak przygotowane fondue doprawić do smaku wiśniówką i czarnym pieprzem. Podawać z chrupiącymi grzankami z pieczywa tostowego.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości