Przepisy kulinarne

Czereśnie w zaskakujących kompozycjach

Czereśnie mogą dobrze komponować się z mięsem. Wątróbka z czereśniami? Dlaczego nie! W kuchni Dzień Dobry TVN goscilismy Karinę Zuchorę, finalistkę programu MasterChef. Karina oprócz wątróbki przygotowała jeszcze pierś z gęsi w czereśniach oraz tradycyjny deser panna cotta ze smażonymi czereśniami. Macie ochotę?

 

 

 

 

 

 

 

Wątróbka z czereśniami

Składniki:
200g wątróbki drobiowej
200g czereśni
1 średnia cebula czerwona
40g masła
szałwia
olej do smażenia
pieprz sól

Przygotowanie:
Na maśle podsmażyć cebulę, odłożyć na talerz. Ponownie rozgrzać patelnię z tłuszczem. Wrzucić na nią oczyszczoną i wysuszoną wątróbkę Dodać wypestkowane i przekrojone na pół czereśnie. Do usmażonej cebuli dodać kilka listków szałwii. Na koniec zaciągnąć zimnym masłem. 

Pierś gęsi w czereśniach

Składniki:
Ok. 600 piersi gęsi ze skórą
400g czereśni
2 średnie pok- choi
1 mała cebula
kasza pęczak
30ml śmietany kremówki
czerwone wino np. merlot
3 ząbki czosnku
30 g masła
Tymianek
30 ml miodu
pieprz, sól

Przygotowanie:
Pierś gęsi oczyścić i naciąć skórę tak, aby nie uszkodzić mięsa. Wstawić kaszę zgodnie z instrukcją i gotować do momentu aż będzie sprężysta. Pierś smażyć zaczynając od strony skóry. Ok. 8 min. od
strony skóry i ok. 2 min. od strony mięsa.

Sos
Podsmażyć cebulę, a gdy będzie już złota zalać ją winem. Wrzucić wypestkowane, przekrojone na pół czereśnie. Zaciągnąć zimnym masłem, dodać sól i pieprz do smaku. Na patelni podsmażyć 1 centymetrowe plastry pok-choi z odrobiną czosnku. Łączyć go z ugotowaną kaszą pęczak, dodać śmietanę. Całość podsmażyć na patelni. Gotowy pęczak ułożyć na talerzu, na nim usmażoną pierś z gęsi i czereśniowy sos.

Panna cotta ze smażonymi czereśniami

Składniki:
300 g czereśni
100 ml maślanki
200ml śmietany kremówki
10g żelatyny
2 łyżki cukru
laska wanilii
50 g masła
łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:
Pokroić laskę wanilii wzdłuż i wyciągamy pestki. Śmietanę przelać do garnka, dodać wanilię i gotować na małym ogniu. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody, tak, by namiękła.
Przekrojone i wypestkowane czereśnie przesmażyć na rozgrzanym maśle. Dodać miód i sok z cytryny. Namoczoną żelatynę dodać do śmietany. Dokładnie wymieszać i poczekać aż śmietana zacznie wrzeć, wyjąć laskę wanilii, dodać 100 ml maślanki, wymieszać. Gotową panna cotte przełożyć do małych kokilek i włożyć do lodówki, aby stężały. Zimną panna cotte podawać z gorącymi czereśniami.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
78
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0