Przepisy kulinarne

Czereśnie w cieście

Joanna Pilarowska ma dwadzieścia pięć lat i jest kulinarnym samoukiem. To mama zachęcała ją w dzieciństwie do gotowania. Nie boi się żadnych kulinarnych wyzwań, z wyjątkiem deserów i owoców morza.

Czereśnie w cieście

Składniki:


5 jajek


200 g mąki


200 g masła


150 g cukru


2 opakowania cukru waniliowego


400 ml mleka


500 g czereśni


100 g masła do smarowania



Przygotowanie:


Mikserem rozbić jajka z cukrem. Powoli dodawać mąkę, rozpuszczone masło i na koniec mleko.  Blaszkę wysmarować grubą warstwa masła. Ułożyć wydrenowane czereśnie lub wiśnie. Na całość wylać ciasto, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Piec około 30 minut.



Wytrawny sernik ze szparagami i sosem musztardowym

Składniki:


600 g sera białego


2 pęczki białych szparagów


80 g masła


10 jajek


Sól, pieprz, cukier



Przygotowanie:


Szparagi oczyścić i ugotować w wodzie z sola, cukrem i sokiem z cytryny. Zmiksować i połączyć z serem i jajkami. Doprawić solą, pieprzem i skórką z cytryny. Masę wylać do foremek, które wstawiamy do większej formy z  wodą. Piec w kąpieli wodnej około 40 minut. Podawać z sosem na bazie majonezu, musztardy i szczypiorku.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
70
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0