Pesto to tradycyjny sos kuchni włoskiej wywodzący się z Genui, stolicy regionu Liguria. Nazwa “pesto” pochodzi od włoskiego czasownika pestare, które oznacza: zgnieść, zmiażdżyć. Pesto alla genovese, czyli najbardziej popularne, to prosta mieszanka oliwy, siekanego czosnku, orzeszków piniowych, soli, liści bazylii i sera Parmigiano-Reggiano. Pesto czerwone (pesto rosso) wykorzystuje dodatkowo smak suszonych pomidorów i pieczonej papryki, nadając naszym daniom żywych kolorów.
Pesto warto robić w domu, ponieważ kupowane w supermarkecie, czy świeże czy w słoiku, rzadko uchwyci charakterystyczny smak. Co więcej, pesto można zrobić w zaledwie 10 minut! Poniżej znajdziesz dwa włoskie przepisy na pesto rosso , które jest pyszną alternatywą dla zielonego, zaskakując swoim wędzonym smakiem i intensywnym kolorem. Na koniec znajdziesz przepis na danie z makaronem penne, tuńczykiem i oliwkami. Będzie bardzo włosko!
Wskazówka:
Pesto tradycyjnie przyrządza się przy pomocy moździerza i tłuczka, jednak możesz też użyć blendera.
Czerwone pesto - z czym jeść?
Pesto doskonale wzbogaci smak wielu włoskich dań, np. makaronu z kurczakiem czy sałatek z pomidorem i mozzarellą. Czerwone pesto będzie również stanowić świetną bazę pod pizzę lub bruschettę.
Grubo posiekaj pomidory i paprykę, następnie dodaj bazylię, czosnek i orzeszki. Użyj blendera lub tłucz w moździerzu, aż uzyskasz konsystencję grubo mielonej pasty.
Dodaj parmezan i oliwę, następnie przypraw i zamieszaj. Jeśli pesto będzie zbyt gęste, dodaj odrobinę wody.
Przechowywanie:
Takie pesto wytrzyma ponad 10 dni, jeśli tylko polejesz je oliwą i będziesz przechowywać w lodówce.
Czerwone pesto alla Siciliana - przepis
Jeśli chcesz się poczuć, jak na południu Włoch, przygotuj to pyszne pesto w nieco innym, sycylijskim wydaniu.
Każdy region we Włoszech przy produkcji pesto wykorzystuje to, co ma “pod ręką”. Tak oto pesto alla Trapanese (wywodzące się z Trapani na Sycylii) słynie z dodatku obranych migdałów, a jeszcze inne, pesto alla Brontese (Bronte to również miasteczko w tym regionie) zawiera pistacje z Bronte.
Składnikiem najbardziej popularnym w sycylijskim czerwonym pesto jest ser ricotta oraz świeże, sycylijskie pomidory.
Składniki:
500 g pomidorów na gałązce,
50 g orzechów piniowych,
150 ml oliwy z oliwek,
1 ząbek czosnku,
2 garści liści bazylii,
100 g startego parmezanu (Parmigiano-Reggiano),
150 g sera ricotta,
sól,
czarny pieprz.
Przygotowanie:
Umyj dokładnie pomidory i przekrój na pół. Usuń środek i wyciśnij, aby pozbyć się pestek i nadmiaru soku.
Następnie umyj liście bazylii pod bieżącą wodą. Po umyciu odcedź i wysusz za pomocą ręcznika.
Wrzuć do robota kuchennego lub blendera pomidory, dodaj bazylię i orzechy piniowe.
Obierz ząbek czosnku, pokrój na pół, wrzuć i dodaj parmezan oraz ricottę.
Przypraw solą i pieprzem.
Polej całość oliwą i miksuj na niskich obrotach, aby kontrolować konsystencję, jaką chcesz otrzymać. Jak już będziesz zadowolony z konsystencji, spróbuj, czy pesto nie potrzebuje jeszcze soli lub pieprzu.
Czerwone pesto alla siciliana gotowe!
Przechowywanie:
Najlepiej przechowuj w szklanym, szczelnie zamkniętym pojemniku przez maksymalnie 2 dni.
Wskazówka:
Zamiast orzechów piniowych możesz użyć obranych migdałów.
Przepis z pesto - makaron penne z tuńczykiem i oliwkami
Składniki na makaron z czerwonym pesto (na 4 porcje):
350 g makaronu penne,
150 g czerwonego pesto,
200 g tuńczyka z puszki (odsączonego),
50 g czarnych oliwek drylowanych,
1 ząbek czosnku (posiekany),
2 łyżki oliwy z oliwek,
sól,
czarny pieprz.
Przygotowanie:
Na nieprzywierającej patelni, na średnim ogniu, podsmaż czosnek na odrobinie oliwy.
Następnie dodaj tuńczyka, po uprzednim odsączeniu, przypraw i smaż do zarumienienia. Dodaj szczyptę soli i pieprzu, następnie odstaw.
W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie, odcedź i dorzuć z oliwkami do patelni.