Przepisy kulinarne

Czekoladki, naleśniki, ratatuj i toskańska bruschetta

"Pod słońcem Toskanii", "Julie i Julia", "Czekolada" - te filmy zainspirowały Monikę i Macieja do przygotowania w kuchni Dzień Dobry TVN naleśników, czekoladek, ratatuj i bruschetty. Zapraszamy na kuchnię filmową w wykonaniu Moniki Mrozowskiej i Macieja Szaciłło.

Zdjęcie: Agnieszka K. Jurek/ East News

 

Crepes Suzette à la Julia Child (naleśniki z filmu “Julie i Julia” z Meryl Streep)
Składniki:
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
¾  szklanki mąki pszennej
¾ szklanki mąki pszennej razowej graham (najlepiej takiej drobno mielonej)
2 łyżki stopionego masła
szczypta soli
masło sklarowane do smażenia
Masło pomarańczowe:
½ szklanki cukru trzcinowego
skórka pomarańczowa otarta z jednej pomarańczy
200 g masła
½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
3 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau
¼ szklanki Koniaku
Twarożek waniliowy:
200 g tłustego lub półtłustego twarogu
4 łyżki śmietany 18%
laska wanilii
2 łyżki cukru trzcinowego

Przygotowanie:
Mleko mieszamy z wodą, wsypujemy mąkę i miksujemy. Pod koniec dodajemy stopione masło i szczyptę soli. Ciasto wstawiamy do lodówki. Masło pomarańczowe: Cukier ucieramy ze skórka z pomarańczy, po czym dodajemy masło. Całość ucieramy dodając powoli sok z pomarańczy i likier pomarańczowy. Twarożek waniliowy: twaróg ugniatamy ze śmietaną, dodajemy cukier i nasionka z przeciętej laski wanilii.
Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki i nadziewamy je twarożkiem waniliowym. Składamy je na pół i jeszcze raz na pół. Naleśniki kładziemy na patelni i podgrzewamy z masłem pomarańczowym. Całość polewamy koniakiem i likierem pomarańczowym. Jeśli chcemy zrobić na kimś wrażenie, możemy podpalić koniak i podać płonące naleśniki.

Ratatuj
Składniki:
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
1 bakłażan
2 cukinie (w sezonie jedna można zastąpić kabaczkiem)
2 kolorowe papryki
puszka pomidorów krojonych
1/3 szklanki oliwy z oliwek
kilka listków świeżego tymianku
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz poszatkowany czosnek. Dusimy pod pokrywką na małym ogniu aż cebula stanie się miękka. Następnie dodajemy pomidory, sól i pieprz do smaku i całość podgrzewamy ok. 5 minut. Następnie miksujemy i dodajemy listki tymianku. Warzywa kroimy w jak najcieńsze plasterki ( najlepiej użyć mandoliny, powinny być tej samej grubości).  Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy warstwę sosu pomidorowego, na którym naprzemiennie układamy plasterki bakłażana, cukinii, papryki. Od góry możemy jeszcze delikatnie polać odrobiną oliwy z oliwek i posypać sola kamienną. Przykrywamy wyciętym kawałkiem papieru do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut.

Toskańska bruschetta
Składniki:
bochenek chleba wiejskiego
oliwa z oliwek
sól morska
pomidory
ząbki czosnku

Przygotowanie:
Kromki chleba opiekamy na suchej patelni. Prawdziwa toskańska bruschetta to tak naprawdę sam chleb polany dobrej jakości oliwą i posypany solą morską, ale można też natrzeć kromki chleba ząbkiem czosnku, następnie polać oliwą z oliwek i ułożyć na wierzchu dwie łyżki posiekanych, świeżych pomidorów.

Czekoladki (z filmu „Czekolada”)
Składniki:
100 g gorzkiej czekolady 70%
100g białe czekolady
dodatki:
sól morska
suszone chili w płatkach
pieprz zielony
pieprz czerwony
migdały
pistacje
cukier kryształ zmieszany z ziarenkami z wanilii
silikonowe foremki w różnych kształtach

Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( metalową miskę, w której rozpuszczamy czekoladę, umieszczamy na garnku z gotująca się wodą). Gorzką osobno i białą osobno :-)
Silikonowe foremki smarujemy tłuszczem ( najlepiej olejem ryżowym, bo nie pozostawia smaku). Do foremek wlewamy białą lub gorzką czekoladę i dorzucamy odrobinę dodatków. Do gorzkiej czekolady może to być kilka ziarenek soli, szczypta ostrego chili lub jeden pistacjowy orzeszek, a do białej czekolady migdały, czy wanilia z cukrem. Do jednej foremki możemy też wlać i czekoladę ciemną i białą. Uzyskamy w ten sposób czekoladki dwukolorowe. Po zastygnięciu wyjmujemy z foremek.

Makaron z grzybami i natką  pietruszki („Pod słońcem Toskanii”)
Składniki:
500 g makaronu tagliatelle
20 g suszonych grzybów
½ szklanki słodkiej śmietanki 30%
1/3 szklanki czarnych suszonych oliwek
70 g pecorino
4 ząbki czosnku
¼ szklanki oliwy z oliwek
garść liści mięty
sól kamienna do smaku

Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. Grzyby mielimy w młynku do kawy na proszek. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy poszatkowane ząbki czosnku, gdy się lekko przyrumienią dodajemy grzyby, poszatkowane oliwki i śmietankę. Całość dokładnie mieszamy i dusimy 5-7 minut. Ugotowany makaron mieszamy z sosem i dodajemy starty ser pecorino. Posypujemy poszatkowaną miętą.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
81
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0