Czerwcowe smaki. Przepisy Ani Starmach babeczki z rabarbarem, sałatka z arbuzem i zapiekanka z kalafiorem

Ania Starmach w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała dania z warzywami i owocami sezonowymi, którymi możemy się cieszyć w czerwcu. Były to: sałatka z młodymi burakami, sałatka z arbuzem i zapiekanka z kalafiorem. Nie zabrakło też czegoś słodkiego, czyli babeczek z rabarbarem.

Sałatka z młodymi burakami

Składniki:

4 małe buraczki

4 jajka na twardo

pęczek zielonych szparagów

pęczek rzodkiewki

cebulka dymka

wiązka szpinaku

mała wiązka botwinki

2 łyżki majonezu lub oliwy z oliwek

sól

pieprz

Przygotowanie:

Buraki owijamy w folię i pieczemy około godzinę w 190 st. C. Po tym czasie studzimy i kroimy w kostkę. Szparagi gotujemy al dente, rzodkiewkę kroimy w plasterki, dymkę siekamy. Szpinak i botwinkę dokładnie myjemy. Wszystko mieszamy w dużej misce, na górze układamy pokrojone jajka, całość kropimy oliwą lub mieszamy z majonezem.

Sałatka z arbuzem

Składniki:

1/4 małego arbuza

200 g truskawek

1 czerwona cebula

1 granat

świeża mięta

świeża kolendra

sok z cytryny lub z pomarańczy

150 g greckiej fety

oliwa z oliwek

sól

pieprz

Przygotowanie:

Arbuza, truskawki, cebulę kroimy w kostkę, mieszamy w misce, dodając sok z cytryny, oliwę,

zioła oraz pokruszoną fetę.

Zapiekanka z kalafiorem

Składniki:

1 mały kalafior

300 g młodych ziemniaków

beszamel:

2 łyżki mąki

2 łyżki masła

300 ml mleka

200 g żółtego sera

1 łyżka musztardy

sól

pieprz

Przygotowanie:

Z podanych składników przygotowujemy beszamel, możemy urozmaicić jego smak, dodając musztardę. Kalafiora i ziemniaki gotujemy al dente. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy beszamelem i zapiekamy przez 20 min. w 180 st. C. Podajemy z dużą ilością koperku.

Babeczki z rabarbarem

Składniki:

300 g mąki

270 g jogurtu greckiego

200 g cukru

150 g roztopionego masła

4 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

250 g owoców: pokrojonych truskawek lub rabarbaru

Przygotowanie:

Jajka mieszamy z cukrem, dodajemy jogurt i roztopione masło. Stopniowo dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do masy wrzucamy owoce, przekładamy ją do foremek na muffinki. Wypełniamy jedynie 3/4 formy. Pieczemy ok. 25 min. w 180 st. C.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości