Przepisy kulinarne

Czekamy na wiosnę

W kuchni Dzień Dobry TVN, zielonymi potrawami, Jerzy Nogal próbował przywołać wiosnę. Jak myślicie uda mu się?

 


Zielone koktajle na śniadanie - kwintesencja zdrowia

Składniki:
300ml mleka sojowego
300 ml mleka migdałowego naturalnego bez słodu
1 banan,
kilka liści sałaty
garść rukoli
duży ogórek
100 gr borówek leśnych
łyżeczka sezamu
1 łyżka rapadury (nieoczyszczony cukier trzcinowy)
dojrzałe avocado
kilka daktyli
garść rodzynek
garść malin
garść borówek lub jagód
1 słodkie jabłko
liść kapusty zielonej
gałązka zielonej pietruszki
młoda trawa jęczmiennej
garść świeżego szpinaku

Zielona zupa z miętą i bazylią

Składniki:
1 litr warzywnego bulionu
3 łyżki oliwy z oliwek
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
500g mrożonego zielonego
2 duże brokuły
pęczek świeżej mięty
natka pietruszki
pęczek świeżej bazylii
1/4 łyżeczki bazylii
sok z cytryny
sól, pieprz
kawałek parmezanu

Przygotowanie:
W dużym rondlu podgrzewamy oliwę. Dodajemy cebule i podsmażamy. Gdy cebula zeszkli sie, dodajemy czosnek. Po minucie dodajemy bulion, groszek, brokuły oraz listki mięty. Gotujemy 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie. Zupę zestawiamy z palnika i miksujemy za pomocą blendera.
Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na końcu możemy dodać drobno starty parmezan.

Zupa porowa z zieloną soczewicą i kiełkami

Składniki:
1 1/2 szkl. zielonej soczewicy
4 szkl. bulionu warzywnego
1 duży por
1 1/2 łyżeczki curry
2 łyżeczki suszonego tymianku
3 łyżki oliwy z oliwek
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta cynamonu
1 1/4 szkl. mleka kokosowego 
2 łyżki soku z limonki lub cytryny
garść kiełków lucerny
pęczek kolendry świeżej
sól, pieprz

Przygotowanie:
Por przekroić wzdłuż i dokładnie opłukać, pokroić w talarki. W dużym garnku podgrzać oliwę z oliwek, wrzucić por, cynamon i gałkę muszkatołową. Smażyć kilka minut mieszając, a następnie wlać bulion, dodać soczewicę, tymianek i curry. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień pod garnkiem i gotować, aż soczewica zrobi się miękka. Na końcu dodajemy mleko kokosowe i sok z limonki, trzymamy na ogniu kilka minut, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do zupy, pod koniec gotowania, można dodać trochę kolendry i delikatnych w smaku kiełków.

Zielone placki z cukinii:

Składniki:
3 średnie cukienie
sól
pieprz
1 jajko
garść pestek z dyni
ok. 6 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej (zmielonej ręcznym blenderem )
peczek koperku
olej z oliwek

Przygotowanie:
Cukinię dokładnie myjemy, odcinam końcówki i ścieram na tarce jarzynowej (jeśli jest starsza trzeba obrać ze skóry i wydrążyć nasiona ze środka). Wrzucamy na sitko, wyciskamy sok, dodajemy jajko, przyprawy, pokrojony koperek i tyle kaszy, by masa dała się nabrać łyżką i kłaść na patelnię. Smażymy na złoto lub pieczemy w piekarniku.

Deser:
Zielone galaretki

Składniki:
2 owoce kiwi
1 gruszka
opakowanie agar agar
cukier z brzozy (ksylitol)

Przygotowanie:
Obieramy owoce, blendujemy, dodajemy 3 łyżeczki agar agar (wegetariański odpowiednik żelatyny), odrobinę cukru z brzozy dla smaku, rozlewamy do małych foremek i wkładamy na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki.

 

 

Wejdź także na: kulinarni.pl

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
87
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0