Przepisy kulinarne

Czerwcowe smaki: babeczki z rabarbarem

Ania Starmach w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała dania z warzywami i owocami sezonowymi, którymi możemy się cieszyć w czerwcu. Były to: sałatka z młodymi burakami, sałatka z arbuzem i zapiekanka z kalafiorem. Nie zabrakło też czegoś słodkiego, czyli babeczek z rabarbarem.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sałatka z młodymi burakami

Składniki:
4 małe buraczki
4 jajka na twardo
pęczek zielonych szparagów
pęczek rzodkiewki
cebulka dymka
wiązka szpinaku
mała wiązka botwinki
2 łyżki majonezu lub oliwy z oliwek
sól
pieprz

Przygotowanie:
Buraki owijamy w folię i pieczemy około godzinę w 190 st. C. Po tym czasie studzimy i kroimy w kostkę. Szparagi gotujemy al dente, rzodkiewkę kroimy w plasterki, dymkę siekamy. Szpinak i botwinkę dokładnie myjemy. Wszystko mieszamy w dużej misce, na górze układamy pokrojone jajka, całość kropimy oliwą lub mieszamy z majonezem.

Sałatka z arbuzem

Składniki:
1/4 małego arbuza
200 g truskawek
1 czerwona cebula
1 granat
świeża mięta
świeża kolendra
sok z cytryny lub z pomarańczy
150 g greckiej fety
oliwa z oliwek
sól
pieprz

Przygotowanie:
Arbuza, truskawki, cebulę kroimy w kostkę, mieszamy w misce, dodając sok z cytryny, oliwę,
zioła oraz pokruszoną fetę.

Zapiekanka z kalafiorem

Składniki:
1 mały kalafior
300 g młodych ziemniaków
beszamel:
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
300 ml mleka
200 g żółtego sera
1 łyżka musztardy
sól
pieprz

Przygotowanie:
Z podanych składników przygotowujemy beszamel, możemy urozmaicić jego smak, dodając musztardę. Kalafiora i ziemniaki gotujemy al dente. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy beszamelem i zapiekamy przez 20 min. w 180 st. C. Podajemy z dużą ilością koperku.

Babeczki z rabarbarem

Składniki:
300 g mąki
270 g jogurtu greckiego
200 g cukru
150 g roztopionego masła
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g owoców: pokrojonych truskawek lub rabarbaru

Przygotowanie:
Jajka mieszamy z cukrem, dodajemy jogurt i roztopione masło. Stopniowo dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do masy wrzucamy owoce, przekładamy ją do foremek na muffinki. Wypełniamy jedynie 3/4 formy. Pieczemy ok. 25 min. w 180 st. C.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
65
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0