Materiał promocyjny

Czekoladowe brownie i inne pyszne dania na maśle. Przepisy Sebastiana Olmy

Dania na maśle
W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował dania na maśle: gotowane na parze ryby z warzywami i ziołowo-maślanym sosem, maślaną tartę z karmelizowaną cebulką, grzybami i serem cheddar, a dla łasuchów - dwuczęściowe czekoladowe brownie z suszoną żurawiną i chili.

Gotowane na parze ryby z warzywami i ziołowo-maślanym sosem

Składniki na rybę z warzywami:

  • 0,5 kg szalotki
    • 4 ząbki czosnku
      • 250 ml białego wina
        • 200 g słonego masła
          • 50 g musztardy francuskiej
            • mały pęczek natki pietruszki
              • 4 pak choi
                • 100 g kiełków mun
                  • marchew
                    • opakowanie groszku cukrowego
                      • mały pęczek tymianku
                        • 100 ml sosu ponzu
                          • 0,5 kg krewetek, mogą być ogony
                            • 2 brokuły
                              • 300 g filetu z łososia
                                • 300 g filetu z sandacza
                                  • 300 g polędwicy z dorsza

                                    Jak przygotować rybę z warzywami:

                                    W rondelku usmaż posiekaną szalotkę razem z czosnkiem. Dodaj białe wino i odparuj do 1/3, na koniec gotowania wina dodaj zimne słone masło pokrojone w kostkę i dokładnie mieszaj, aż zrobi się gęsty sos, na koniec do sosu dodaj łyżkę musztardy francuskiej i posiekaną natkę pietruszki.

                                    W głębokim naczyniu ułóż pokrojony pak choi, kiełki mun, drobno pokrojoną marchew, groszek cukrowy, tymianek, krewetki i brokuł. Warzywa podlej sosem ponzu i ułóż na nich kawałki słonego masła. Na wierzch ułóż kawałki łososia, sandacza i dorsza. Naczynie wstaw do piekarnika z trybem gotowania na parze na 15 minut. Wyjmij ryby, przełóż na talerz i polej sosem maślanym.

                                    Maślana tarta z karmelizowaną cebulką, grzybami i serem cheddar

                                    Składniki na maślaną tartę:

                                    • 1 kg cebuli białej
                                      • łyżka stołowa soli
                                        • 200 g cukru
                                          • 2 łyżki stołowe\u0009suszonego tymianku
                                            • 50 ml oleju do smażenia
                                              • 200 g boczniaków
                                                • 200 g pieczarek
                                                  • 200 g portobello
                                                    • 50 g masła
                                                      • mały pęczek natki pietruszki
                                                        • 3 ciasta francuskie
                                                          • oliwa z oliwek
                                                            • świeże zioła do dekoracji

                                                              Jak przygotować maślaną tartę:

                                                              Cebulę białą posiekaj w paski, przełóż do miski, dodając sól, cukier, suszony tymianek i olej. Dokładnie wymieszaj i przełóż do garnka, ustawiając na małym ogniu. Cebulkę duś około 45 minut, aż będzie złota i miękka.

                                                              Mieszankę grzybów potnij na grubsze kawałki, podsmaż na patelni, dodając na koniec sól, pieprz, masło i posiekaną natkę pietruszki.

                                                              Z ciasta francuskiego wytnij duże krążki, w cieście odciśnij za pomocą noża mniejszy krąg. W tym mniejszym kręgu ułóż podduszą cebulkę, następnie dodaj podsmażone grzyby i zakończ wszystko tartym serem cheddar. Tak przygotowaną tartę piecz przez 20 minut w piekarniku nastawionym na 195 st. C. Po wyjęciu polej oliwą i dodaj świeże zioła.

                                                              Dwuczęściowe czekoladowe brownie z suszoną żurawiną i chili

                                                              Składniki na czekoladowe brownie:

                                                              Pierwsza część:

                                                              • 240 g masła zwykłego
                                                                • 240 g cukru trzcinowego
                                                                  • 150 g cukru białego
                                                                    • 3 jajka
                                                                      • 400 g mąki pszennej
                                                                        • łyżeczka soli
                                                                          • 1,5 łyżki sody
                                                                            • 100 g suszonej żurawiny
                                                                              • czerwone chili
                                                                                • 250 g posiekanej mlecznej czekolady

                                                                                  Druga część:

                                                                                  • 185 g masła
                                                                                    • 185 g ciemnej czekolady
                                                                                      • 3 jajka
                                                                                        • łyżeczka wanilii ekstraktu
                                                                                          • 275 g brązowego cukru
                                                                                            • 50 g kakao
                                                                                              • 130 g mąki pszennej
                                                                                                • 50 g posiekanej mlecznej czekolady

                                                                                                  Jak przygotować czekoladowe brownie:

                                                                                                  Pierwsza część: w metalowej misce dobrze utrzyj za pomocą miksera masło razem z dwoma rodzajami cukru, dodaj jajka i znów wymieszaj, aż masa będzie jednolita. Do masy dodaj mąkę, sól, sodę, suszoną żurawinę, posiekane chili i kawałki czekolady. Gotową masę wymieszaj i przełóż na spód naczynia do wypiekania, na którego dnie ułóż pergamin posmarowany masłem. Masę ugnieć na "prosto" za pomocą łyżki plastikowej lub drewnianej.

                                                                                                  Druga część: rozpuść masło i ciemną czekoladę w misce nad lekko parującą wodą, wymieszaj za pomocą plastikowej łyżki, poczekaj, aż lekko ostygnie. W misce ubij jajka, wanilię, cukier, aż będą gęste i kleiste, następnie dodaj wcześniej wymieszaną masę z masła i czekolady, i dokładnie wymieszaj. Na koniec do masy dodaj mąkę, kakao i mleczną czekoladę. Masa będzie dość gęsta, zacznij nakładać ją na pierwszą część ciasta. Wstaw blaszkę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 185 st. C. Piecz przez 45 minut. Wyjmij i sprawdź za pomocą wykałaczki, czy brownie nie jest mokre w środku. Gotowe ciasto zostaw, aby ostygło i potnij na mniejsze kawałki.

                                                                                                  Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                  >>> Zobacz także:

                                                                                                  Brukselka - pyszna i zdrowa. Poznaj ciekawe przepisy Jaśka Kuronia

                                                                                                  Gołąbki z mięsem, dorszem, ziemniakami lub jabłkami. Które wybierasz?

                                                                                                  Sprawdzony przepis na tort wiśniowy "Dziewczyn z wypiekami". Jak przygotować idealny biszkopt?

                                                                                                  Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                  Autor: Iza Dorf

                                                                                                  Źródło: Sebastian Olma

                                                                                                  Materiał promocyjny
                                                                                                  podziel się:

                                                                                                  Pozostałe wiadomości