Czekoladowa lasagne na poprawę nastroju

Nic nie poprawia nastroju tak, jak czekolada. Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował pyszności, w których głównym składnikiem była właśnie ona: czekoladowo-bananowy cwibak, lasagne czekoladowe oraz risotto czekoladowo-waniliowe z wiśniami. Palce lizać!

Czekoladowo-bananowy cwibak

Składniki:

200 g gorzkiej czekolady

350 g mąki

300 g cukru

4 banany

6 jajek

300 g masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

50 g kakao

sól

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Czekoladę rozpuszczamy i łączymy z masłem. Jajka ubijamy z cukrem i dodajemy do jajek masło z czekoladą. Banany rozcieramy widelcem lub krótko miksujemy w blenderze. Dodajemy do masy. Na koniec dodajemy mąkę, szybko mieszamy i wylewamy ciasto do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w 190 st. C ok. 50 min.

Lasagne czekoladowe

Składniki:

600 g mąki

100 g czekolady gorzkiej

2 łyżki oleju

ok. 150 ml Wody ciepłej

5 żółtek

400 g sera mascarpone

200 g białej czekolady

400 g sera białego mielonego

1 budyń waniliowy

1 budyń czekoladowy

500 ml mleka

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy, mąkę wykładamy na stolnicę i dodajemy żółtka, wodę wymieszaną z olejem. Wyrabiamy ciasto w trakcie dodając rozpuszczoną czekoladę. Ciasto rozwałkowujemy na cienkie arkusze.

Ser mascarpone łączymy z serem białym, mieszamy z rozpuszczoną czekoladą białą. Na koniec dodajemy 2 łyżki budyniu. Mleko zagotowujemy i przygotowujemy budyń czekoladowy. Do budyniu dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Płaty ciasta przekładamy masą serową, sosem budyniowym i wstawiamy do pieczenia na ok. 20 min. w 190 st. C.

Risotto czekoladowo-waniliowe z wiśniami

Składniki:

250 g ryżu arborio

200 g wiśni mrożonych

1 l mleka

100 g masła klarowanego

2 op. cukru waniliowego

100 g sera mascarpone

100 g czekolady deserowej

100 g czekolady białej

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy suchy ryż i przesmażamy. Mleko zagotowujemy z cukrem wanilinowym i gorące dodajemy partiami do ryżu. Kiedy ryż będzie już miękki, dodajemy mascarpone i startą czekoladę. Przed podaniem risotto posypujemy wiśniami i startą białą czekoladą.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości