Czekolada na osłodę jesiennych dni

Podobno czekolada wcale nie tuczy. Ania Starmach oraz Daniel Hucik, uczestnik programu „MasterChef”, w kuchni Dzień Dobry TVN, przygotowali czekoladowe przysmaki: czekoladowe placuszki, czekoladowe ciasto piernikowe, lody czekoladowo-orzechowe, ciastko czekoladowe z niespodzianką. Smacznego!

Czekoladowe placuszki

SKŁADNIKI:

250g mąki

70g drobnego cukru

25g gorzkiego kakao

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka cukru waniliowego

300ml mleka

5 łyżek oleju

2 jajka

100g czekolady (gorzkiej lub mlecznej)

200g serka mascarpone

200ml śmietanki kremówki

Świeże owoce

PRZYGOTOWANIE:

W misce wymieszaj wszystkie suche składniki, osobno wymieszaj olej, jajka i mleko, połącz wszystkie składniki ze sobą. Wymieszaj je dokładnie, najlepiej mikserem, tak aby nie było grudek. Placuszki smaż na rozgrzanej patelni i przewracaj na drugą stronę gdy zauważysz pojawiające na się na powierzchni pęcherzyki.

Śmietanę ubij z serkiem mascarpone i cukrem pudrem, smaruj kremem placuszki i układaj jeden na drugim, polej roztopioną czekolada i udekoruj świeżymi owocami.

Czekoladowe ciasto piernikowe

SKŁADNIKI:

150g gorzkiej czekolady

120g masła

100g brązowego cukru

4 jajka

70g mąki pszennej

20g mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Po pół łyżeczki: cynamonu, mielonego kardamonu, goździków, imbiru, gałki muszkatołowej (lub 3 łyżeczki przyprawy do piernika)

200g powideł śliwkowych

100g gorzkiej czekolady

100g mlecznej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

Masło utrzyj z cukrem, dodaj jajka, czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Mąkę pszenną wymieszaj z ziemniaczaną, dodaj proszek do pieczenia i przyprawy. Do masła dodaj lekko ostudzona czekoladę, stopniowo dodawaj mąkę, wymieszaj. Ciasto przelej do kwadratowej blaszki. Piecz około 40 minut w piekarniku o temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu lekko ostudź i przekrój na dwa blaty. Powidła wymieszaj z roztopioną mleczną czekoladą. Kremem wysmaruj jeden blat, przykryj go drugim. Całość polej roztopioną gorzką czekoladą.

Lody czekoladowo-orzechowe

SKŁADNIKI:

Orzechy włoskie parzone

Orzechy laskowe parzone

Kilka lasek wanilii

kremówka

cukier-puder

czekolada gorzka

czekolada mleczna

miód wrzosowy

kakao

jaja perlicze, ew. gęsie, kacze

Ciastko czekoladowe z niespodzianką

SKŁADNIKI:

Czekolada gorzka

czekolada biała

0,2 kg masy kakaowej

Mąka wrocławska

Masło ekstra

Cukier

wiśnie drylowane mrożone, jak na tę porę roku przystało

świeże jeżyny

chilli

kardamon

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości