Przepisy kulinarne

Czekoladowy blok Agnieszki Kaczorowskiej

Kuchnia studencka stała się już legendarna. Na szczęście w naprawdę skrajnych sytuacjach pomocą służą rodzice. Jak będzie wyglądało studenckie życie Agnieszki Kaczorowskiej? Czy na co dzień na jej stole gościć będzie makaron z ketchupem i słynne studenckie parówki? Czy może liczyć na wsparcie bliskich? W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy ją razem z mamą Anną Bugajską.

Zdjęcie:Piotr Bławcki / East News


Blok czekoladowy Agnieszki Kaczorowskiej

Składniki:
1 margaryna
4 łyżki kakao
Pół szklanki wody
2 szklanki cukru
Mleko w proszku
Herbatniki

Sposób przygotowania:
W garnuszku rozpuszczamy margarynę, cukier i wodę. Całość lekko studzimy i dodajemy kakao. Do tego powoli wsypujemy mleko w proszku cały czas mieszając. To dość trudna czynność, bo masa gęstnieje i stawia opór. Do gotowej, gładkiej masy wsypujemy pokruszone herbatniki.
Blaszkę wykładamy folią spożywczą i wylewamy na nią gotową masę z herbatnikami. Wkładamy do lodówki, aby zastygła. Po wyjęciu otrzymamy przepyszny blok czekoladowy, który można kroić w kawałeczki jak batoniki.

Szpinakowe zawijasy, czyli naleśniki mamy
Składniki:
Naleśniki
Woda
Mleko
Jajka
Mąka
Margaryna lub olej roślinny

Sposób przygotowania:
Z mąki, jajek, mleka i wody wyrabiamy dość gęste ciasto naleśnikowe. Smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni.

Farsz naleśnikowy
Składniki:
Szpinak liściasty
4 jajka na twardo
Ser feta ( kostka)
Czosnek
Sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Szpinak gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy i siekamy. Dodajemy pokrojone jajka oraz ser. Farszem wypełniamy naleśniki i zawijamy.
Całość posypujemy parmezanem.


Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
74
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0