Czereśnie w zaskakujących kompozycjach

Czereśnie mogą dobrze komponować się z mięsem. Wątróbka z czereśniami? Dlaczego nie! W kuchni Dzień Dobry TVN goscilismy Karinę Zuchorę, finalistkę programu MasterChef. Karina oprócz wątróbki przygotowała jeszcze pierś z gęsi w czereśniach oraz tradycyjny deser panna cotta ze smażonymi czereśniami. Macie ochotę?

Wątróbka z czereśniami

Składniki:

200g wątróbki drobiowej

200g czereśni

1 średnia cebula czerwona

40g masła

szałwia

olej do smażenia

pieprz sól

Przygotowanie:

Na maśle podsmażyć cebulę, odłożyć na talerz. Ponownie rozgrzać patelnię z tłuszczem. Wrzucić na nią oczyszczoną i wysuszoną wątróbkę Dodać wypestkowane i przekrojone na pół czereśnie. Do usmażonej cebuli dodać kilka listków szałwii. Na koniec zaciągnąć zimnym masłem.

Pierś gęsi w czereśniach

Składniki:

Ok. 600 piersi gęsi ze skórą

400g czereśni

2 średnie pok- choi

1 mała cebula

kasza pęczak

30ml śmietany kremówki

czerwone wino np. merlot

3 ząbki czosnku

30 g masła

Tymianek

30 ml miodu

pieprz, sól

Przygotowanie:

Pierś gęsi oczyścić i naciąć skórę tak, aby nie uszkodzić mięsa. Wstawić kaszę zgodnie z instrukcją i gotować do momentu aż będzie sprężysta. Pierś smażyć zaczynając od strony skóry. Ok. 8 min. od

strony skóry i ok. 2 min. od strony mięsa.

Sos

Podsmażyć cebulę, a gdy będzie już złota zalać ją winem. Wrzucić wypestkowane, przekrojone na pół czereśnie. Zaciągnąć zimnym masłem, dodać sól i pieprz do smaku. Na patelni podsmażyć 1 centymetrowe plastry pok-choi z odrobiną czosnku. Łączyć go z ugotowaną kaszą pęczak, dodać śmietanę. Całość podsmażyć na patelni. Gotowy pęczak ułożyć na talerzu, na nim usmażoną pierś z gęsi i czereśniowy sos.

Panna cotta ze smażonymi czereśniami

Składniki:

300 g czereśni

100 ml maślanki

200ml śmietany kremówki

10g żelatyny

2 łyżki cukru

laska wanilii

50 g masła

łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Pokroić laskę wanilii wzdłuż i wyciągamy pestki. Śmietanę przelać do garnka, dodać wanilię i gotować na małym ogniu. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody, tak, by namiękła.

Przekrojone i wypestkowane czereśnie przesmażyć na rozgrzanym maśle. Dodać miód i sok z cytryny. Namoczoną żelatynę dodać do śmietany. Dokładnie wymieszać i poczekać aż śmietana zacznie wrzeć, wyjąć laskę wanilii, dodać 100 ml maślanki, wymieszać. Gotową panna cotte przełożyć do małych kokilek i włożyć do lodówki, aby stężały. Zimną panna cotte podawać z gorącymi czereśniami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości