Przepisy kulinarne

Czereśnie w cieście

Joanna Pilarowska ma dwadzieścia pięć lat i jest kulinarnym samoukiem. To mama zachęcała ją w dzieciństwie do gotowania. Nie boi się żadnych kulinarnych wyzwań, z wyjątkiem deserów i owoców morza.

Czereśnie w cieście

Składniki:
5 jajek
200 g mąki
200 g masła
150 g cukru
2 opakowania cukru waniliowego
400 ml mleka
500 g czereśni
100 g masła do smarowania

Przygotowanie:
Mikserem rozbić jajka z cukrem. Powoli dodawać mąkę, rozpuszczone masło i na koniec mleko.  Blaszkę wysmarować grubą warstwa masła. Ułożyć wydrenowane czereśnie lub wiśnie. Na całość wylać ciasto, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Piec około 30 minut.

Wytrawny sernik ze szparagami i sosem musztardowym

Składniki:
600 g sera białego
2 pęczki białych szparagów
80 g masła
10 jajek
Sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:
Szparagi oczyścić i ugotować w wodzie z sola, cukrem i sokiem z cytryny. Zmiksować i połączyć z serem i jajkami. Doprawić solą, pieprzem i skórką z cytryny. Masę wylać do foremek, które wstawiamy do większej formy z  wodą. Piec w kąpieli wodnej około 40 minut. Podawać z sosem na bazie majonezu, musztardy i szczypiorku.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
70
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0