Czy mamy pandemię samotności? "Samotność nie jest tożsama z byciem singlem"

Dzień Dobry TVN
Z danych GUS-u i tych, zebranych przez portale randkowe wynika, że w Polsce w ciągu ostatnich 10 lat liczba osób żyjących samotnie wzrosła o 34 proc. Już co czwarte gospodarstwo domowe jest prowadzone przez jedną osobę. Jaki wpływ miała na to pandemia?

Samotność – czy mamy do czynienia z pandemią?

Według różnych badań, przeprowadzanych na świecie, coraz więcej osób decyduje się na życie w pojedynkę. W Szwecji 58 proc. populacji mieszka samotnie, w Stanach Zjednoczonych – 27 proc. W Polsce co czwarte gospodarstwo domowe jest prowadzone przez jedną osobę. Czy wybieranie takiej drogi jest jednoznaczne z samotnością?

Samotność naprawdę nie jest tożsama z byciem singlem, czy życiem w pojedynczym gospodarstwie domowym

- tłumaczy Julita Czernecka, socjolog Uniwersytetu Łódzkiego.

Ekspertka bierze udział w międzynarodowych badaniach dotyczących życia singli na kwarantannie.

Okazuje się, że 1/3 osób, która w tych badaniach brała udział, bardzo źle faktycznie przeżyła lockdown

- mówi.

1/3 osób stwierdziła natomiast, że była nastawiona na kontakty z przyjaciółmi, internetowe spotkania i kolacje na odległość, co zdecydowanie ułatwiło niełatwe miesiące. Niektórzy nawet przeprowadzali się na czas pandemii (o ile mieszkali sami) do siebie.

Powiem szczerze, że to w dużej mierze ratowało sytuację

- dodaje socjolożka.

Jak zatrzymać samotność?

Julita Czernecka tłumaczy, że naszym problemem jest to, że za bardzo skupiamy się na sobie. Pomóc, może nam wspólnotowość, otwieranie się na drugiego człowieka. Internet może nam w tym pomóc, ale nie musi. Czasami bywa przeszkodą.

Poczucie osamotnienia, to jest brak głębokich relacji, prawdziwych, szczerych, bliskich. Takich, na których jesteśmy w stanie opierać nasze bycie autentycznymi w tych relacjach

- mówi.

Socjolożka dodaje, że bardzo ważna jest prawda i szczere mówienie o emocjach. Radzi, żebyśmy zwracali uwagę na drugiego człowieka.

Pamiętajmy o kontakcie wzrokowym, ale też spotykajmy się ile możemy (…) Pamiętajmy, żeby angażować się całym sercem i myśleć o innych

Zobacz też:

Polacy na dziecko decydują się coraz rzadziej i coraz później. "Stawiają bardziej na karierę, niż rodzinę"

Algorytm, który pomoże znaleźć bratnią duszę. "Czasem potrzeba czegoś więcej niż tylko romantyzmu"

Pułapki ślepej miłości. Psychoterapeutka: "To manipulacja oparta na niedostępności"

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Anna Korytowska

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak przygotować wielkanocny wianek? Sprawdź, jakie to proste

Jak przygotować wielkanocny wianek? Sprawdź, jakie to proste

Kilka godzin po porodzie obroniła pracę dyplomową

Kilka godzin po porodzie obroniła pracę dyplomową

Internauta zaproponował Sebastianowi Fabijańskiemu czterocyfrową sumę za spełnienie jednej prośby. "Spoko"

Internauta zaproponował Sebastianowi Fabijańskiemu czterocyfrową sumę za spełnienie jednej prośby. "Spoko"

Nie żyje uczestnik "Gogglebox". Do tragicznego wypadku doszło w trakcie pracy

Nie żyje uczestnik "Gogglebox". Do tragicznego wypadku doszło w trakcie pracy

Ścisły post w Wielki Piątek. Czy kobieta w ciąży musi go przestrzegać?

Ścisły post w Wielki Piątek. Czy kobieta w ciąży musi go przestrzegać?

Joanna Jędrzejczyk i Zofia Szawernowska mentorkami Małgorzaty Rozenek-Majdan w "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

Joanna Jędrzejczyk i Zofia Szawernowska mentorkami Małgorzaty Rozenek-Majdan w "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

Bezpieczna Wielkanoc 2024. Policja: "Na drogi wyjadą grupy SPEED"

Bezpieczna Wielkanoc 2024. Policja: "Na drogi wyjadą grupy SPEED"

Wielki Piątek- kogo obowiązuje post i co można w tym dniu jeść?

Wielki Piątek- kogo obowiązuje post i co można w tym dniu jeść?

Pogoda na sobotę, 30 marca. Czeka nas słoneczna i ciepła Wielka Sobota

Pogoda na sobotę, 30 marca. Czeka nas słoneczna i ciepła Wielka Sobota

Wielkanocne wypieki z nutką ekstrawagancji. Przepisy Michała Toczyłowskiego na niebanalne słodkości

Wielkanocne wypieki z nutką ekstrawagancji. Przepisy Michała Toczyłowskiego na niebanalne słodkości