Już 1500 firm na świecie i 130 w Polsce zrezygnowało z jajek o numerze „3”, czyli jajek pochodzących od kur z hodowli klatkowej. Są to jednocześnie najtańsze jajka, ale okupione cierpieniem kur. Czy jajka „trójki” są mniej wartościowe niż „zerówki” czy „jedynki”? W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Martę Jarosiewicz, ze Stowarzyszenia „Otwarte Klatki”, która opowiedziała nam, na czym polega klasyfikacja jaj. Jajka ekologiczne w porównaniu ze zwykłymi są droższe i powinny cechować się wyższą wartością odżywczą. W ekologicznej produkcji jaj istotną rolę odgrywa sposób karmienia kur, których pasza nie może zawierać m.in. żadnych dodatków GMO.
Jaja ekologiczne – wymogi
Jajka ekologiczne pochodzą ze specjalnych gospodarstw, które muszą spełniać wiele wymogów określonych przez Unię Europejską oraz Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Ekologiczna produkcja jaj opiera się na dobrym traktowaniu zwierząt z uwzględnieniem warunków utrzymania i sposobu karmienia. Kury z chowu ekologicznego powinny być karmione naturalnymi paszami pochodzącymi z własnego gospodarstwa. Ptaki pochodzące z masowych hodowli są zwykle odżywiane gotowymi mieszankami, które zawierają kukurydzę, soję, pszenicę oraz różne dodatki do żywności mające poprawiać trawienie i chronić przed drobnoustrojami. Kury z chowu ekologicznego muszą być natomiast karmione paszami otrzymywanymi przy użyciu specjalnych metod ekologicznych. Nie mogą one zawierać m.in. żadnych dodatków GMO. Wysoka jakość ekologicznej produkcji jaj zależy również od takich czynników, jak jakość ściółki, dostęp do wybiegów, oświetlenie, ograniczenie stresu przed dobre traktowanie zwierząt, wentylacja oraz mikroklimat (temperatura i wilgotność). W chowie ekologicznym nie dopuszcza się stosowania weterynaryjnych produktów leczniczych i antybiotyków.
Jaja ekologiczne – oznaczenie
Oznaczenie jajek ekologicznych oraz pozostałych ich rodzajów jest wspólne dla wszystkich krajów Unii Europejskiej. Informuje ono o wielkości jajek, sposobie chowu kur, kraju pochodzenia oraz producencie. Pod względem wielkości jaja dzieli się na cztery grupy, a informacja ta zamieszczona jest na opakowaniu:
· S – jaja małe, o wadze poniżej 53 g,
· M – jaja średnie, o wadze 53–63 g,
· L – jaja duże, o wadze 63–73 g,
· XL – jaja bardzo duże, o wadze powyżej 73 g.
Na jajkach można znaleźć kod mający postać: X-YY-AABBCCDD. Pierwszy element kodu informuje o sposobie, w jaki hodowane są kury. Jaja z chowu ekologicznego oznaczane są cyfrą 0, z wolnego wybiegu – 1, z chowu ściółkowego – 2, natomiast z chowu klatkowego – 3. Kolejny element kodu to dwie litery oznaczające kraj pochodzenia (np. PL – Polska). Następnie osiem cyfr wskazują bezpośrednio na producenta i zakład, z którego pochodzą jaja. Symbole te zawierają informacje o: kodzie województwa, kodzie powiatu, kodzie zakresu działalności oraz kodzie firmy.
Jaja z wolnego wybiegu a ekologiczne
Podstawowa różnica między jajami z wolnego wybiegu a ekologicznymi wynika z wymogów, jakie są stawiane gospodarstwom i producentom. Jaja z chowu ekologicznego uznawane są za najlepsze, gdyż kury pochodzące z tego rodzaju ferm mają zapewnione najbardziej odpowiednie i naturalne warunki bytowe. Zwierzęta z gospodarstw ekologicznych mogą swobodnie wychodzić na zewnątrz i karmione są zróżnicowaną paszą z certyfikatem ekologicznym. Dodatkowo odżywiają się tym, co znajdą na wybiegu. Jaja z wolnego wybiegu pochodzą natomiast od kur, które w ciągu dnia mają stały dostęp do wybiegu na świeżym powietrzu. Ich pokarm nie pochodzi z upraw ekologicznych. Pod względem wartości odżywczych jaja ekologiczne i te z wolnego wybiegu zasadniczo się nie różnią.
Jajka ekologiczne – wartość odżywcza
Jajka są produktami odznaczającymi się wysoką wartością odżywczą. W codziennej diecie najbardziej zalecane są jajka z chowu ekologicznego lub wolnowybiegowego. Jajka ekologiczne charakteryzują się większą zawartością cennych składników pokarmowych w porównaniu z jajami z chowu klatkowego czy ściółkowego. Mogą zawierać więcej kwasów omega-3, czyli związków mających właściwości przeciwzapalne i dobroczynny wpływ na funkcjonowanie mózgu oraz układu sercowo-naczyniowego. Jajka ekologiczne dostarczają zwykle więcej luteiny, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Luteina chroni organizm przed szkodliwym wpływem promieniowania słonecznego i przeciwdziała uszkodzeniom siatkówki oka. Wszystkie jaja stanowią cenne źródło witamin i minerałów, wśród których znajdują się: witaminy A, D, E, K i witaminy z grupy B oraz wapń, żelazo, fosfor, potas, magnez, sód i cynk. Jajka powinny pojawić się w codziennym jadłospisie również ze względu na wysoką ilość pełnowartościowego białka, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Zobacz też:
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: 5m3photos/Getty Images
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"